Tickets
Shop
Nieuws 05 mei 2019

Dijkstra pakt brons: 'Ik heb goed gegokt'

Terwijl hij het normaal toch meer van een zonnetje moet hebben, pakte Ruurd Dijkstra in het regenachtige en koude Heerde het brons op de puntenkoers. "Ik ben best een koukleum, dus ik ben allang blij dat het hier gelukt is", lacht hij na de koers. De overwinning ging naar Diogo Marreiros voor zijn teamgenoot Daniel Niero.

Foto : Eline Hooghiemstra

De Europa Cup in Heerde was vooraf al een toernooi waar Dijkstra graag wilde vlammen. "Hier heb ik wel een beetje naar toegewerkt. Ik heb de wedstrijd in Gross-Gerau overgeslagen en gekozen om geen marathons te rijden. Dan moet je namelijk verplicht op 125 millimeterwielen rijden en dus ook trainen. Dat is lastig voor mij als ik me richt op de piste. De baan in Heerde ligt me goed, dus dit is wel een beetje mijn toernooi."

Al vroeg in de wedstrijd over vijftig ronden gingen Diogo Marreiros, Paxti Peula Cabello en Santiago Roumec samen op avontuur. In de lange vlucht pakte Marreiros veel punten voor Peula Cabello en Roumec, die beiden met drie punten eindigden. Het peloton werd ondertussen afgestopt door het sterk vertegenwoordigde Team Bont met onder meer de Nederlanders Gary Hekman, Bart Hoolwerf en Luc ter Haar. 

Blok van Bont
Het blok van Bont verscheen zaterdagavond in drie verschillende kleuren ten tonele. De Nederlandse rijders van het team reden in het zwart en de buitenlandse rijders (met onder meer Marreiros en Daniel Niero) traden aan in het rood. Daarnaast waren de broertjes Due Schmidt vertegenwoordigd in het blauw, maar zij horen officieel niet bij het 'World-team' van Bont. "De blauwen zijn meer een semi-team. Zij rijden wel op hetzelfde materiaal, maar we werken niet met elkaar samen", legt Hekman, die zelf gedeeld negende werd op de puntenkoers, uit.

"De blauwe jongens moeten ook gewoon zelf betalen. Zij krijgen misschien één of twee setjes en dan houdt het wel op. Als je in het World-team zit, krijg je de wielen en het materiaal voor niets", vervolgt de 30-jarige Gramsbergenaar, die de verwarring voor de toeschouwers wel kan begrijpen. "In Geisingen reed iedereen in hetzelfde pak, maar dat werkte niet zo goed. We hebben daarna expres andere pakken laten maken zodat niet iedereen in dezelfde kleur rijdt. In principe zijn Diogo, Daniel, Luc en ik de enige rijders van het World-team."

Foto : Eline Hooghiemstra

Volgens Dijkstra viel de aanwezigheid van Team Bont zaterdagavond extra op door de afwezigheid van teams als Powerslide Matter of de Colombianen. "Anders is het niet eens zo heel erg, maar nu heb je vooral eenlingen rijden, en Bont met een hele ploeg.  Op een puntenkoers is dat nog te doen, maar op de afvalkoers is het wel lastig. Dan gaan ze met z'n allen bij elkaar zitten en dan is het vechten." Ook Hekman vond het jammer dat het deelnemersveld minder sterk was dan tijdens de afgelopen Europa Cups. "Ja, dan wordt het al gauw eenzijdig", geeft Hekman toe.

Achtervolging
Als eenling besloot Dijkstra toch ook een poging te wagen. "Je hebt al zoveel van deze wedstrijden gereden. En vaak ga je afwachten tot het einde en ik dacht nu: ik ga er gewoon voor. Rick (Schipper) ging springen, dus ik ging mee. Ik dacht: hij rijdt misschien een rondje en is ie leeg, als sprintertje, maar hij bracht me er eigenlijk helemaal heen. Dan kom je weg en is het kop over kop met Diogo. Ik heb goed gegokt en het pakte goed uit. Heel blij mee."

Dijkstra had onderweg het gevoel dat ze samen wel tot de finish weg kon blijven, maar halverwege de koers ging Peter Michael in de achtervolging. De Nieuw-Zeelander nam daarbij het hele peloton op sleeptouw. Het tweetal werd ingerekend en even later ging Marreiros nogmaals op pad, dit keer met ploeggenoot Daniel Niero en Mike Paez. Dijkstra lag op dat moment nog op de tweede plek, maar in puntenaantal werd hij voorbij gestoken door Niero.

Dat Marreiros net als vorige weken de kopman van het bonte gezelschap was, mocht geen verrassing heten. De Portugees was in Geisingen en Gross-Gerau al de beste op de afvalkoers en nu liet hij het ook op de puntenkoers zien. Hekman was de bedenker van de tactiek. "Ik zei: 'Diogo, jij gaat vanaf het begin aan en Daniel, jij gaat er de laatste twintig rondes vol voor! Als het dan goed uitpakt, worden we één en twee'", aldus Hekman, die zijn plan dus zag slagen. "Dit was wel even goed voor die gasten. Ze waren niet heel zeker over de puntenkoers en hebben nu vertrouwen gekregen."

Jason Suttels pakte bij de junioren met ruime voorsprong de overwinning. Met 19 punten bleef de Belg voor Zdenek Sejpal (8 punten) en Marco Lira (6 punten).

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan