Tickets
Shop
Nieuws 12 feb 2017

Hekman: 'Jillert haat mij'

Onrust in kamp Nederland na de afsluitende mass start op de WK Afstanden in Gangneung: zowel Jorrit Bergsma als Gary Hekman misten de beslissende slag. Het resultaat? Geen medailles, wel boze gezichten.

Foto : So

Jorrit Bergsma plaatste in de Gangneung Oval, precies zoals afgesproken, al vroeg in de wedstrijd een eerste zogenaamde schijnaanval. "Daarna waaierde ik uit en kwam er een groepje langs", vertelt Bergsma. In dat groepje zaten onder meer mass start-kanonnen Joey Mantia en Alexis Contin, wat geen tegenstanders zijn om weg te laten komen. Toch had die kopgroep zonder Nederlanders al snel een voorsprong van driehonderd meter, waarna het peloton zelfs vaart moest maken om niet gelapt te worden.

"Dan wordt het natuurlijk een kansloze missie", vertelt bondscoach Geert Kuiper, die zijn schaatsers vanaf de kant moest aanzetten tot versnellen. “We hadden afgesproken dat niemand meer dan honderd meter mocht wegrijden."

En hier zit nu precies het knelpunt; want, wie zijn taak was het om mee te gaan met de ontsnappende trein? "Hekman had moeten gaan, want ik was net geweest", meent Bergsma, die dat een ongeschreven regel noemt. "Iedereen keek naar mij en niemand wilde rijden, maar ik kan het ook niet alleen. Het is inderdaad mijn taak om de koers hard te maken, maar Hekman had met de grote mannen mee gemoeten."

Hekman zelf denkt daar anders over: "Jorrit moet het van ontsnappen hebben en ik ben de sprinter van ons twee, in de sprint gaat niemand mij hier verslaan. Het lijkt me dus niet logisch dat ik als sprinter het gat ga dichtrijden."

Coach Kuiper staat perplex en wijt de situatie aan oud zeer tussen Hekman en de marathonploeg van Anema. "Voorafgaand aan de wedstrijd heb ik hier niets van gemerkt. We hebben de afgelopen dagen goed getraind en hadden goede afspraken gemaakt, maar er stond vandaag geen team."

Paasei
Hekman uitte na de finishlijn overduidelijk boosheid richting Clafis-coach Jillert Anema. "Hij stond te juichen toen we over de finish kwamen en je gaat me niet vertellen dat je dat doet om een veertiende plaats. Dan ben je gewoon niet goed bij je paasei. Jillert haat mij, dat is onderhand wel duidelijk."

Geruchten dat er opzet in het spel zou zijn vanuit kamp Anema deden al snel de ronde; zij zouden liever met Clafis-collega Arjan Stroetinga aan de start zijn verschenen. "We hadden hier als twee volwassenen kunnen rijden, maar ik kreeg geen steun. Ik had hier wereldkampioen kunnen worden. Dit geeft een klap op je vertrouwen, ook voor volgend jaar", vervolgt Hekman, die voor de WK eerder vertrok vanaf de Weissensee en als voorbereiding op deze mass start twee jaar aan wedstrijden terugkeek.

Bergsma maakt zich kwaad bij het horen van de beschuldigingen. "Wie dat zegt, snapt er helemaal niks van. Het is absoluut niet waar. Al weet ik wel dat als ik met een ploeggenoot had gereden we de slag niet gemist zouden hebben."

"Als hij niet met me wilde rijden had ik dat graag van tevoren geweten", zegt Hekman op zijn beurt. Volgens de Nederlands kampioen hoeft het dan ook niet automatisch een Clafis-duo te zijn dat volgend jaar tijdens de Spelen aan de start verschijnt. "Laat mij maar rijden met een Sven, Koen of Douwe hoor." Verder is Hekman overigens niet te verleiden tot boze uitingen: "Ik vind Jorrit een klasbak en daarmee uit."

Geen vriendenploeg
Kuiper betreurt de verwijten van zijn rijders naar elkaar, maar is niet van plan zijn keuzes erdoor te laten beïnvloeden. "Misschien kennen ploeggenoten elkaar inderdaad het beste, maar ik vind ook dat je met iemand uit een andere ploeg goede afspraken moet kunnen maken. Ik ga geen vriendenploeg selecteren. Ik wil het beste team."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan