Tickets
Shop
Nieuws 08 dec 2014

Pool Was traint zijn geest naar overwinning

In 2012 verraste Artur Was met een tweede plaats op de 500 meter bij de World Cup in Heerenveen. Daarna moest hij ruim twee jaar wachten op zijn volgende podiumplaats. Die veroverde hij in Berlijn op vrijdag met een zege en voegde daar op zondag meteen nog een overwinning aan toe. “Die podiumplaats in Heerenveen kwam te vroeg”, concludeerde hij.

Foto : Sander Chamid

“Ik was daar zo blij mee dat ik toen meteen elke keer van mezelf op het podium moest belanden. Ik werd daar in Heerenveen bij de tweede 500 meter vijfde of zesde en ook de wereldbekerwedstrijden erna was dat het geval, maar ik legde me steeds de druk op om het podium te halen.”

Dat verwachtingspatroon zat Was in de weg. Ook het seizoen erna, het olympisch seizoen, bleef hij de druk bij zichzelf opvoeren. “Ik was nergens meer”, blikte hij terug. “En in december besloot ik de hulp van een mental coach te vragen.”

Volgens de Pool is dat de sleutel voor zijn sterke optreden in Berlijn geweest. “Het werkt hetzelfde als met je lijf: ook je geest moet je trainen. Sommigen worden met een sterke geest geboren, maar de meesten niet en denken er niet aan om daar ook aan te werken.”

Met name in de tweede 500 meter van het weekend toonde Was aan de druk goed aan te kunnen. Op vrijdag had hij, nog redelijk in de luwte, in de eerste rit mogen starten. Ook al reed hij tegen olympisch kampioen Michel Mulder, de ogen waren veel meer op de laatste ritten met onder anderen Pavel Kulizhnikov en Jan Smeekens gericht.

Op zondag was hij echter, als winnaar van vrijdag, ingedeeld in de laatste rit. Alle tijden stonden op het bord en Was wist dat hij net zo snel als vrijdag moest zijn om de zege te kunnen pakken. “Ik ben heel trots op mezelf dat het me gelukt is om goed met de druk om te gaan.”

Geen inkomen

De zege van Was krijgt nog wat meer glans omdat de Pool van de KIA Speed Skating Academy, anders dan bijvoorbeeld de Nederlanders, als een echte amateur rondrijdt. “Ik heb al twaalf maanden totaal geen inkomen”, vertelde hij.

Wel prijst hij zich gelukkig dat hij met hulp van zijn nationale bond en de ISU en dankzij een beurs van de ISU onderdak heeft bij de KIA Speed Skating Academy. “Ik ben persoonlijk platzak – ik zou me schamen als ik vertelde wat ik bezit, dus dat doe ik maar niet – maar ik kan wel trainen onder de beste omstandigheden.”

Toch zou hij maar wat graag een sponsorcontract sluiten. “Ik wil dat wel veranderen. Het lijkt mij ook wel eens leuk om even ergens een koffie te gaan drinken of mooie kleren voor mezelf te kopen.”

Tot het zover is, troost Was zich met de gedachte dat hij misschien wel dankzij zijn financiële nood zo goed presteert. “Ik ben hartstikke blut, maar dat heeft me sterker gemaakt. Al moet ik wel zorgen dat ik me niet bedenk dat een aantal van mijn tegenstanders wel dikke contracten hebben, maar uiteindelijk doe ik dit niet voor het geld.”

Volg alles over de World Cup in Berlijn op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan