De selectiecommissie langebaan van de KNSB heeft de selecties vastgesteld voor de ISU EK Afstanden in Heerenveen en de ISU WK Afstanden in Salt Lake City. Kjeld Nuis, die zich vanwege ziekte had afgemeld voor de KPN NK Afstanden, heeft op basis van zijn prestaties in het recente verleden een aanwijsplek gekregen voor de 1000 en 1500 meter op het wereldkampioenschap. 

"De selectiecommissie kijkt slechts naar één ding: de selectie moet ons de grootste kans op zo veel mogelijk gouden medailles bieden", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Kjeld is op de 1000 en 1500 meter al enkele jaren wereldtop. Hij heeft ook dit seizoen bewezen de snelste tijden te kunnen rijden. Wij denken dat we met hem erbij de grootste kans hebben op gouden medailles in Salt Lake."

Voor de EK Afstanden in Heerenveen krijgt Nuis geen aanwijsplek. De Wit: "Dat toernooi is al over anderhalve week. Kjeld heeft zich vanwege ziekte afgemeld voor de KPN NK Afstanden. De commissie is er niet van overtuigd dat hij in zo korte tijd wel topfit kan zijn om bij de EK Afstanden voor het goud te gaan."

De aanwijsplek voor Nuis gaat ten koste van startplaatsen voor Koen Verweij (1500 meter) en Dai Dai N'tab (1000 meter). Beide schaatsers komen wel in actie op de EK Afstanden. De discussie over een mogelijke aanwijsplek voor Nuis barstte dit weekend los en de rijders van Team Reggeborgh lieten weten niet op voorhand akkoord te gaan. "Hij had hier moeten rijden", zei Verweij direct na zijn bronzen plak. "Als iemand anders dan hard rijdt, hoort die erbij te zitten", voegde N'tab daar zondag aan toe

Ploegenachtervolging
Kort na de bekendmaking van de selectie liet Verweij weten dat zijn ploeg de mogelijkheden onderzoekt om in beroep te gaan tegen het besluit. De Noord-Hollander geeft toe dat Nuis tot de wereldtop behoort, maar stelt voor om alsnog een onderling duel uit te vechten. "Ik had er graag om willen strijden door middel van een skate-off bij de wereldbeker in Calgary", vertelt Verweij tegenover de NOS. "Als hij me er dan dik afrijdt, ben ik de eerste die zegt: stuur Kjeld. Maar dan hebben we er wel om gestreden."

Bondscoach Jan Coopmans heeft Marcel Bosker en Antoinette de Jong een aanwijsplek gegeven voor de ploegenachtervolging op de EK Afstanden. Irene Schouten en Arjan Stroetinga zijn zeker van EK-deelname op de mass start. Alle andere namen voor de teamonderdelen worden uiterlijk 6 januari bekendgemaakt. Voor de WK Afstanden maakt Coopmans de teams uiterlijk 3 februari bekend.

Dit alles betekent dat TeamNL er bij de twee toernooien als volgt uit komt te zien.
ISU EK Afstanden (10 tot en met 12 januari)
Vrouwen
500 meter: Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Femke Kok
1000 meter: Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Ireen Wüst
1500 meter: Melissa Wijfje, Ireen Wüst, Joy Beune
3000 meter: Esmee Visser, Irene Schouten, Carlijn Achtereekte
Ploegenachtervolging: Antoinette de Jong, andere namen volgen uiterlijk 6 januari
Mass start: Irene Schouten, andere naam volgt uiterlijk 6 januari
Teamsprint: namen worden uiterlijk 6 januari bekendgemaakt

Mannen
500 meter: Dai Dai N'tab, Jan Smeekens, Kai Verbij
1000 meter: Thomas Krol, Kai Verbij, Dai Dai N’tab
1500 meter: Thomas Krol, Patrick Roest, Koen Verweij
5000 meter: Patrick Roest, Sven Kramer, Jorrit Bergsma
Ploegenachtervolging: Marcel Bosker, andere namen volgen uiterlijk 6 januari
Mass start: Arjan Stroetinga, andere naam volgt uiterlijk 6 januari
Teamsprint: namen worden uiterlijk 6 januari bekendgemaakt

ISU WK Afstanden (13 tot en met 16 februari)
Vrouwen
500 meter: Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Femke Kok
1000 meter: Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Ireen Wüst
1500 meter: Melissa Wijfje, Ireen Wüst, Joy Beune
3000 meter: Esmee Visser, Irene Schouten, Carlijn Achtereekte
5000 meter: Esmee Visser, Irene Schouten

Mannen
500 meter: Dai Dai N'tab, Jan Smeekens, Kai Verbij
1000 meter: Kjeld Nuis, Thomas Krol, Kai Verbij
1500 meter: Kjeld Nuis, Thomas Krol, Patrick Roest
5000 meter: Patrick Roest, Sven Kramer, Jorrit Bergsma
10.000 meter: Jorrit Bergsma, Patrick Roest