Met een vreugdekreet kwam Ineke Dedden zaterdagavond over de streep op de Jaap Edenbaan. Uit een kopgroepje van drie boekte de rijdster van Team Palet Vastgoedonderhoud haar eerste marathonzege van dit seizoen. Achter haar werden Beau Wagemaker en Merel Bosma tweede en derde.

Nadat verschillende uitlooppogingen strandden, ontstond er in de slotfase een kansrijke kopgroep van negen vrouwen met onder andere klassementsleidster Imke Vormeer en A6.nl-teamgenote Manon Kamminga. Het gat werd echter gedicht door een aantal kleinere ploegen die de slag hadden gemist. Op het moment dat het peloton weer aansloot, ging Bosma er alleen vandoor.

Wagemaker sprong achter de rijdster van Team Turner aan en met Dedden in haar kielzog sloot het tweetal aan bij Bosma. "Een finale rijden met z'n drieën is altijd lastig", vertelt Dedden na afloop. "Met nog vier rondjes denk je: hoe gaan we dit doen? We moeten niet te lang wachten, want dan komt het peloton er ook zo weer bij. De samenwerking was goed, we namen elkaar netjes over en het laatste rondje heb ik wel zelf aangetrokken en ze kwamen er niet omheen."

"Ja, ik heb lang op deze zege gewacht, maar hij komt nu mooi op tijd", aldus een tevreden Dedden. "Het leek wel dat A6.nl alles weer dicht hield en ik had eigenlijk ook niet verwacht dat het nog ging lukken op het einde." De pelotonsprint om de vierde plaats werd gewonnen door ZiuZ-rijdster Marijke Groenewoud, voor Imke Vormeer van Team A6.nl die wel de oranje leiderstrui behield.

Beuk erin
Deze eerste seizoenszege van Dedden voor Team Palet Vastgoedonderhoud volgt op de podiumplek van Elsemieke van Maaren een week geleden in Groningen. "Daar waren we al blij mee en dat ik het nu zo door kan zetten, is fijn. Dit is ook een mooie opsteker richting de Weissensee", verwijst Dedden naar de natuurijswedstrijden die vanaf komende week worden verreden in Oostenrijk. "Daar waren we naartoe aan het bouwen dus dan is dit een fijne bijkomstigheid."

Het feit dat merendeel van de competitiewedstrijden uitmonden in een massasprint maakt het lastig voor de ploeg, geeft Dedden aan. "Wij hebben onze sprintster niet meer (de geblesseerde Bianca Bakker, red.) dus dan heb je bijna al een streepje achter. Het is jammer dat het bijna allemaal massasprints zijn, daar gaan we niet voor. Wij gooien de beuk erin."

Klik hier voor de volledige uitslag. 

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 18 jan om 21:49