Tickets
Shop
Nieuws 26 okt 2014

Van de Pol: zes uur operatie

Martin van de Pol heeft in de nacht van zaterdag op zondag een zes uur durende operatie ondergaan in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij wordt nu nog slapend gehouden, maar in de loop van de ochtend gewekt. Dat laat zijn broer Peter van de Pol weten.

Foto : Neeke Smit

Martin van de Pol kwam zaterdagavond in Thialf ten val tijdens de wedstrijd van de Eerste Divisie en raakte daarbij zwaar gewond. Op het ijs is daadwerkelijk voor zijn leven gevochten. ’’Het is veel ernstiger dan menigeen heeft gedacht. Bij de val heeft een schaats achter zijn knie alles doorgesneden behalve het bot: de slagader, spieren, pezen, zenuwen. Daarbij is het heel goed geweest dat een ambulancebroeder uit het publiek heel alert heeft gehandeld. Die heeft het leven van Martin gered. Ik mag blij zijn dat ik nog een broertje heb.’’

De 23-jarige schaatser werd in allerijl overgebracht naar het UMCG, waar hij zes uur lang op de operatietafel lag. Peter van de Pol: ’’De artsen spraken van ernstig letsel. Ze hebben geprobeerd de schade zo goed mogelijk te herstellen, maar in hoeverre dat met doorgesneden zenuwen lukt, is maar de vraag. De revalidatie zal lang zijn en hoe hij hier uit komt is nog onzeker.’’

Ook schaatsster Jane Ravestein werd ‘s nachts overgebracht naar het UMCG. De rijdster van Steigerplank.com liep eveneens ernstig letsel op, maar dan aan haar rug. Ravestein heeft drie beschadigde wervels, waarvan één instabiele wervelfractuur. Later wordt er beslist of ze wordt geopereerd. 

Verdere informatie over het verloop van het herstel van Jane en Martin is te verkrijgen via Competitieleider Marathon Richard van Kempen van de KNSB (R.vanKempen@knsb.nl). De KNSB dankt allen die direct of indirect hebben bijgedragen aan de hulp verlening bij de twee incidenten van gisterenavond.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan