Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2020

Vormeer stopt na dit seizoen: 'Het wilde niet meer'

Ze wilde nog een keer schitteren op natuurijs, maar die wens ging zondag niet in vervulling voor Imke Vormeer. In de KPN Grand Prix-finale in Luleå zat de rijdster van A6.nl mee in de beslissende kopgroep, maar moest voortijdig uitstappen vanwege haar slepende rugblessure. "Het wilde niet meer."

Foto : Ben Mobach

Al vroeg in de wedstrijd over 100 kilometer ontstond er een kopgroep van dertien vrouwen, waar Vormeer bij zat. Maar met vier ronden te gaan moest ze uitstappen en vanaf de kant toekijken hoe de koers verder zou verlopen. "Het wilde niet meer", zegt ze met tranen in haar ogen. "Het gaat goed of het gaat slecht, en vandaag was zo'n dag waarop het niet ging met mijn rug. Dan kan je afzetten wat je wilt, maar je hebt gewoon geen kracht. Het is wel jammer, want ik begon zo lekker."

De twee andere wedstrijden van deze week in Zweden verliepen wel goed voor Vormeer. "Alleen nu niet. Ik heb geen echte natuurijsslag", zegt ze met een glimlach. "Op een gegeven moment ga ik te verkrampt rijden en dan kun je niks meer. Die rug gaat op slot en dan straalt het door naar je benen. Je kunt niet meer lekker afzetten en kost alles heel veel moeite. Richting het eiland hing ik op een klein gaatje met wind tegen. Het gat werd groter en toen lag ik eraf."

Na deze KPN Grand Prix-finale volgt volgende week nog de laatste wedstrijd om de KPN Marathon Cup in Leeuwarden. "Ja, en dan is het klaar", stelt Vormeer. "Ik heb twee weken terug de knoop doorgehakt. Ik ga met Elma naar Schotland, zij heeft een nieuwe baan." Haar vriendin Elma de Vries stopte twee seizoenen geleden en is nu helikopterpilote in Schotland. "Ik voelde me nog goed genoeg om door te gaan. Maar nu is het tijd voor nieuwe dingen. Vanwege de veranderde thuissituatie heb ik ook die keuze, dat zijn leuke dingen en daar kijk ik naar uit."

De 31-jarige rijdster van Team A6.nl behaalde dit seizoen haar eerste overwinning op kunstijs en start komende zaterdag in het oranje pak als leidster in het klassement om de KPN Marathon Cup. "Mooi om het met zo'n ploeg af te sluiten. Ja, ik heb een heel mooi jaar gehad."

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan