Live
Shop
Nieuws 23 feb 2020

Dedden: 'Fijn dat ik het zo op natuurijs kon afmaken'

Ineke Dedden heeft in Luleå de KPN Grand Prix-finale ofwel Sea-Ice Classic op haar naam geschreven. De rijdster van Team Palet Vastgoedonderhoud was in de sprint de snelst uit een kopgroep van zes vrouwen. Achter haar eindigden Ankie Ytsma en Iris van der Stelt op plek twee en drie. Het natuurijsklassement is gewonnen door Manon Kamminga.

Foto : Vincent Riemersma

De wedstrijd over 100 kilometer werd verreden op een kleinere ronde van zes kilometer. Na een dooidag was er 's nachts te weinig vorst geweest en de jury achtte het onverantwoord om onder de brug door te schaatsen. Al vroeg in de koers ontstond er een kopgroep van dertien vrouwen, waarvan er uiteindelijk zes overbleven: Janneke Elzinga, Loesanne van der Geest, Ankie Ytsma, Iris van der Stelt, Sandra Dekker en Ineke Dedden. De voorsprong op het peloton was in eerste instantie maximaal een minuut. Maar terwijl de kopgroep uitdunde, werd dat gat steeds groter.

In de slotfase waagde Jessica Merkens van Team Speelman-Haak nog een dappere solopoging richting de koplopers en ook Mastermind-rijdster Chantal Hendriks brak even later los van het peloton. Op dat moment was het echter al vrij duidelijk dat de kopgroep standhield en de strijd om de prijzen voorin zou plaatsvinden. De groep werd voor de laatste bocht op gang getrokken door Elzinga. In de finishstraat kwam Van der Stelt vervolgens op kop, maar werd daarna overvleugeld door Dedden en Ytsma.

Plannetje
Na tachtig kilometer in de aanval sleepte Dedden de overwinning uit het vuur en kwam ze met twee armen in de lucht over de streep. "We hadden een mooie grote groep en werkte goed samen, het ging best goed", begint de winnares. Voor Team Palet, en Dedden zelf, is dit pas de tweede zege van het seizoen. "We rijden veel voorin, maar de winnende podiumplekken blijven een beetje uit. Dat ik het zo op natuurijs af kon maken, is wel heel fijn. Iris ging hem best vroeg aan en ik zat als derde en kon er mooi omheen. Zo simpel was het eigenlijk", lacht Dedden.

Naast de vreugde bij Team Palet was er wederom teleurstelling bij Team Turner. Op zaterdag werden Lisa van der Geest en Merel Bosma tweede en derde achter Manon Kamminga en nu moest Van der Stelt genoegen nemen met de derde plaats. Aan het begin van de wedstrijd zat Imke Vormeer nog mee in de kopgroep, maar zij moest vroegtijdig uitstappen vanwege rugklachten. "Zonder iemand van Team A6.nl was het een ideale situatie voor ons", aldus Van der Stelt. "Vervolgens heb ik een plannetje gemaakt hoe ik de finale aan wilde pakken."

Op safe
Dat plan verliep alleen niet zoals gehoopt voor Van der Stelt, die in de sprint niet te vroeg in de wind wilde zitten. "Ik heb toch een misrekening gemaakt en had gelijk door moeten trekken vanuit de bocht. Daar reed ik nog niet volle bak en liet mij uiteindelijk verrassen door Ineke en Ankie. Ik haakte niet snel genoeg aan en kwam tekort." Met een medaille om haar nek kan Van der Stelt wel weer lachen. "Ik ben trots dat we als team hebben laten zien dat we sterk zijn en dan zijn podiumplekken ook mooi. Maar je rijdt hier wel voor de winst dus dan is het een beetje zuur."

Vooraf was Kamminga de te kloppen vrouw. Zij won de pelotonsprint en stelde daarmee het eindklassement veilig. Die kon haar na vier overwinningen in de KPN Grand Prix al bijna niet meer ontgaan. "Ik ben er heel blij mee", zegt de Friezin. "Hij was zo goed als binnen, dan probeer je het los te laten en een goede koers te rijden. Imke zat mooi in de kopgroep, maar baalde onwijs dat haar rug opspeelde." De ploeg speelde daarna op safe om de eindzege niet onnodig in gevaar te brengen. "Ik had vandaag ook niet zo'n goede dag als gisteren. Veel beter dan dit had niet gekund, denk ik. Ja, je mist de tweehonderd en hier de langste koers, maar ik lig daar niet wakker van", lacht Kamminga.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan