De weken voordat zijn zoontje geboren werd, liep Erik Jan Kooiman wat onrustig rond. Hij stond wel op het ijs, maar in zijn hoofd was hij vooral met de aankomende geboorte bezig. "Vroeger kon ik me om de meest onnozele details van het schaatsen druk maken. Maar dat had ik nu helemaal niet. Ik wilde alleen maar weten hoe het met mijn vrouw en mijn zoontje was."

Zoals de meeste topsporters is Erik Jan Kooiman een echte control freak. Tot in de details kijkt hij alles na en zorgt hij ervoor dat het rondom het schaatsen perfect geregeld is. "Ik kijk naar de kleinste details", vertelt hij vanuit zijn woning in Lekkerkerk. "Je ijzers moeten perfect geslepen zijn en bij het sporten heb ik de touwtjes stevig in handen."

Hoe anders voelde dat bij de zwangerschap van zijn vrouw. Ondanks dat hij nauw betrokken was, stond Kooiman voor zijn gevoel wel langs de zijlijn. "Als sporter wil je zelf bepalen hoe je route is en wanneer je gaat pieken", stelt hij. "Maar op zo'n zwangerschap heb ik weinig invloed. Ik kan niets doen, behalve mijn vrouw steunen. Zij moet zelf bevallen. Voor zo'n control freak als ik is dat wel lastig. Laat mij maar een 10 kilometer rijden. Dan heb ik de teugels tenminste zelf in handen."

De bevalling van zijn vrouw verliep echter voorspoedig en op 17 oktober beviel Trudie Kooiman van een zoontje: Jens. "Waar heb ik me al die tijd druk om gemaakt. De geboorte van mijn zoontje was zo bijzonder. Van tevoren was ik nog wel even onzeker of het allemaal goed ging komen, maar Trudie deed het geweldig. Zo'n geboorte is een wereldwonder. Ik voelde me meteen papa en was op slag verliefd op hem. In dat opzicht zijn alle clichés waar. Je houdt gelijk van dat jochie."

Trudie, Erik Jan en Jens | Foto : Stephan Tellier

Roze wolk
"Sommige mensen vertelden mij dat je die eerste dagen na de geboorte op zo'n roze wolk leeft dat je vanzelf hard gaat schaatsen. Nou, dat klinkt allemaal fantastisch, maar ik vind het wel lastig om het ouderschap met het schaatsen te combineren. Ik woon ook niet in Heerenveen, maar in Lekkerkerk. Dat is gewoon tweehonderd kilometer rijden naar de ijsbaan. In de eerste twee weken wilde ik honderd procent bij die kleine zijn en kwam er van trainen niet zoveel terecht. Je kunt dat maar één keer goed doen. Het luiers verschonen lukt me nu wel en langzamerhand moet ik dat ook weer loslaten en me op het schaatsen richten."

Bij het World Cup kwalificatietoernooi in Thialf stond Kooiman nog wat onwennig aan de start. "Dit is het vijfde jaar dat ik bij Jillert Anema schaats en het vijfde jaar dat ik langebaan rijd. Ik heb nu wel genoeg ervaring opgedaan om zoiets los te laten en daar goed te kunnen rijden. Op de vijf kilometer reed ik ook goed en eindigde ik met de tijd van 6.21 op de zevende plaats. Daar was ik best tevreden mee. Zaterdag heb ik nog een marathon gereden en zondag ging ik ook van start op de tien kilometer. Bij die laatste afstand merkte ik toch wel dat ik minder getraind had. Die tijd viel me een beetje tegen."

Vlammen
Erik Jan Kooiman en Jorrit Bergsma doen de eerste helft van het seizoen niet aan de wereldbekerwedstrijden mee. Ze richten zich nu op het marathonschaatsen en willen eind december vlammen op de NK Afstanden.

"Dat is een bewuste keuze. In het olympisch jaar stonden we bij de marathons elke keer met drie man aan de start. Dat wilden we dit seizoen anders gaan doen. Omdat Jorrit nu ook vader is geworden, hebben we besloten om ons op de marathons te richten. Daardoor zat ik ook niet in Japan, maar ben ik de dag na de marathon gewoon weer thuis. In de komende maanden gaat dat natuurlijk wel veranderen. Op de NK Afstanden wil ik wel goed rijden en daarvoor gaan we op trainingskamp naar Tenerife en Inzell. In verband met de zorg van Jens moet ik dat dus goed afstemmen met Trudie."

Dit is een verhaal in een reeks van twaalf waarin TeamNL de schaatsfan dichter bij de (olympische) schaatsers wil brengen. Lees hier de andere verhalen in de serie:
Familie Talsma gezamenlijk naar de top
Jorrit Bergsma: 'Ineens was Brent daar'

Door Natasha Smit - Laatste update op 30 nov 2018 om 21:48