Tickets
Shop
Nieuws 22 feb 2020

Van der Geest baalt van tweede plek: 'Met zulke goede benen mag je zo'n fout niet maken'

Manon Kamminga blijft maar winnen op natuurijs. Ook de vijfde KPN Grand Prix, over 40 kilometer, schreef de Friezin zaterdag op haar naam in Luleå. Ondanks verwoede pogingen van Team Turner hield ze Lisa van der Geest en Merel Bosma ruim achter zich in een eindsprint. "Ik maakte een inschattingsfout."

Foto : Vincent Riemersma

Op het parcours van 3,6 kilometer, met op sommige stukken een straffe wind in de rug, nam Kamminga aan het begin van de koers zelf het initiatief en kreeg Bosma en later Anna van den Bos met zich mee. Halverwege de wedstrijd kwam alles echter weer bij elkaar en begon het spel opnieuw. Iris van der Stelt, Van der Geest en Bosma gaven gas en bouwden met Elsemieke van Maaren en wederom Kamminga een voorsprong op van maximaal veertig seconden. Het vijftal kreeg nog kortstondig gezelschap van Aggie Walsma.

"Je wilt Manon het liefst niet één op één hebben, want dan is het gewoon lastig", vertelt Van der Geest na afloop. "Merel en ik probeerden haar 'uit te spelen' en los te komen. Dat lukte niet, toen dacht ik: dan de rest er ook maar weer bij, want dat creëert een beetje chaos." In de slotkilometer probeerde Van der Stelt alsnog een sprint te voorkomen, maar Kamminga ging erop en erover. De klassementsleidster sprintte vanuit de laatste bocht volle bak richting het dundoek. 

"Lekker om zo te winnen", glundert Kamminga, die met haar vierde overwinning in de KPN Grand Prix de eindzege al vrijwel zeker binnen heeft. "Ik wilde het vandaag niet aan toeval overlaten en dacht: ik kan de wedstrijd maar beter controleren en overal direct op reageren, want anders zijn ze weg. Ik vond de sprint het moeilijkste, want ik moest vanaf 1000 meter alles zelf doen. Maar ik voelde dat ik een gaatje had en durfde niet meer te wachten."

"Team Turner heeft onderweg zoveel geprobeerd en ik denk dat ze alles uit de kast hebben gehaald", vervolgt Kamminga. "Maar ik was vandaag nog te fris. Nu herstellen en dan nog één ritje", aldus de vrouw in het oranje. "Het was best een lastige finale", concludeert ook Van der Geest. "Ik maakte zelf een inschattingsfout door Imke (Vormeer) achter Manon te laten zitten. Zij hield vervolgens haar benen stil, dus ik moest eerst nog een gat naar Manon dichtrijden."

"Ik kwam te laat en moest om allerlei mensen heen. Dat is balen, want met zulke goede benen als ik vandaag had, mag zo'n fout maken eigenlijk niet gebeuren. Nummers twee en drie is op papier hartstikke mooi, maar ik heb dit jaar nog niet gewonnen en als je goede benen hebt, wil je dat ook graag laten zien. Morgen moet dat anders", doelt Van der Geest op de KPN Grand Prix-finale van zondag over 100 kilometer.

Top-10 KPN Grand Prix 5
1. Manon Kamminga (A6.nl Groot in auto's)
2. Lisa van der Geest (Turner)
3. Merel Bosma (Turner)
4. Tessa Snoek (Nedflex)
5. Aggie Walsma (PTH/BDM)
6. Janneke Elzinga (iM FARMING)
7. Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud)
8. Jessica Merkens (Speelman-Haak)
9. Imke Vormeer (A6.nl Groot in auto's)
10. Anna van den Bos (BTZ.nl)

Top-5 klassement
1. Manon Kamminga 114,4 punten
2. Elsemieke van Maaren 82
3. Merel Bosma 73
4. Aggie Walsma 71
5. Tessa Snoek 62

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan