Tickets
Shop
Nieuws 30 okt 2014

KNSB en marathonschaatsers in gesprek over veiligheid

De KNSB gaat op korte termijn met afvaardigingen van de marathonschaatsers in de Top- en Eerste Divisie in gesprek om te praten over hoe de veiligheid tijdens wedstrijden kan worden verbeterd.

Foto : Neeke Smit

De discussie over de veiligheid in het marathonschaatsen laaide op nadat Martin van de Pol en Jane Ravestein afgelopen weekend bij de KPN Marathon Cup ernstig gewond raakten bij een val. Van de Pol verkeerde daarbij enige tijd in levensgevaar. Eerder liep ook langebaan- en marathonschaatser Christijn Groeneveld ernstig letsel op bij een ongeluk tijdens een training op het ijs.

Naar aanleiding van de valpartijen heeft de KNSB besloten om het aantal medische hulpverleners die bij wedstrijden aanwezig zijn op te schroeven. De schaatsbond wil de rest van het seizoen gebruiken om onderzoek te doen naar de vraag of volledig snijvaste kleding, zoals shorttrackers nu al verplicht zijn te dragen, de oplossing is voor de marathonsport, schrijft men in een brief die verstuurd is aan alle betrokkenen.

Marathonschaatsers zijn op dit moment al verplicht om hand-, scheen-, en enkelbescherming te dragen en daarbij wordt geadviseerd om de snijvaste versies van deze attributen te gebruiken. 

Vooruitlopend op de uitkomst van het overleg en het bijbehorende onderzoek, adviseert de KNSB rijders om serieus te kijken naar de mogelijkheden om voortaan met snijvaste kleding te schaatsen om de vitale lichaamsdelen als de oksel, lies, nek en knieholte te beschermen. De bond adviseert ook om daarbij een helm te dragen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan