Tickets
Shop
Nieuws 03 mei 2019

Herzog terug in Nederlandse ploeg: 'Kan een leuke winter worden'

Zonder al te veel verwachtingen stond Vanessa Herzog vrijdag aan de start van de Europa Cup in Heerde. Na een lange winter pakte ze vier weken geleden haar skeelers weer uit de kast. Op de Bertus Dokter Piste reed ze vrijdag haar eerste skeelerwedstrijd van het seizoen. Niet zonder succes: op de 300 meter liet de 23-jarige Oostenrijkse zien het winnen nog altijd niet verleerd te zijn.

Foto : Hidde Muije

Herzog, die een zeer succesvolle winter kende met de Europese sprinttitel en de wereldtitel op de 500 meter, beschikte zowel in de serie (26,5) als in de finale (26,8) over de snelste benen. Dat gegeven verbaasde haar toch wel een beetje. "Dat mijn tijd in de finale wat langzamer was, kwam omdat het 's avonds een stuk kouder was. Het was moeilijk om warm te worden en warm te blijven. Maar goed, ik heb hem gewonnen en daar ben ik heel blij mee!"

Reggeborgh
Na de 500 meter op zaterdag reist ze weer terug naar haar thuisland, waar ze aan het eind van de maand nog een Europa Cup in Wörgl (Oostenrijk) rijdt. Lang zal het waarschijnlijk niet duren voordat Herzog weer terug naar Nederland komt, aangezien ze afgelopen week onderdeel is geworden van een Nederlandse ploeg. Bij Team Reggeborgh vormt ze samen met Jutta Leerdam (20) en Michelle de Jong (19) de vrouwentak van de ploeg. "Dit kan weleens een mooie winter worden."

Naast Gerard van Velde (die vooral de mannenploeg voor zijn rekening zal nemen) zal ook Desly Hill de sprinters van tips voorzien. Hill, afkomstig uit Australië, is geen onbekende voor Herzog. "Ik ken haar natuurlijk al wat langer. Zij vertelde me dat ze naar Reggeborgh ging en zei: 'Als je bij dit team wil komen, kunnen we praten met de coach en de manager'. Dat deden we en op maandag heb ik de knoop doorgehakt. Het is een leuk team met veel goede schaatsers!"

Bij haar nieuwe ploeg hoeft ze zich geen zorgen te maken dat ze niemand kent. Zo zat ze in 2016 al eens samen met Michel Mulder (en Hill) in een ploeg, genaamd Team Victorie, kwam ze Kai Verbij en Wesly Dijs vroeger geregeld tegen tijdens de Junior World Cups en maakte 'nieuweling' Jutta Leerdam afgelopen seizoen behoorlijk wat indruk op haar tijdens de grote toernooien. "Jutta is een hele snelle rijdster en doet al mee met de wereldtop. Michelle ken ik nog niet zo goed, maar volgens mij kunnen we veel van elkaar leren", aldus Herzog, die lachend concludeert dat zij nu de oudste van de dames is.

Foto : Hidde Muije

Droom
Voor Herzog was het een jaar om niet gauw meer te vergeten. Het begon allemaal een jaar geleden tijdens het WK Inlineskaten in Heerde waar ze haar eerste wereldtitel behaalde op de 500 meter. De goede vorm nam ze mee naar het ijs waar ze naast een aantal World Cups ook de Europese sprinttitel veroverde. Het hoogtepunt volgde begin februari, waar ze op haar 'thuisbaan' onder toeziend oog van haar familie en vrienden de wereldtitel won op de 500 meter

"Het was mijn beste jaar uit mijn carrière", zegt ze nog altijd vol trots. "Ik had Nao Kodaira nog nooit verslagen tijdens de World Cups, maar ik kwam wel steeds dichterbij. In Heerenveen zat ik er nog maar zeshonderdste achter. Met een perfecte race wist ik dat ik haar zou kunnen verslaan en zeker in de Max Aicher Arena in Inzell waar ik jarenlang getraind heb. Toen ik mijn tijd, 37,12, zag, wist ik nog niet of het voldoende zou zijn. Gelukkig was het genoeg en kwam een droom uit!"

Komend seizoen hoopt ze haar titels te verdedigen en hoopt ze stiekem nog meer prijzen te pakken. Haar grote droom, goud winnen op de Olympische Spelen, blijft voorlopig nog even in de wachtrij staan, aangezien de volgende Spelen pas over drie jaar zijn. "Alleen de olympische titel telt voor mij zwaarder dan een wereldtitel", meent Herzog, die zich de komende maanden gaat focussen op het inlineskaten. "Het WK in Barcelona is mijn doel voor deze zomer. Daarna ga ik het zomerijs op met m'n nieuwe ploeg."

Klik hier voor de uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan