Tickets
Shop
Marathon 13 apr 2024

Na Jumbo-exit steekt Ingmar Berga voorlopig alle energie in zijn winkel

Vrij onverwacht kreeg Ingmar Berga eind dit seizoen te horen dat hij niet langer als assistent-coach werkzaam kon zijn bij Schaatsteam Jumbo-Visma. Tijd om bij te pakken neer te zitten? “Nee, die is er niet”, zegt de man uit Hoogeveen. Met de opening van zijn nieuwe winkel is er veel te doen voor Berga, die een intensief bestaan op de ijsbaan best even kan missen.

Foto : Neeke Smit

Nadat Berga de laatste twee (corona)seizoenen van zijn loopbaan marathons in dienst van Jumbo-Visma reed, groeide hij bij die ploeg door in een rol als assistent-trainer. Eerst bij de marathonploeg en later ook bij de langebaanschaatsers uit de formatie van Sven Kramer en Jac Orie. De tweevoudig Nederlands kampioen marathonschaatsen was tijdens de trainingskampen veel mee met de ploeg om sporters onder andere te helpen met het afstellen van fietsen, schaatsen of skeelers. Aan het eind van het seizoen kreeg Berga te horen dat er niet langer plek voor hem was.

“Waarom? Weet ik eigenlijk niet”, lacht hij. “Er waren misschien wat minder plekken nodig. Dan houdt het op.” Na een overwegend teleurstellende schaatswinter voor de geel-zwarten en de voortdurende zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor, lijkt er voorlopig een eind te zijn gekomen aan de vette jaren van de ploeg. Het team heeft afscheid genomen van flink wat schaatsers, logischerwijs is er daardoor ook een minder groot kader nodig. Marathonman Berga was afgelopen seizoen net zoveel betrokken bij de langebaanploeg (‘Ik ben redelijk handig met alles’), maar miste geen wedstrijd van de succesvolle marathonformatie. “Een beter seizoen kun je eigenlijk niet hebben, als je het NK en natuurijs buiten beschouwing laat.”

Aan de boarding in de marathons of bidons aangeven, zoals in Hallum: Ingmar Berga zal het niet meer doen voor Jumbo-Visma. | Foto : Neeke Smit

 

Nu is hij een vrij man dus. Berga voerde al wel wat gesprekken met ploegen om elders aan de slag te gaan, maar de keuze is niet reuze. Veel van de veranderingen kregen beslag op de Weissensee. “In het begin dacht ik: Moet zo snel mogelijk iets anders hebben. Niet te lang in blijven hangen en door. Maar ik heb vrij snel de knop omgezet en ben met de winkel aan de slag gegaan.” Met zijn bedrijf Berga Sports heeft de oud-schaatser recent een grote stap gezet, iets wat hij tot voor kort combineerde met het drukke leven als coach. “Blij dat ik dit achter de hand heb, anders was het een minder leuke situatie geworden.”

Het bedrijf groeide uit zijn jasje in woonplaats Hoogeveen waar Berga zijn klanten thuis ontving. Sinds kort is hij gevestigd in een groter pand in Dedemsvaart waar klanten hem ook zonder afspraak kunnen bezoeken. “Als sporter vond ik het mooi om met materiaal bezig te zijn en de juiste spullen te hebben”, gaat Berga verder. “Dat gevoel heb ik nu als een klant heel tevreden met een mooie fiets naar buiten stapt. Die voldoening is groot, al komt het niet in de buurt van het winnen van een wedstrijd.”

Berga haalt veel voldoening uit het zien van zijn sportende dochters. Asia (vooraan op de foto) schaatst en skeelert op niveau, Chiara doet aan streetdance: 'Zolang ze doen wat ze leuk vinden, vind ik het prachtig.' | Foto : Neeke Smit

Van verveling is dus geen sprake bij Berga, tegelijkertijd mist hij het niet om veel met een ploeg onderweg te zijn. “Dat ik niet zoveel in hotels zit, vind ik niet erg. Dat geeft rust.” Een terugkeer op het ijs ziet Berga op termijn wel zitten. “Maar dan meer als ploegleider, hoef niet meer elke dag op het ijs te staan.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan