Tickets
Shop
Nieuws 06 mrt 2019

Itzhak de Laat: Kunstenaar op én naast het ijs

Itzhak de Laat doet meer dan alleen hard rondjes rijden op de ijsbaan. Naast zijn shorttrackcarrière is de schaatser ook erg creatief met het ontwerpen van helmen. Met een airbrush spuit hij de mooiste tekeningen op schaatshelmen van hemzelf en anderen.

Foto : Sander Chamid

"Ik ben altijd al een creatief persoon geweest", zegt De Laat aan de vooravond van het WK dat komend weekend in Sofia gereden wordt. "Dat kan bijna niet anders als je twee kunstenaars als ouder hebt. Mijn vader tekent veel en mijn moeder creëert haar eigen kunstprojecten en zoekt daar andere kunstenaars bij. Op school was ik zelf ook meer met tekenen bezig dan met opletten. En op de basisschool heb ik veel dingen gemaakt van hout en was ik creatief met mijn handen. In dat opzicht heb ik een brede interesse."

"Vanuit niets iets creëren is in mijn ogen het mooiste wat er is. Nu teken ik niet langer op papier, maar probeer ik een mooi design te maken op een schaatshelm. Iets wat mezelf inspireert of iets waar de schaatser om vraagt. Ik vind het fijn om iets met mijn handen te doen en zo'n creatie geeft me veel voldoening."

Hij laat zijn eigen zwart-witte helm zien, waarop een foto te zien is, die hij er zelf opgespoten heeft. "Deze helm heb ik voor mezelf gemaakt en kon ik dus helemaal zelf bedenken. Ik heb mij laten inspireren door de Zwitserse kunstenaar Giger. Hij is vooral bekend geworden door de Alien films, waarin hij het monster vormgegeven heeft. Ik heb de stickers voor het helmnummer aan de beide zijkanten ook meegenomen in het design zodat het een samenhangend geheel is."

"Ik maak ook mijn eigen helmen en voor anderen spuit ik een ontwerp op de helm. Ik maak een foto van de helm en teken het ontwerp dan in de iPad over de helm heen. Daarna spuit ik het met een klein verfspuitje (die techniek heet air-brush) op de helm en daarbij plak ik bepaalde delen van de helm af. Er is niet één techniek die hiervoor werkt. Bij het ontwerpen van zo'n helm ben je voortdurend problemen aan het oplossen en moet je elke keer weer opnieuw bedenken hoe je dat specifieke ontwerp voor elkaar kunt krijgen. Ik combineer veel verschillende technieken en ga daar creatief mee om. Dat maakt het een leuke uitdaging."

"Lara wilde graag iets met een panterprintje, maar ze wilde dat niet over de volledige helm heen. Daarom heb ik de achterkant in panterprint gemaakt en die laten overgaan naar zwart. Dan is het net alsof de achterkant open geklauwd is."

"Het ontwerpen van helmen doe ik vooral in de zomer. In mentaal opzicht kost het me best veel energie en in de winter heb ik daar eigenlijk geen puf voor. Ik moet er toch de hele tijd over nadenken en de problemen die ontstaan proberen op te lossen. Als ik net thuiskom van een zware training, dan ben ik moe en heb ik geen zin meer mijn overall aan te trekken en nog drie uur te spuiten. Dat maakt deze hobby en het schaatsen op topniveau een lastige combinatie. Met het ontwerpen van zo’n helm ben ik zo'n twintig uur bezig, dus dat maakt het een tijdrovend klusje."

"Deze helm heb ik in opdracht van een bedrijf gemaakt voor een jong skitalent, een meisje. De kleuren van het bedrijfslogo komen erin terug (driehoekjes) en toch is het een meisjesachtige maar ook een stoere helm geworden. Deze helm was erg veel werk en is qua technische uitvoering één van mijn beste creaties!"

"Op zo'n helm maak ik mijn eigen design, maar ik kijk ook naar wat de mensen zelf willen. Voor die creaties haal ik mijn inspiratie uit muziek of andere dingen die ik vet vind zoals fantasy of science fiction. Ik ben heel lang een Star Wars fan geweest en kijk veel naar Lords of the Rings. Daar ga ik mijn fantasie goed op loslaten. Ik ben breed geïnteresseerd en als ik iets moois maak, dan kan ik daar echt trots op zijn. Het voelt goed om vanuit het niets iets moois te maken."

Voorlopig concentreert De Laat zich nog vooral op het schaatsen en blijven zijn creatieve uitspattingen een hobby. "Ik heb mijn middelbare school afgemaakt en sindsdien ben ik fulltime sporter. Ik heb wel over de kunstacademie nagedacht, maar daar heb je veel contacturen en het is lastig om dat te combineren met shorttrack. Voorlopig blijft het ontwerpen van helmen nog gewoon een hobby."

Dit is een verhaal in een reeks van twaalf waarin TeamNL de schaatsfan dichter bij de (olympische) schaatsers wil brengen. Lees hier de andere verhalen in de serie:
Familie Talsma gezamenlijk naar de top
Jorrit Bergsma: 'Ineens was Brent daar'
Erik Jan Kooiman: 'Op slag verliefd op mijn zoontje'
De liefde van Marcel Bosker voor de bergen
Shorttrackbroers Melle en Jens van't Wout: 'Vond ijshockey veel stoerder'

Suzanne Schulting: 'Thuis hebben we het niet over schaatsen'
Hein Otterspeer: 'Ik wil mijn gezin niet vergeten'


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan