Tickets
Shop
Nieuws 08 dec 2014

Hvammen: 'Iedereen wantrouwt Kulizhnikovs prestaties'

Volgens Espen Aarnes Hvammen worden de prestaties van Pavel Kulizhnikov met argusogen bekeken in het internationale schaatspeloton. “Iedereen wantrouwt zijn prestaties”, zegt Hvammen in Berlijn.

Foto : Sander Chamid

De sprinter uit Noorwegen liet al voor het seizoen begon van zich horen als criticaster van Kulizhnikov, de jonge Rus die dit seizoen weer aan wedstrijden mocht deelnemen na een dopingschorsing van twee jaar. “Eens een dopeur, altijd een dopeur”, tweette Hvammen al in oktober.

Zijn woorden kregen extra gewicht nadat Kulizhnikov overdonderend debuteerde in de World Cup met twee zeges in Obihiro (500 en 1000 meter) en drie overwinningen in Seoul (1000 meter en tweemaal 500 meter). “Hij schaatste als een machine, op een totaal ander niveau”, blikt Hvammen terug op die prestaties.

Het wantrouwen omtrent Kulizhnikov werd ook nog aangewakkerd door de documentaire die de ARD afgelopen week uitzond en waarin systematisch dopinggebruik in Rusland, bij met name atletiek, werd aangetoond. “Die documentaire is het gesprek van de dag.”

Volgens de Noorse sprinter zijn het belangrijke tekenen dat niet alles in de haak is. “Kulizhnikov was 17 toen hij gepakt werd. Dat toont aan dat er iets mis is met het systeem waar hij in zit. Dat is niet normaal.”

Straffen niet zwaar genoeg

“Maar ook in het internationale systeem klopt het niet”, vervolgt hij. “Mensen die doping hebben gebruikt horen wat mij betreft niet terug te keren in de sport. Een tijdelijke schorsing is niet zwaar genoeg als straf.”

“Recente onderzoeken wijzen namelijk uit dat doping niet alleen effect heeft in de periode dat het wordt gebruikt, of vlak erna, maar dat er ook een positief effect is op een veel langere termijn.”

Hvammen is niet bang stevige statements af te geven, ook niet tegenover zijn directe tegenstanders. “Als ik iets vind, dan zeg ik dat ook. Dat heb ik met dit onderwerp. Er moet toch iemand zijn die er zijn mond over open doet.”

Ondertussen laat Hvammen zijn onvrede over de rentree van Kulizhnikov hem niet remmen op het ijs. In Berlijn werd hij tweede op de tweede 500 meter. “Het gaat het hele seizoen al goed, met het hele team. We laten zien dat we snel kunnen zijn en dat is belangrijk voor het Noorse schaatsen”, zegt hij.

Volg alles over de World Cup in Berlijn op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan