Tickets
Shop
Nieuws 06 mei 2019

Hekman: 'Mass start? Moeten er eerst dingen veranderen'

"De bondscoach? Ja, ik heb hem gezien", zegt Gary Hekman zonder een spier te vertrekken. Hij doelt daarmee op Jan Coopmans, die eind december werd aangesteld als bondscoach van het langebaanschaatsen. Eerlijk gezegd staat Hekman nog niet te springen om het alweer over het schaatsen (lees: mass start) te hebben. "Ik heb hem daarom ook bewust niet aangesproken."

Foto : Vincent Riemersma

Of Coopmans er dit weekend bij de Europa Cup in Heerde speciaal voor hem is of puur uit liefhebberij, durft Hekman niet te zeggen. Wel vindt de 30-jarige Kampenaar het goed dat de bondscoach een kijkje komt nemen. "Ik snap dat hij nu al gesprekken wil voeren over komend seizoen, maar het is mei, ik ben zes à zeven kilo te zwaar en dan moet ik het ineens over de mass start gaan hebben. Mijn hoofd staat er nog helemaal niet naar."

Hekman heeft een haat-liefde-verhouding met de mass start, het onderdeel dat sinds 2018 olympisch is. Toch is het woord 'liefde' de laatste jaren een stuk minder geworden vanwege allerlei oorzaken. Zo liepen de WK Afstanden in 2017 uit op een groot fiasco (Nederland werkte niet samen) en kende het NK van vorig jaar een vervelend einde. "Er moeten echt wel dingen veranderen voordat ik een mass start ga rijden", zegt Hekman over zijn ambities voor het onderdeel.

"Het kwalificatieproces moet op de schop. Als je tijdens een plaatsingswedstrijd tegen tien man van dezelfde ploeg moet rijden, haak ik sowieso af. Dan sta je als individu met 3-0 achter. Ik ben best bereid om er dingen voor te laten, maar ik heb ook verplichtingen naar mijn marathonteam (AB Vakwerk) toe. Zij betalen mijn salaris, de KNSB niet. Maar nogmaals: ik wil er echt wel voor gaan, maar het ligt ook aan anderen."

Voor Hekman is de mass start zijn enige kans om ooit nog eens op de Olympische Spelen uit te komen. Aangezien het inlineskaten en marathonschaatsen niet op de olympische kalender staat, biedt de jongste discipline eventueel uitkomst voor de veelwinnaar van marathons. Is die olympische droom überhaupt wel aanwezig bij Hekman? "Daar ben ik al te oud voor, denk ik. Ik ben nu 30 en je moet met de mass start wel snelheid blijven houden. Ik ben bang dat die snelheid de komende drie jaar minder zal worden."

Natuurlijk zou hij liegen als de Olympische Spelen hem niks doen, maar hij weet dat de kans gering is om in Peking aan de start te staan. Daarnaast heeft hij als marathonschaatser ook nog een grote droom. "Ik wil graag de 200 (de Alternatieve Elfstedentocht) een keer winnen. Als sporter wil je altijd heel veel, maar je moet bepaalde keuzes maken. Ik moet gewoon goed overleggen met AB Vakwerk en met de bondscoach. Ja, het is goed dat hij er in Heerde was!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan