Als schaatser maakte Jorrit Bergsma al heel wat bijzondere momenten mee. Hij won olympisch goud in Sotsji en hij werd twee keer wereldkampioen op de tien kilometer. Met de recente geboorte van zijn zoontje Brent komen er bij de Fries echter hele nieuwe gevoelens naar boven. "Het is heel bijzonder", meent hij. "In het begin vond ik het nog onwerkelijk. Na negen maanden zwangerschap was Brent er ineens. Dan ga je met een kinderwagen naar huis."

Jorrit Bergsma blijft fanatiek met schaatsen. Hij wil schitteren op de WK Afstanden en hij is één van de toppers in het marathonschaatsen. Maar naast al die uren op het ijs is er voor Bergsma en zijn vrouw een hele nieuwe fase aangebroken: het ouderschap. Half oktober beviel Heather Bergsma van een zoontje en kreeg het schaatsduo er een grote zorg bij. "Het is een hele verantwoordelijkheid om voor zo'n kleine te zorgen", zegt Bergsma. "Heather neemt de meeste zorg op zich, maar ook ik probeer daar mijn verantwoordelijkheid in te nemen."

"Als Heather even naar de kapper moet, dan blijf ik bij die kleine. Ik kan niet meer zomaar een half uurtje gaan fietsen, zoals ik eerst deed. De zorg voor Brent vraagt om een echte planning en dat betekent dat ik wat aanpassingen moet doen in mijn trainingsschema. Als je ergens samen heen wilt, dan kun je niet zomaar weg. Dan moet er van alles mee en zijn we eerst een half uur bezig om ons klaar te maken. Dat maakt ons wat minder vrij, maar dat hoort erbij. We zijn dolblij met ons nieuwe gezin."

Foto : Martin de Jong

Het vaderschap zorgt er ook voor dat Bergsma de dingen wat meer kan relativeren. "Het belangrijkste is dat Brent gezond is. Zo'n kleine plaatst het schaatsen wel in een ander daglicht. Maar als ik het ijs op ga, ben ik nog steeds fanatiek hoor. Laatst verloor ik in een marathon de strijd om de winst en daar kan ik nog steeds goed van balen. Maar als ik thuis kom en Heather en Brent zie, dan kan ik dat wel beter loslaten. Dan ben ik gewoon weer met hen bezig."

Bergsma's grootste doel dit seizoen is de WK Afstanden in Inzell. Dan wil hij vlammen. "En we hopen natuurlijk op natuurijs", stelt hij. "Als het in Nederland gaat vriezen, wil ik mezelf laten zien. Tijdens de wedstrijden probeer ik volledig met schaatsen bezig zijn. Maar in de achtergrond denk ik wel aan mijn gezin. Na de wedstrijd zoek ik ze gauw weer op."

"Ik voel nu al een sterke band met Brent. Maar je ziet wel dat de band tussen Heather en Brent nog sterker is. Dat is ook logisch, hij heeft negen maanden lang in haar buik gezeten en zij geeft hem borstvoeding. Heather zorgt ook het meest voor hem. Ik vind dat alleen maar mooi om te zien en ik kan daar intens van genieten. Als hij wat groter is, dan neem ik hem zeker mee het ijs op. Ik vind het mooi om hem te leren schaatsen, maar ik ga hem niets verplichten. Het belangrijkste nu is dat hij gezond blijft."

Dit is een verhaal in een reeks van twaalf waarin TeamNL de schaatsfan dichter bij de (olympische) schaatsers wil brengen. Lees hier de andere verhalen in de serie:
Familie Talsma gezamenlijk naar de top

Door Natasha Smit - Laatste update op 27 nov 2018 om 19:03