Tickets
Shop
Nieuws 02 jul 2018

Herzog pakt eerste wereldtitel: 'Beste race die ik ooit gereden heb'

Omringd door haar familie en coach Desly Hill - allemaal met een biertje in de hand - stond Vanessa Herzog maandagavond te glimmen van trots naast de WK-piste in Heerde. De gouden medaille om haar nek is het bewijs van haar eerste wereldtitel op haar eerste wereldkampioenschap inlineskaten ooit.

Foto : Eline Hooghiemstra

De 500 meter werd op de tweede dag van het WK prooi voor de 22-jarige Oostenrijkse. Ze stond niet met de minste tegenstandsters in de baan,, maar spannend? Welnee! "Ik ben het gewend om tegen sterke vrouwen te racen, dat vind ik alleen maar leuk. Nerveus word ik niet echt. Als ik me te druk maak kan ik niet goed presteren."

Een makkelijk begin had de finalestrijd van Herzog, Javiera Vargas (Chili), Geiny Pajaro (Colombia) en Yiseul An (Zuid-Korea) niet. Na een valse start en een technische fout waarvoor de Koreaanse een diskwalificatie kreeg, waren de vrouwen bij poging drie toch goed vertrokken. Na een mooie inhaalactie waarbij Herzog in de derde bocht buitenom snelde, gaf ze de leiding niet meer weg. "Die finale is de beste race die ik ooit gereden heb. Het kan niet beter", lacht ze.

Een dag eerder pakte de meervoudig Europees kampioene ook al het brons op de 1000 meter. "Ik wist daarom wel dat ik snel was, maar de 1000 meter is toch anders dan een 500 meter. Je moet doorpakken vanaf het begin."

Triangle

Goede winter
Herzog beleefde naar eigen zeggen een goede winter. Ze pakte de eerste Europese titel op de 500 meter, won zilver op de 1000 meter en brons op de massastart. Tijdens de Olympische Spelen in PyeongChang belandde de Oostenrijkse maar net naast het podium op de 500 en 1000 meter. "De Spelen waren jammer. Ik reed op de 500 meter in het laatste paar en dat is heel moeilijk, maar dit is gewoon het beste wat ik kon. Ik ben eigenlijk heel blij met de winter."

Aan het begin van de zomer besloot Herzog, die bij gebrek aan een piste thuis vooral op de weg moest trainen, in Nederland haar rondjes te rijden met wat snelle mannen. Ook pakte ze in aanloop naar het WK een paar KNSB Baancompetities mee. "Dat leek me wel een goede voorbereiding, ha!"

Met twee dagen achter de rug en al twee medailles op zak moet het beste onderdeel van Herzog zelfs nog komen. Dat is namelijk het wegtoernooi. "De one lap is mijn favoriet. De 100 is wat moeilijker, want elke klap moet raak zijn maar je weet nooit wat er kan." Het toernooi in Heerde kan in ieder geval al niet meer stuk voor de kersverse kampioene. "Voor inlineskaten is het hier echt heel groot. Zelfs in de ochtend zitten de tribunes vol met toeschouwers. Dat krijg je echt niet overal."

Lees hier (terug) wat er verder gebeurde op dag twee in Heerde.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan