Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2019

Herzog bezorgt Oostenrijk succes met sprinttitel op EK

Vanessa Herzog heeft in het Italiaanse Collalbo ook op zondag indruk gemaakt op de 500 meter. De voorsprong die ze met haar overwinning opbouwde gaf ze op de afsluitende 1000 meter niet meer weg. De Russinnen Daria Kachanova en Olga Fatkulina eindigden achter Herzog als tweede en derde in het klassement.

Foto : Soenar Chamid

Met haar tijd van 37,62 op de 500 meter nam Herzog voldoende afstand op de concurrentie. Op de 1000 meter kwam haar voorsprong niet meer in gevaar. Daria Kachanova won de slotafstand in een nieuw baanrecord en een wereldrecord buitenijs, maar dat was niet genoeg om de Oostenrijkse te bedreigen. De Russische passeerde haar landgenote Fatkulina om het zilver te pakken in het eindklassement.

De Nederlandse dames, die voorafgaand aan de slotdag de plaatsen vier, vijf en zes in het klassement bezetten, waren ook op zondag op die posities terug te vinden. Jutta Leerdam was op de 500 meter een fractie sneller dan zaterdag en noteerde 38,45. Sanneke de Neeling werd vijfde in 38,66, Letitia de Jong in 38,80 zesde. 

Leerdam moest op de laatste 1000 meter 1,29 seconde goed maken op de Russische Kachanova. Vooraf zei ze daarover: "Je weet nooit wat er gebeurt, maar ik richt me op mezelf. Ik merk dat ik vooruit ga en stabiel schaats." Over een eventuele podiumplaats wilde ze zich niet uitspreken. "Ik maak stappen binnen dit toernooi en ook vergeleken met andere toernooien. Ik kan alleen maar tevreden zijn."

Met 1.15,76 was Leerdam uiteindelijk sneller dan gisteren, waarmee ze tweede werd op de slotafstand. Met haar vierde plaats viel ze net buiten het podium en directe kwalificatie voor het WK Sprint, eind februari in Heerenveen. De startplaatsen voor dat toernooi zullen nu op het NK Sprint eind januari verdeeld worden. De Neeling en De Jong behielden ook op de slotafstand hun plaats in het klassement. Zij eindigden als vijfde en zesde. 

Klik hier voor alle uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan