Tickets
Shop
Nieuws 05 dec 2014

Smeekens omzeilt honderd kilo Rus

De eerste dag van de World Cup in Berlijn verliep voor Jan Smeekens niet zoals hij had gehoopt. In zijn rit tegen Pavel Kulizhnikov werd hij bijna onderuit gekegeld toen de Rus in de eerste bocht viel. Smeekens hield even in. "Ik had er geen zin in om door honderd kilo Rus te worden gekatapulteerd", stelde hij.

Foto : Sander Chamid

Door even in te houden verloor Smeekens tijd en met 35,50 kwam hij niet verder dan de veertiende tijd. Omdat hij was gehinderd door Kulizhnikov had hij recht op een re-skate en daar maakte hij gebruik van. Nadat de laatste team pursuit was verreden mocht Smeekens helemaal alleen nog een 500 meter in het Berliner Sportforum rijden.

De uitkomst was minder dan op de eerste 500 meter: 35,66. Toch was hij blij dat hij gekozen had om opnieuw te rijden. "De tweede keer ging het best goed. De opening was een tiende sneller dan bij de eerste 500 meter. Ook de eerste bocht ging best aardig. Daarna was het nekkie eraf."

Dat zijn tweede tijd niet beter was dan de eerste verbaasde Smeekens eigenlijk niet. "Ik weet natuurlijk dat er bij overrijden bijna nooit iemand beter rijdt, maar ik wilde die kans wel grijpen. Het was een kans om me te verbeteren, zowel qua techniek als qua positie in de uitslag." 

Al tijdens de eerste rit schoot de re-skate door zijn hoofd, vertelde hij. "Ik hield mijn benen stil om als het nodig was over de blokjes te kunnen springen om hem te ontwijken. Dat was niet nodig, maar op dat moment dacht ik wel: ik kan nu overeind komen en stoppen, want ik mag over rijden." 

Toch ging hij door. "Het zit niet in me om op te geven. Ik wil altijd afmaken waar ik aan begonnen ben." 

Voor zondag heeft Smeekens er vertrouwen in dat hij zich weer in de top van de uitslag kan nestelen. "Ik heb goede dingen gezien in mijn races vandaag. Ik weet wat ik moet doen om weer een 35,0 te rijden. Al denk ik dat wanneer je hier goed rijdt al snel op 34,8 of 34,9 uitkomt."

Volg alles over de World Cup in Berlijn op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan