Nederland heeft bij de ISU EK Afstanden in Heerenveen twee gouden medailles veroverd op de ploegenachtervolging. De formaties van bondscoach Jan Coopmans hielden beiden Rusland achter zich en prolongeerden in Thialf de titel.

Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest reden bij de mannen naar de snelste tijd. Met de zesde tijd ooit gereden (3.40,63) greep de oranjetrein het goud in een kampioenschapsrecord. Rusland kwam in de laatste rit nog dichtbij, maar pakte uiteindelijk het zilver (3.42,48). Olympisch kampioen Noorwegen moest genoegen nemen met de bronzen medaille (3.43,39).

In de tweede van drie ritten reden de Nederlanders tegen de Noren en die waren in eerste instantie sneller weg. Tot halverwege de race waren de tijden in het voordeel van de Noorse ploeg. Het team leunde echter zwaar op Sverre Lunde Pedersen, die een flink aantal rondes voor zijn rekening nam met Håvard Bøkko en Hallgeir Engebråten achter zich aan. In de slotfase van de race zorgde een goede aflossing van Bosker ervoor dat de Noren op achterstand werden gezet. 

Verschil
Volgens afspraak namen Kramer en Roest in het middenstuk anderhalve ronde voor hun rekening terwijl Bosker na 400 meter afgaf. Op die manier bleef hij fris voor de laatste ronden. "Sven en Patrick hadden niet de allerbeste benen en dat is ook niet gek als je al afstanden gereden hebt", aldus Bosker. "Ik ben blij dat ik aan einde de rondetijden nog een keer naar beneden kon trekken, daar hebben we het verschil gemaakt met de rest. Als je er na zeven rondjes nog zes tiende van een seconde van af rijdt, heb ik dat prima gedaan", concludeert hij tevreden. 

Vooraf werd er door de oranjemannen met een schuin oog gekeken naar het baanrecord uit 2012. Destijds noteerden Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Kramer een tijd van 3.39,76. "Ik dacht wel dat het zou kunnen en zo'n tijd wil je ook wel aanvallen. Maar als die mannen de benen niet hebben, wordt het een lastig verhaal en moet je gewoon zo hard mogelijk naar huis rijden. Die titel is belangrijker dan een baanrecord en dat hebben we heel goed gedaan."

Namens Oranje haalden Jan Blokhuijsen, Simon Schouten en Bosker in 2018 bij de eerste editie van de EK Afstanden in Kolomna de Europese titel binnen. "Ik ben inderdaad de enige die deze titel echt prolongeert", lacht Bosker. Vorige winter veroverde de Nederlandse mannenploeg, met Douwe de Vries, Kramer en Bosker, in Inzell de wereldtitel op dit onderdeel.

Vertrouwen
"Dit was de eerste keer dat we in deze samenstelling reden, maar we hebben de afgelopen twee weken veel samen getraind dus het ging gewoon goed", vervolgt hij. "In aanloop naar dit toernooi hebben we ook een paar keer samen gefietst en dan krijg je wel een soort kameraadschap: we gaan er samen voor, dat is mooi. Iedereen is in vorm en rijdt hard. Hoe het gaat eindigen weet je nooit, maar ik had wel vertrouwen in een goede afloop."

De ploegenachtervolging was voor Bosker de enige afstand waarop hij dit Europees kampioenschap in actie kwam. Tijdens de KPN NK Afstanden eind december slaagde de rijder van TalentNED er niet in om zich te plaatsen voor de individuele afstanden, maar hij kreeg wel een aanwijsplek voor de team pursuit. "Het wachten was frustrerend", geeft Bosker toe. "Zeker als je vanaf de tribune ziet hoe het stadion ontploft als die drie Nederlandse mannen rijden op de vijf kilometer. Daarom is het ook mooi dat het vandaag wel kan en het hele stadion weer achter Nederland staat, echt prachtig."

Stijgende lijn
Bij de vrouwen snelden Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in Thialf naar de tweede tijd ooit gereden. Na zes ronden kwamen ze uit op een tijd van 2.57,98. Het zilver was voor Rusland (2.59,04) en het brons ging naar Wit-Rusland (3.05,50). "We hebben heel sterk gereden", zei Ireen Wüst voor de camera's van de NOS. "We hebben de stijgende lijn te pakken."

Wüst, De Jong en Wijfje reden eerder dit seizoen bij de wereldbekers in Polen en Kazachstan gezamenlijk de ploegenachtervolging, met twee keer zilver als resultaat. Bij de World Cup in Polen was Rusland net iets sneller en bij de World Cup in Kazachstan was Canada nipt sneller. "Eindelijk zijn we van die tweede plekken af", zei Antoinette de Jong. "We zijn superblij met deze titel."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 14 jan om 09:21