Echt overtuigend kon ze haar overwinning niet noemen, maar de trots in de ogen van Esmee Visser sprak boekdelen. Voor het eerst in haar carrière had ze de nationale titel op de 3 kilometer gewonnen en dat gaf haar een voldaan gevoel. "Dit is een stap in de goede richting."

Vorig jaar veroverde ze haar eerste nationale titel op de 5 kilometer, maar de overwinning op de 3 kilometer was haar 'misschien nog wel meer waard'. "Ik vind de drie toch wel iets knapper of zo", zegt Visser in de catacomben van Thialf. "Er staan heel veel sterke namen aan de start en de concurrentie zit gewoon veel dichter op elkaar. Ik ben heel tevreden met de overwinning, maar ik denk wel dat het harder had gekund."

Na een matige World Cup-reeks denkt Visser niet meteen dat ze de twijfels van zich heeft afgeschud. "Ik vond de overwinning nog niet heel erg overtuigend dus in dat opzicht is het niet een druk die van me af gaat", stelt de rijdster van Team TalentNED. De olympisch kampioene op de 5 kilometer kende voorafgaand aan haar rit veel zenuwen. Niet alleen omdat ze zich heel graag wilde plaatsen voor de EK en WK Afstanden, maar ook omdat ze in de laatste rit moest starten.

"Het is voor mij niet heel erg voordelig om in de laatste rit te rijden, omdat ik heel erg met andere tijden en tussentijden bezig ben. Dat ik steeds Irene Schouten bovenaan zag staan, gaf me extra veel zenuwen, want het was een goede tijd. Dan kijk je ook naar jezelf, want dan moet jij het nog maar gaan doen. Ik heb helaas niet echt kunnen laten zien wat ik in me heb, maar voor nu was het genoeg", doelt ze op haar 4.01,28. "Ik ben erg opgelucht dat ik mijn Europese titel kan verdedigen."

Foto : Sander Chamid

De vorige jaren reed ze de drie kilometer meer vanuit de vijf kilometer en moest ze de 3 naar eigen zeggen volle bak rijden. Dit seizoen heeft ze meer op snelheid getraind en rijdt ze de 3 met de handjes op de rug een stuk relaxter. "Dat zou ik het liefst nog meer willen uitbouwen. Twee jaar geleden werd ik vijfde op het NK, maar mocht ik dankzij een aantal afmeldingen meedoen aan de EK Afstanden. Van plek vijf naar één is een stap in de goede richting", besluit Visser, die felicitaties kreeg van Ireen Wüst. "Ze was superaardig en gunde het me. Gelukkig deed zij het ook goed."

Irene Schouten pakte toch wel verrassend het tweede WK-ticket op de 3 kilometer dankzij een knappe 4.01,80. De strijd om de laatste podiumplaats was eveneens erg spannend. Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Reina Anema eindigden binnen een halve seconde van elkaar op de plaatsen drie tot en met zes. Achtereekte stond echter aan de goede kant van de streep en plaatste zich voor de WK en EK Afstanden. De Jong en Wüst misten net aan de boot, maar kwalificeerden zich wel voor het WK Allround. 

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 28 dec 2019 om 19:42