Tickets
Shop
Nieuws 05 dec 2014

Achtereekte: 'Alsof ik vloog'

Met een tijd van 4.00,80 op de drie kilometer reed Carlijn Achtereekte naar de zege in de B-groep. Een tijd van formaat. Slechts zes Nederlandse rijdsters waren ooit sneller. "Het is ongelooflijk", zegt ze na afloop met een brede lach op haar gezicht. "Heel gaaf."

Foto : Francois Wieringa

De afgelopen dagen voelde Achtereekte de goede vorm al aankomen. "Ik zei het gisteren nog tegen mijn vader: 'ik ben beter dan bij de NK'. Hij zei dat ik moest oppassen met wat ik zei, maar schaatsen is een gevoelssport en mijn gevoel was goed."

En haar gevoel klopte, want op het ijs van het Sportforum in Berlijn liet de rijdster van Team Clafis een serie sterke rondetijden zien. Slechts één keer kwam ze op een rondje 32 uit. "Ik had het idee alsof ik vloog", blikt ze terug. "Alles klopte. Ik zag een 31'er op het bord, en nog een 31'er en nog een 31'er...”

Toen ze over de finish kwam en op het scorebord keek kon ze het eigenlijk niet geloven. "Klopt dat wel?", vroeg ze zich af. "Normaal staat er naast de eerste 0 nog een ander getalletje, nu niet." Achtereekte bleef maar vijf honderdsten boven het baanrecord van Martina Sablikova.

Blessure

De aanloop naar de goede tijd in Berlijn was anders dan andere jaren voor Achtereekte. Ze kampte na afgelopen seizoen met een blessure aan haar schoudergewricht, werd geopereerd en kon pas in juni volledig meetrainen bij haar nieuwe ploeg. Daarnaast sloeg ze de World Cups in Azië over en ging op trainingskamp op Tenerife.

"Ik heb na de NK maar drie wedstrijden gereden. Dat is veel minder dan ik gewend was. En ik ging ook nog eens tien dagen van het ijs, maar die periode op Tenerife kwam op het juiste moment. Bovendien kreeg ik veel vertrouwen van de ploeg en Jillert", zegt ze. "En blijkbaar heb ik niet zo veel ijs nodig."

Door het overslaan van de World Cups in Obihiro en Seoul was Achtereekte net als haar ploeggenote Carien Kleibeuker in Berlijn veroordeeld tot het rijden in de B-groep. "Dat is natuurlijk wel jammer, maar ik wist het van tevoren. En ik ben blij dat ik volgende week wel in de A-divisie mag rijden."

Extra druk

Dan strijkt het internationale schaatscircus neer in Heerenveen. Haar prestatie in Berlijn zal Achtereekte nog wat extra druk opleveren om voor eigen publiek weer zo'n rit te rijden. "Ik moet laten zien dat ik dit niveau stabiel vast kan houden", legt ze uit.

Bang dat ze te veel gaat verwachten van de wereldbekerwedstrijd in Nederland is ze niet. "Ik ben nuchter genoeg om met beide benen op de grond te staan. Volgende week staat de teller weer op nul."

Achtereekte overtuigt op 3000 meter in B-groep | Volg alles over de World Cup in Berlijn op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan