Tickets
Shop
Nieuws 27 okt 2014

Marathonschaatsers mogelijk in snijvast pak

Marathonschaatsers gaan mogelijk in geheel snijvaste pakken hun wedstrijden rijden. De KNSB bekijkt de komende weken of extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn nadat afgelopen weekend in Heerenveen Martin van de Pol en Jane Ravestein zwaar gewond raakten bij een valpartij. Ook een helm, nu al door een enkeling gedragen, en aanpassing van de boarding behoort tot de mogelijkheden.

Foto : Huub Snoep

"We moeten kijken wat comfortabel is én veilig", zegt technisch directeur Arie Koops van de KNSB. "Het moet in verhouding staan. We hebben nu een paar heel vervelende incidenten gehad, maar daarvoor waren er ook heel lang geen ongelukken.''

Bij Van de Pol werd zijn knie tot op het bot doorgesneden door een schaats. Hij werd door een ambulancebroeder uit het publiek direct geholpen en later in het ziekenhuis zes uur geopereerd. Ravestein brak een rugwervel en moest ook worden geopereerd. Eerder deze maand brak Christijn Groeneveld op een training in Inzell zijn rug en liep een klaplong en een gebroken rib op. Het is onzeker of hij ooit nog kan schaatsen.

In het Nederlandse shorttrack zijn al pakken verplicht die bestand zijn tegen scherpe schaatsen, terwijl de internationale schaatsbond ISU alleen eist dat de vitale delen beschermd zijn. Marathonschaatsers rijden wel al met snijvaste sokken, handschoenen en scheenbeschermers.

Risico

"Sport gaat per definitie gepaard met enig risico, maar ik denk dat schaatsen relatief veilig is'', zegt Koops. "Nu zijn er twee valpartijen met rugletsel vanwege de botsing tegen de boarding, maar eerder bleken de luchtkussens juist veiliger dan losse kussens.''

De bond praat de komende weken zowel intern als met de marathoncoördinator over eventuele maatregelen. Afhankelijk van de maatregel kan de verandering mogelijk binnen een paar weken worden ingevoerd. In shorttrack en inline-skaten is een helm al verplicht.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan