Live
Shop
Nieuws 20 feb 2020

Kamminga boekt vierde zege op natuurijs: 'Voelde als een sprintkoers'

Manon Kamminga heeft in Zweden haar zegetocht op natuurijs voortgezet. De rijdster van A6.nl sprintte na 80 kilometer naar de overwinning in de vierde KPN Grand Prix op het zee-ijs bij Luleå. Het podium werd compleet gemaakt door Merel Bosma en Lisanne Buurman.

Foto : Vincent Riemersma

Bij de start om negen uur 's ochtends gaf de thermometer zeventien graden onder nul aan. Het was dus een koud begin voor de 44 vrouwen in koers, maar gaandeweg begon de zon te schijnen en het was vrijwel windstil. Op het redelijk goede, maar stroeve ijs werden uitlooppogingen gedaan door Nicky van Leeuwen en Anna van den Bos, Laura van Ramshorst en Anne Leltz, en Jade van der Molen en Lisa van der Geest, maar geen enkel tweetal hield stand.

"Ik had al vrij snel door dat iedereen in de kopgroep wilde zetten. Er was niet veel vrede in de groep", vertelt Kamminga terwijl ze een warme jas krijgt aangereikt. Met een pijnlijk gezicht steekt ze haar rechterarm in de mouw. Al vroeg in de wedstrijd viel ze op haar schouder. "Ik had wel last, hij werd direct stijf. Hoe ik ten val ben gekomen? Weet ik niet. Een haarscheurtje. Wat ik het meeste haat aan Zweden zijn de scheurtjes die je niet kan zien. Het zal dit weekend wel weer gaan, we hebben een goede fysio mee."

"Ik moest wel oplettend blijven rijden. Het voelde alsof het een sprintkoers was, ook al was het wel een stukje langer", lacht Kamminga. In de slotronde waagde Chantal Hendriks nog een poging, maar uiteindelijk draaide de koers over zeven ronden van 11,7 kilometer uit op een massasprint. Daarin toonde Kamminga zich het snelste, voor Bosma en Buurman. "De sprint was niet helemaal uit het boekje, want ik kwam al vroeg op kop maar ik was blij met de steun die ik kreeg in de laatste ronde." Met de derde overwinning in de strijd om de KPN Grand Prix blijft het oranje leiderspak stevig om de schouders van Kamminga zitten. 

 

Voor Buurman betekent deze derde plek haar eerste podiumplaats in de Topdivisie. De rijdster van BTZ.nl kwam vorig seizoen uit in de Regiotop en stond toen iedere wedstrijd op het podium. "Het niveau in de Topdivisie is natuurlijk een stuk hoger. Ik ben ontzettend blij met mijn eerste podiumplek", glundert Buurman, terwijl ze de ijzige medaille nader bekijkt. "Straks smelt 'ie", grapt ze tegen teamgenote Van den Bos, die vroegtijdig moest uitstappen door materiaalpech. 

"Het klinkt heel gek, maar in Zweden is het peloton veel kleiner en als je wel een keer in de goede groep zit en het peloton laat het gaan, dan is het relatief 'makkelijker' om podium te rijden", zegt Buurman. "Nu werd het een sprint en ik zat eigenlijk helemaal verkeerd. In de finishstraat kwamen Manon en Merel aan de buitenkant en kon ik zo achter hen aanschuiven. Dan word je derde, dat is heel tof. We zeiden: als we winnen, gaan we uit eten, maar misschien krijg ik ze wel zover dat we nu ook gaan. Het zal wel even gevierd worden, ja."

Top-10 KPN Grand Prix 4:
1. Manon Kamminga (A6.nl)
2. Merel Bosma (Turner)
3. Lisanne Buurman (BTZ.nl)
4. Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud)
5. Sandra Dekker (Jacobus.nl)
6. Beau Wagemaker (A6.nl)
7. Lisa van der Geest (Turner)
8. Emma Engbers (Mastermind)
9. Janneke Elzinga (iM FARMING)
10. Jessica Merkens (Speelman-Haak)

Top-5 klassement:
1. Manon Kamminga 89,3 punten
2. Elsemieke van Maaren 68
3. Emma Engbers 57
4. Merel Bosma 55
5. Aggie Walsma 55

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan