Tickets
Shop
Nieuws 08 dec 2014

Dweilpauze: Herrezen Duitsers en een failliete Pool

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Sander Chamid

Nieuws van het weekend

Het EK Allround dat op 10 en 11 januari in Chelyabinsk op het programma staat werpt zijn schaduw vooruit. Eerder liet Corendon-coach Jan van Veen weten niet af te zullen reizen naar de Russische stad vanwege de politieke houding van het land en de vliegramp met de MH17. In navolging van haar trainer gaf ook Marrit Leenstra aan ernstig te twijfelen en ook Ireen Wüst weet niet zeker of ze wel wil schaatsen in Rusland. In de ogen van Sven Kramer moet de ISU de problemen rond het toernooi oplossen omdat het 'vrijwel onmogelijk' is om van schaatsers te vragen het EK te mijden. De KNSB liet op haar beurt bij monde van directeur sport Arie Koops weten blij te zijn met het signaal vanuit de sport, maar legt de keuze voor een eventuele boycot bij de schaatsers zelf. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.. 

Buitenlander in het nieuws

Het weekend stond vooral in het teken van de World Cup in Berlijn, maar ondertussen kwamen ook de marathonschaatsers in actie. De Italiaan Fabio Francolini ging bij de achtste wedstrijd van de KPN Marathon Cup voor de eerste keer in zijn carrière met de zege aan de haal op de marathon. En dat uitgerekend op het moment dat zijn vrouw Arianna en zoontjes Michele een race bijwoonden. De 28-jarige rijder kon zijn geluk dan ook niet op. “Dit is zo speciaal.”

Top

Artur Was eindigde in 2012 een keer op het podium op de 500 meter bij de World Cup, maar sindsdien bleef zijn erelijst op internationaal niveau leeg. In Berlijn was het eindelijk weer raak voor de Pool en dan ook meteen twee keer. Op beide omlopen trok Was aan het langste eind. En dat kwam volgens de rijder zelf niet alleen omdat hij gewoon hard schaatste. Met hulp van een psycholoog leerde hij de afgelopen periode beter om te gaan met zijn hoge verwachtingspatroon. Het sorteerde effect. Uitdagingen zijn er voor Was echter nog voldoende. Bijvoorbeeld het verdienen van een profcontract, want na twaalf maanden zonder inkomen is de 28-jarige rijder platzak. 

Flop

Bij de World Cups in Obihiro en Seoul was Pavel Kulizhnikov de meest opvallende sprinter met in totaal vijf keer goud en een keer zilver. In Berlijn wist de Rus echter geen potten te breken. Op de eerste 500 meter ging hij onderuit - waardoor ook Jan Smeekens een goede klassering kon vergeten - de 1000 meter besloot hij als nummer vijf en op de slotdag kwam trok hij zich terug voor de 1500 meter en de tweede omloop op de kortste afstand. Niet iedereen zal daar wakker van hebben gelegen. Espen Aarnes Hvammen, de Noor die in Duitsland het zilver pakte op de tweede 500 meter, stak zijn weerzin tegen de Russische dopingzondaar niet onder stoelen of banken. “Iedereen wantrouwt zijn prestaties.”

Tijd

4.00,80 - Carlijn Achtereekte zegevierde bij de World Cup in de B-groep op de 3000 meter. En dat niet alleen. Haar tijd betekende de zevende tijd ooit door een Nederlandse vrouw gereden op die afstand. Naar eigen zeggen leek het er tijdens haar race op dat ze vloog. Als toetje zag de rijdster van Clafis ook nog iedereen in de A-groep zich stukbijten op haar tijd. Al was dat volgens winnares Ireen Wüst appels met peren vergelijken.

Quote

“Het Duitse schaatsen is niet dood” - Het kostte de schaatsstatistici de nodige moeite om bij de mannen een Duits een-tweetje te kunnen vinden in de historie van de World Cup. Het bleek bijna 25 jaar geleden voor de laatste keer gelukt te zijn. Uniek was de prestatie van Nico Ihle en Samuel Schwarz op de 1000 meter dus niet, maar opvallend des te meer. De media in Duitsland hadden de schaatssport in het land na de Spelen in Sotsji nog doodverklaard. Als dat al zo was dan lijkt het nu uit de as herrezen.

Foto

Heather Richardson reed in Berlijn haar eerste World Cups van het seizoen en met succes. De Amerikaanse rijdster uit de Clafis-ploeg van Jillert Anema veroverde vier zilveren medailles. Voor haar reden genoeg voor een fotomomentje.

Foto : Heather Richardson

Video

Irene Schouten won de mass start, maar de Noord-Hollandse is naar alle waarschijnlijkheid niet de enige die iets aan de race overhoudt. De wedstrijd werd gekenmerkt door een aantal valpartijen. Onder meer Heather Richardson en Maria Lamb gingen onderuit. Laatstgenoemde moest zelfs per brancard van het ijs gedragen worden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan