Tickets
Shop
Marathon 31 jan 2024

Lees terug: Liveblog - AEW: Christian Haasjes & Tessa Snoek winnen de Alternatieve Elfstedentocht!

Het marathonpeloton heeft zich voor de grand prix-reeks weer verplaatst naar locatie 1: de Weissensee in Oostenrijk. Van 25 t/m 31 januari 2024 strijden de mannen en vrouwen van de lange adem in vier wedstrijden onder andere om de titel op het Open Nederlands Kampioenschap en de winst tijdens de 200 kilometer durende Alternatieve Elfstedentocht. In deze liveblog houden we je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het bergmeer.

Foto : Timsimaging


- Algemene informatie over de natuurijswedstrijden op de Weissensee
- De live doorkomsten van de rijders
- (Stationaire) livestreams YouTube AEW Weissensee

*Ververs de pagina om de nieuwste berichten te zien*

15:15 - Bedankt voor het volgen van onze Alternatieve Elfstedentocht Liveblog!
We hopen dat jullie de wedstrijd, in combinatie met de live doorkomsten op schaatsen.nl/livemarathon en de YouTube video's van de AEW Weissensee, op deze manier goed hebben kunnen volgen. Tot snel!

14:53 - Ronald Haasjes is inmiddels weer opgelapt
De schaatser van de marathonformatie van Reggeborgh, derde in de koers van vandaag, werd na de finish even onwel: "Ik ben net eigenlijk weer een beetje bij. Ik begon te hyperventileren en ik kon helemaal niks meer. Ik dacht: dit komt nooit meer goed...ah ongelooflijk diep gegaan, echt heel diep." Inmiddels gaat het weer prima met de oudste Haasjes-broer. 

14:40 - Dat wordt trouwen! 
Dennis Pont, trainer van VGR Sport / Vreugdenhil, had voor de wedstrijd tegen zijn vrouwen gezegd dat hij bij winst zijn vriendin ten huwelijk ging vragen: "Een extra motivatie zullen we maar zeggen hè". Eerder stond hij al eens in een maatpak aan het ijs: "We hebben echt een hele leuke ploeg, zowel bij de heren als de dames, en met een beetje leuke dingen eromheen...misschien dat het één procent scheelt, misschien één procent om op het podium te staan, of te winnen". 

14:21 - Officiële uitslag Vrouwen
Uitslag Alternatieve Elfstedentocht 2024
Vrouwen
1. Tessa Snoek
2. Arianna Pruisscher
3. Carla Ketellapper-Zielman

14:14 - TESSA SNOEK WINT DE ALTERNATIEVE!
De hele ploeg van VGR Sport / Vreugdenhil gilt van blijdschap! Ook vriend van Tessa, Harm Visser, kan zijn ogen en oren niet geloven.



14:12 - Valpartij in de laatste bocht! 
Het is onduidelijk wie uit het peloton zijn gevallen.

14:08 - Nog steeds gebeurt er niet veel in het peloton. Het wordt een massasprint.

14:04 - BDM-BTZ lijkt te gokken op Elsemieke van Maaren en de formatie zit op kop van het peloton

13:59 - Het vrouwenpeloton nog steeds bij elkaar
Paula Konijn leidt op dit moment het peloton. Ook van voren: Elsemieke van Maaren, Femke Mossinkoff en ook Carla Ketellapper-Zielman (opnieuw in koers na vorig jaar afscheid genomen te hebben van het marathonpeloton). 

13:55 - Ronald Haasjes afgevoerd voor medische inspectie
De broer van de winnaar is zo diep gegaan, dat hij even gecheckt moet worden.

13:52 - Nog 35 vrouwen in koers op weg naar hun laatste doorkomst! 
Dan hebben de vrouwen nog één ronde van 10 kilometer te gaan. 

13:49 - Eerste reactie van Christian Haasjes
"Toen ik Ronald en Stefan meekreeg, mochten ze allebei niet rijden, dus het was enorm moeilijk! En als je dan eigenlijk in je eentje die voorsprong pakt en hem dan ook nog wint...wauw" Op de vraag of het een voordeel was dat hij met zijn broer naar de streep reed, antwoordde hij: "Ronald zei direct dat hij niet mocht rijden. En ja, we zijn wel broers, maar uiteindelijk wil je altijd winnen hier en ik was de sterkste vandaag". 

13:45 - De vrouwen staan rechtop, nog geen sprake van een aanval
Wie van de vrouwen heeft het lef om weg te springen?

13:40 - Terug naar de vrouwenkoers! 
Hier geen kopgroep: het uitgedunde peloton is onder aanvoering van Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault) nog bij elkaar. 

13:25 - Officiële uitslag Mannen
Uitslag Alternatieve Elfstedentocht 2024
Mannen
1. Christian Haasjes
2. Stefan Wolffenbuttel
3. Ronald Haasjes

13:23 - CHRISTIAN HAASJES WINT!!!!!!
Feest bij de formatie van SPROG (en ook bij zijn broer Ronald)!


13:21 - Ze gaan de sprint aan!
Ronald Haasjes moet passen... het gaat tussen Stefan Wolffenbuttel en Christian Haasjes!

13:19 - De achtervolgers staan stil
De mannen lijken het te gaan redden!

13:17 - Nog 3 kilometer voor de drie koplopers: Christian Haasjes, Ronald Haasjes en Stefan Wolffenbuttel!


13:16 - Nog 40 seconden voorsprong voor de drie mannen op kop
Het tempo blijft hoog.

13:14 - De gebroeders Haasjes proberen de 'Wolff' te slopen
Maar Stefan bijt zich vast. Ondertussen probeert Kevin van der Horst (hetzelfde team als Wolffenbuttel) het peloton een beetje op te houden. 

13:12 - Mannentrio op kop heeft nog steeds 50 seconden! 

13:11 - Focus nu op de mannenkoers
De liveblog focust zich nu even op het mannenpeloton, dat bezig is met de laatste ronde. Na de finish van de mannen gaan we verder met de vrouwenkoers. 

13:08 - Het is het peloton tegen de drie koplopers! 
De mannen hebben 50 seconden voorsprong. Christian Haasjes (SPROG) & Ronald Haasjes (Reggeborgh) rijden nu nog voor twee verschillende teams; volgend jaar schaatsen ze beiden voor Bouwselect/De Haan Westerhoff. 

13:04 - Christian, Ronald en Stefan hebben 40 seconden voorsprong
Nog één ronde voor de mannen op kop. Kunnen ze dit volhouden?

12:59 - 18 mannen aan de leiding
Opeens weer reuring op kop: de familie Haasjes (Christian en Ronald) en Stefan Wolffenbuttel lijken er met z'n drieën vandoor te gaan.

12:55 - Sofia Schilder krijgt staande ovatie na verlaten wedstrijd
Sofia Schilder (150km in de aanval vandaag) is officieel uitgestapt. Bij het verlaten van de finishstraat kreeg ze van het aanwezige publiek een staande ovatie. 

12:51 - Tussendoor: nog meer transfer-nieuws uit het peloton
Voor de gebroeders Berkhout uit het Noord-Hollandse Hauwert is 2024 nu al geslaagd. Het duo Chris (17) en Daan (21), momenteel nog te zien in het pak van Van Ramshorst Renault, hebben onderdak gekregen bij Reggeborgh dat naast de hoofdmacht voor de Topdivisie een belofteteam zal opzetten. Hoofdcoach Roy Boeve ziet zoveel potentie in de jongste Berkhout, een buitengewoon goede skeeleraar, dat hij Chris tot een ‘nieuwe Gary Hekman’ wil opleiden. De havo-scholier mikt voorlopig op twee paarden: marathons en inlinen, wat zijn grootste liefde is. “Dat heb ik aangegeven in de twee gesprekken die Daan en ik hebben gehad met Roy. Skeeleren is belangrijk en hij wil me helpen bij de voorbereiding op het EK en WK”, verklaart Chris.

Broer Daan liet zich van tevoren uitvoerig informeren over de te maken stap. Hij is het laatste anderhalf seizoen met sprongen vooruitgegaan. Tussen februari 2020 en februari 2022 deed hij niets aan sport, nadat hij tot twee keer toe geen kwalificatie voor het EK Inline wist af te dwingen. Het deed hem abrupt stoppen. Naderhand begon het toch weer te kriebelen, mede doordat hij in de gaten had dat zijn jongere zus en broer bij Van Ramshorst zich enorm snel ontwikkelden onder leiding van ploegleider en trainer Martin van de Pol. Die bood hem eveneens een kans zich bij de ploeg aan te sluiten. Het duo presteert sindsdien zeer verdienstelijk in het Beloftepeloton: Daan staat op de seizoenranglijst als vijfde genoteerd, Chris volgt op de voet (zevende). In de Daikin Marathon Cup heeft Daan het podium in zicht (derde plaats). Chris is zesde op drie ronden van de eindstreep in deze competitie.

“Chris en ik krijgen een mooie kans bij Reggeborgh, die willen we met beide handen aangrijpen”, zegt Daan, die zich vorig jaar in Heerenveen vestigde en in ene huis woont met drie andere schaatsers. “Ik ben er niet per se bang voor dat ik het niet aan kan. Als ik er alles aan doe, zie ik wel hoe ver ik reik. Het is erg prettig dat we samen dit avontuur kunnen beginnen. Dat heeft voor mij meegespeeld. Want, Chris en ik voelen elkaar op het ijs blindelings aan. Daarbuiten zijn we heel verschillend, maar dat werkt goed.”

Chris en Daan Berkhout | Foto : Timsimaging

12:49 - Kevin van der Horst ook bijgehaald
Maar er wordt niet stilgestaan: de kleine groep koplopers rijdt met volle vaart door.

12:47 - Applaus voor Sofia Schilder!
Een machtige solo komt ten einde. De pas 18-jarige Sofia heeft hier 150 kilometer op kop gereden. Het grootste gedeelte reed ze alleen. Ze is inmiddels bijgehaald door het vrouwenpeloton. 

12:45 - Sofia Schilder heeft nog 30 seconden...

12:43 - Kevin van der Horst (OKAY / Interfarms) leidt bij de mannen!
De man uit Staphorst rijdt 30 seconden voor het achtervolgende peloton. In de achtervolging: Ronald Haasjes (ook uit Staphorst). 

12:40 - Voorsprong Sofia Schilder is nog maar 01:30
De vrouw van Van Ramshorst Renault heeft zo hard gestreden vandaag, maar het lijkt haar toch niet te gaan lukken. Ze rijdt op dit moment 145 kilometer (!) in de aanval. 

12:34 - Miguel Bravo teruggepakt
De Portugees greep zijn kans, maar tevergeefs: het peloton onder aanvoering van Crispijn Ariëns en Jordy Harink rekent hem in.

12:33 - Achtervolgers van Sofia Schilder teruggepakt
De achtervolgende groep met Beau Wagemaker, Maaike Verweij en Tessa Snoek is teruggepakt door het peloton. De uitgedunde groep volgt nu op 3 minuten. 

12:23 - Drie vrouwen maken zich los uit het peloton
Beau Wagemaker, Maaike Verweij en Tessa Snoek maken zich los van het uitgedunde peloton vrouwen; ze gaan in de achtervolging op Sofia Schilder. Ze moeten nog 04:30 goedmaken.

12:19 - Miguel Bravo heeft het gaspedaal gevonden, Jordy Harink moet lossen
Harink werd gezien als de troef van Royal A-ware voor deze wedstrijd. Sjoerd den Hertog zit voor de blauwe mannen nog wel aan de kop van de wedstrijd.

 



12:14 - Sofia Schilder heeft nog 6 minuten voorsprong
Bij doorkomst nog 5 ronden (50km). De mannen moeten nog 4 ronden (40km). 

12:11 - Miguel Bravo (A6.nl / KMC) op avontuur!
De man uit Portugal, ook een enorm goede inlineskater, geniet de hele week al met volle teugen van het prachtige ijs in Oostenrijk. Hij heeft 5 seconden.

12:08 - Sofia Schilder komt opnieuw alleen door
Gaat ze dit volhouden? Haar voorsprong is 07:40. Bij de mannen is het peloton weer bij elkaar. De vier mannen zijn teruggehaald, maar het blijft onrustig. O.a. Niels Overvoorde (Sportchaletviehhofen.at) meldt zich vooraan. 

12:05 - Vier mannen worstelen zich los uit het peloton
Onder deze mannen: Jeroen Janissen (winnaar van de Aart Koopmans Memorial van vorige week).

11:59 - De mannen zijn weer samen!
De kaarten worden opnieuw geschud. Wie komt er morgen als winnaar op het grote Alternatieve Elfstedentocht-bord? Dit wordt niet Mats Stoltenborg. Hij is klaar met zijn harde werk voor de mannen van Jumbo-Visma. 

11:58 - Kaat van Steekelenburg verlaat de wedstrijd
Van Steekelenburg was lid van de allereerste dameskopgroep van deze wedstrijd. Dit terwijl eenzame Sofia Schilder verder strijdt en met 60 kilometer nog 08:35 voorsprong heeft.

11:55 - Onrust aan de kop van de mannenwedstrijd
Mats Stoltenborg, Wisse Slendebroek en Hylke de Boer hebben een gaatje van 18 seconden op het restant van de kopgroep (met o.a. Gary Hekman, Evert Hoolwerf en Luc ter Haar).

Neeke Smit, al jaren aanwezig als fotografe, was zelf succesvol op natuurijs
Huisfotografe van Schaatsen.nl Neeke Smit voelt zich waarschijnlijk beter thuis op de Weissensee dan de meeste rijders en rijdsters die nu actief zijn. De bewoonster van Terschelling was namelijk als wedstrijdschaatsster ongekend succesvol in de marathons op natuurijs. Smit won twee keer de Alternatieve Elfstedentocht (in 1991 en 1993), werd een keer tweede (1992), twee keer derde (1995 en 1996), vierde (1999), vijfde (2000), zesde (2002), zevende (1994) en tiende in 1998. Tien keer in de top-10, een onwaarschijnlijk goed rapport.

Neeke Smit in 2014



11:51 - Tussenstand
De kop van de wedstrijd bij de mannen moet nog 5 ronden (50 kilometer), Sofia Schilder bij de vrouwen heeft nog 7 ronden (70 kilometer) te gaan. Haar voorsprong: 9 minuten. 

11:48 - Gary Hekman verlaat de kopgroep 
Geen schande, Gary is namelijk ziek geweest vorige week. Het peloton volgt op 01:10.

11:44 - Luc ter Haar krijgt bezoek van Ruben Ligtenberg 
Maar hun voorsprong is niet groot meer en ze zullen spoedig bezoek krijgen van de mannen daarachter. 

11:41 - De voorsprong van de kopgroep bij de mannen loopt terug tot 40 seconden
Voor deze groep rijdt dus nog Luc ter Haar (voorsprong op peloton 01:20). 

11:37 - Brit Qualm (VGR Sport / Vreugdenhil) verlaat leeggereden de wedstrijd
Ze moet liggend op het ijs even bekomen van de inspanningen. 

Brit Qualm is leeg



11:34 - Voorsprong Sofia Schilder loopt iets terug
Haar voorsprong is nog 09:45. Schilder won vorig jaar het klassement bij de Beloften vrouwen en maakte dit jaar de overstap naar de Topdivisie. Dit is dus haar eerste jaar bij de topdivisie op de Weissensee. 

11:28 - Mats Stoltenborg (Jumbo-Visma) trekt de kopgroep vooruit
Maar... daarvoor rijdt nog Luc ter Haar. Hij heeft 27 seconden. Het peloton volgt op 01:55. Daan Gelling, Stefan Wolffenbuttel en Ronald Haasjes proberen de oversteek naar de kopgroep de maken.

11:23 - Nederlands kampioen Luc ter Haar springt weg
De man van Bouwselect / De Haan Westerhoff heeft een gaatje van 25 seconden. Het damespeloton staat inmiddels weer rechtop. Gaat Sofia Schilder verder uitlopen?

11:19 - Rust aan de kop van de mannenwedstrijd
Er wordt naar elkaar gekeken bij de mannen; het gaat niet heel erg hard. Worden er bondjes gesmeed? Wabe de Rooij moet de kopgroep in ieder geval laten gaan. 

11:16 - Sofia Schilder nog steeds ruim aan kop
Haar voorsprong: 10:30. Schilder kiest wel vaker voor de lange solo, ook op skeelers, en soms komt ze zichzelf keihard tegen, maar dat ze van racen houdt, is zeker! Nog 8 ronden te gaan voor de jongste vrouw uit het Topdivisiepeloton. 

11:10 - Mannenkopgroep nog bij elkaar
Het leek even onrustig bij de mannen, maar inmiddels staan ze rechtop rustig hun gelletjes te verorberen. De voorsprong is 02:05. 

10:54 - De kopgroep bij de mannen spat uit elkaar! 
Er beginnen wat mannen aan de voorkant te trekken aan de groep. Onder anderen Hylke de Boer, Ruben Ligtenberg en Ronald Kruijer bevinden zich in de voorhoede. De kop van de wedstrijd heeft 02:30 voorsprong op het iets wat uitgedunde peloton. 

10:44 - Sofia Schilder (Van Ramshorst Renault) alleen op kop
Dat wordt geen prettige klus voor de net 18-jarige Noord-Hollandse die vorige week Van Ramshorst Renault heeft verteld dat ze de ploeg zal verlaten. Ze is in gesprek met Team Wokke en hoopt ook nog een onderhoud te krijgen met Jillert Anema van Team Albert Heijn Zaanlander. 

10:42 - Kopgroep mannen loopt weer een beetje uit
De voorsprong van de 21 mannen is nu 02:10. 

10:39 - Voorsprong vrouwenduo slinkt: Sofia Schilder rijdt weg!
Het was ruim 13 minuten. Er zijn nog 12 minuten over. Sofia Schilder rijdt weg bij Kaat van Steekelenburg, het wordt dus een solo!

10:37 - Kevin Hoekstra gelost uit de kopgroep
Hij is inmiddels terug in het peloton. De kopgroep telt nog 21 mannen. 

10:30 - Abandon Willem Hoolwerf: "Het is mooi geweest"
Willem Hoolwerf heeft de koers verlaten en verlaat na dit seizoen ook het mannenpeloton.

“Plussen en minnen tegen elkaar wegstrepen”, dat heeft Willem Hoolwerf van Sportchaletviehhofen.at op het bergmeer in Karinthië gedaan. En de uitkomst is dat hij ermee ophoudt. “Er zijn andere dingen in het leven belangrijker aan het worden. Het is wat het is”, meldde hij dinsdagavond. “Alles bij elkaar opgeteld constateer ik dat het zo goed is.” De 29-jarige Hoolwerf is de neef van Evert en Bart, die bij Reggeborgh op de loonlijst staan. Dat team wisselde Willem afgelopen jaar in voor Viehhofen. Hij was actief in het peloton sinds 2014-2015. Zijn grootste succes behaalde hij vijf jaar geleden op de Weissensee, toen hij op het ONK werd geklopt door Mart Bruggink. De Eemdijker greep verder eind 2015 de Nederlandse titel op de mass start.

Willem Hoolwerf (midden) rijdt in Oostenrijk zijn laatste Alternatieve | Foto : Timsimaging



10:29 - Kopgroep bij de vrouwen valt uit elkaar
Sofia Schilder en Kaat van Steekelenburg gaan samen verder op kop; Susanne Prins moet het duo laten 'schaatsen'.

10:27 - Exit voor Marthijn Mulder
Marthijn Mulder heeft de race verlaten. Hij won in het verleden (2022) de eerste race van de vijf in Lulea. Hij klopte na 60 km Christiaan Hoekstra, wie nu in de kopgroep zit. 

10:24 - BDM-BTZ op kop bij het vrouwenpeloton
Het lijkt erop dat de vrouwen van BDM-BTZ wakker zijn geworden door de immense voorsprong van het leidende trio, want Ineke Dedden meldt zich op kop.

10:20 - De gifbeker moet leeg bij Port of Amsterdam / SKITS
Roel Boek en Christoffel Hendriks zijn beiden afgestapt wegens ziekte. Voor Boek is dit zijn laatste AEW voor de studentenformatie. Hij maakt na dit seizoen de overstap naar de formatie van OKAY - Interfarms

10:10 - Situatie ongewijzigd bij zowel de mannen als de vrouwen.
De kopgroep bij de vrouwen gaat richting de 14 minuten voorsprong, de mannenkopgroep zit op 02:40. 

10:01 - 6 mannelijke achtervolgers weer teruggepakt
Het peloton heeft 02:10 achterstand op de kopgroep van 23 mannen. Dit is nog steeds een veelzijdige groep met diverse ploegen aanwezig.

10:00 - Kopgroep vrouwen heeft 13 minuten voorsprong!
Sofia Schilder, Susanne Prins en Kaat van Steekelenburg hebben ruim 13 minuten voorsprong.

Sprog is ook Médard kwijt
Team Sprog loopt verder leeg. Na het vertrek van Christian Haasjes naar Bouwselect zoekt ook de Belg Indra Médard zijn heil elders. Hij sluit zich aan bij team Novus om zich meer toe te leggen op de mass start en de ploegenachtervolging. “Daarnaast wil ik grote stappen maken op de 1500 meter en vijf kilometer”, licht de getalenteerde skeeleraar toe. “Alles staat wel in het teken van de teamonderdelen met België. Als ik volgend seizoen nog marathons rijd, wordt dat in het pak van Novus”, aldus de man uit Oostende, die niet naar de Weissensee is afgereisd. Hij haalde deze winter vijf keer de finish van een marathon, met de vierde plaats in Heerenveen als beste resultaat.

Indra Médard op de fiets in Oostenrijk | Foto : Timsimaging



09:56 - Zes man op weg naar de kopgroep bij de mannen
Hierin bevinden zich onder anderen Kevin van der Horst (OKAY / Interfarms), Crispijn Ariëns (Reggeborgh) en Jordy Harink (Royal A-ware). Vooral Crispijn Ariëns is enorm gevaarlijk; hij heeft de AEW al drie keer eerder gewonnen.

09:54 -
De kopgroep van de mannen gaat het vrouwenpeloton voorbij
Even goed opletten geblazen dus. De 23 mannen hebben nog steeds een riante voorsprong. In het peloton begint het nu echt onrustig te worden. Onder aanvoering van de Open Nederlands Kampioen Daan Gelling (Royal A-ware) breekt de groep in een aantal stukken.

09:47 - 11 minuten voorsprong voor Sofia, Susanne en Kaat
De vrouwen versnellen tot een rondetijd van 18:50 min. 

09:41 - Achtervolgende mannen ook aangesloten
Het viertal dat tussen de kopgroep en het mannenpeloton zat heeft zich bij de kopgroep gemeld. Dit zijn onder anderen Wabe de Rooij en Ronald Kruijer. 

09:35 - Peter de Vries is met twee mannen vertegenwoordigd in de kopgroep
Peter de Vries, ploegleider bij de Jumbo-Visma Marathon formatie, is gematigd positief over de ontwikkeling van de koers bij de mannen. Hoewel Remco Stam en Mats Stoltenborg bij de kopgroep zitten is het niet direct een voordeel dat er drie potentiële winnaars van een 200 km race zitten: Hekman, De Gier en Den Hertog. 

09:30 - 21 mannen zijn weg: ze hebben ruim 3 minuten voorsprong
In deze groep zitten onder anderen gevaarlijke mannen voor de overwinning: Gary Hekman, Luc ter Haar, Mats Stoltenborg, Remco Stam, Sjoerd den Hertog en Jeroen Janissen.

09:20 - Bijna 10 minuten voorsprong voor de vrouwenkopgroep
Het gaat lekker bij Sofia Schilder, Susanne Prins en Kaat van Steekelenburg. De twee laatstgenoemden zijn beiden beloften!

09:15 - Geen veranderingen in de koers
Er zijn wat mannen die zich aansluiten bij de dames. Dit mag niet.

Balende Hoekstra
Christiaan
, een andere Hoekstra, de langste in het peloton (2.05 meter) had het idee dat hij na een behoorlijke kwakkelreeks op kunstijs eindelijk weer wat schwung kreeg op het ijs van de Weissensee. De 20e plaats op het ONK van afgelopen zaterdag vormde een aardige indicatie. Toen hij maandag in de sprintrace de lijn wilde doortrekken, brak de brug van zijn schaats. “En niet voor het eerst, dit was al de zesde keer”, zei de rijder van Sportchaletviehhofen.at dat in maart stopt met de formatie van coach Erik-Jan Kooiman. Hoekstra is naarstig op zoek naar een vervangende werkgever en kan een paar korte uitslagen prima gebruiken. “Hopelijk lukt dat in de Alternatieve tocht.”

Christiaan Hoekstra laat zijn schaatsen nog even verzorgen



09:10 - Mannenpeloton weer bij elkaar
De kopgroep van zes is weer teruggezakt in het peloton.

08:58 - Het vrouwenpeloton staat stil, zes mannen op kop
Er lijkt voorlopig geen verandering te komen bij de vrouwen. De vrouwen in het peloton houden hun benen stil en de kopgroep schaatst rustig verder: 8 minuten voorsprong op dit moment. Bij de mannen loopt de kopgroep nog niet heel veel uit: 30 seconden voor de (inmiddels) zes mannen: Luuk Loohuis, Ids Bouma, Marthijn Mulder en Mats Stoltenborg. Wisse Slendebroek (leider in het klassement om de Daikin Marathon Cup bij beloften mannen) en Joram Verkerk zijn aangesloten. 

08:48 - Kopgroep vrouwen loopt uit met nog 16 ronden te gaan.
Ze hebben inmiddels ruim 6 minuten voorsprong (met de hand geklokt door onze verslaggever ter plaatse) op de kop van het peloton. Dit zijn Sofia Schilder (Van Ramshorst Renault) , Susanne Prins (Van Ramshorst Renault) en Kaat van Steekelenburg (Fortune Coffee). Het lijkt op een pact van de teams die willen dat de sterkste formatie (in dit geval BDM-BTZ) het werk doet, wat vooralsnog niet gebeurt. 

08:42 - 4 mannen proberen een kopgroep te creëren 
Dit zijn (opnieuw) Luuk Loohuis, Ids Bouma, Marthijn Mulder en Mats Stoltenborg. Ze hebben ongeveer 25 seconden voorsprong.

Einde carrière Kevin Hoekstra?
Hij is om 7.45 uur gestart in misschien zijn laatste Alternatieve Elfstedentocht. Kevin Hoekstra, de 32-jarige trouwe ijssoldaat van Bouwselect-De Haan Westerhoff lijkt in de slotfase van zijn marathontijdperk te zijn beland. Een kleine twee weken geleden maakte de teamleiding bekend dat hun wegen zich zullen scheiden na deze winter. “Het zou kunnen dat daarmee het einde van mijn carrière in zicht is. Ik wist dat het kon gebeuren. Bouwselect-De Haan Westerhoff is als een familie, maar ik snap de zakelijke kant en de beslissing afscheid te nemen van me. Ploegleider Piet Hijlkema vond het niet gemakkelijk om me het te vertellen.

“Ik was in vorm, totdat ik vorige week door koorts in bed kwam te liggen. Pas afgelopen zaterdag ben ik hier gearriveerd. De Aart Koopmans Memorial en het ONK heb ik moeten missen”, aldus Hoekstra, die in de GP 2 Sprint van maandag als 39e over de finish gleed. Hij volbracht de Alternatieve Elfstedentocht drie keer eerder: 2018 (50e), 2019 (42e) en 2023 (47e). De klasseringen verraden het type rijder: een echte knecht. Hoekstra staat al sinds 2017-2018 op de lijst van Bouwselect.

“Het is leuk om zelf goed te scoren, maar wanneer je ploegmakkers als Jouke Hoogeveen, Mart Bruggink en Ronald Kruijer hebt. Echter, kijkend naar hun uitslagen– de eerste twee wonnen een ONK, Kruijer een tweehonderd km-race in Zweden – snap ik dat ik niet de uitgesproken rijder ben om als kopman te fungeren. Ik zit in mijn tweede schaatscarrière: tot mijn achttiende was ik actief op de langebaan. Toen kreeg ik de ziekte van Pfeiffer, en raakte ik het plezier volledig kwijt. Dat ongemak openbaarde zich in september, waardoor ik de hele zomer voor niets had getraind.”
Hoekstra stopte, switchte gedurende twee jaar naar kickboksen en in natuurijswinter van 2012 pakte hij de draad toch weer op. “Marathonschaatsen was nog steeds leuk. Op die manier heb ik het kunnen uitbouwen tot waar ik nu ben beland.

“Ik ben me bewust wat momenteel de mogelijkheden zijn in de Topdivisie. Kieskeurig wil ik mezelf niet noemen, maar wat ik nastreef is strijden om podiumplekken en de winst. Als dat niet kan voor mij, weet ik niet of ik het nog kan opbrengen om komende zomer te blijven trainen.”

Hij beleefde mooie momenten. Bijzonder was de zege van teamgenoot Hogeveen op de Weissensee in 2020. “We wisten tien kilometer voor het einde dat hij het zou doen. Jouke vertrok, maar er gebeurde niets in het peloton omdat iedereen opgebrand was. Toen hebben we als ploeg iedereen in het peloton bij elkaar kunnen houden en alle aanvallen gepareerd. We voelden dat Jouke zou winnen, een heel speciale gewaarwording. We hadden de concurrentie in de tang.”

Kevin Hoekstra in het peloton | Foto : Timsimaging



08:35 - Mannenpeloton haalt het vrouwenpeloton in
Voorop rijden onder anderen Casper de Gier, Remco Stam, Ids Bouma en Kevin Hoekstra.

08:31 - Kopgroep vrouwen houdt tot nu toe stand
Sofia Schilder, Susanne Prins en Kaat van Steekelenburg hebben momenteel een mooie voorsprong van 02:30 op achtervolgers Florien Bolks en Marchien Goldhoorn. Het peloton rijdt op 04:20. 

08:29 - Het is koers bij de mannen! 
Het peloton valt volledig uit elkaar. Overal rijden nu groepjes mannen.



08:20 - Live doorkomsten volgen?
De live doorkomsten van beide pelotons zijn de volgen via schaatsen.nl/livemarathon. Elke keer als ze de start/finish lijn passeren, volgt een update. Het live commentaar op locatie is ook te horen via de livestream van de AEW op YouTube. 

08:15 - Een kopgroep van 4 vrouwen is los!
In deze kopgroep onder anderen Sofia Schilder, Susanne Prins, Marchien Goldhoorn en Kaat van Steekelenburg. De vrouwen hebben 01:30 voorsprong op het peloton. 



08:08 - Luuk Loohuis (Port of Amsterdam / SKITS) gaat het proberen

Sterke poging van Loohuis, die daags hiervoor nog ziek op bed heeft gelegen. Er heerst griep bij de de ploeg van ploegleider Casper Helling, die Douwe Boonstra en Koen de Best mist vandaag: "Ik kan het niet ontlopen hier in het huis, ik ga het ook krijgen...", aldus Helling. Gelukkig kan hij zijn (uitgedunde) ploeg vandaag nog voorzien van de nodige adviezen en tactieken. 

07:55 - Beide pelotons nog compleet
Zowel bij de mannen als vrouwen is het wat onrustig, maar beide pelotons zijn nog compleet. Ze lijken allen te beseffen dat ze de komende uren nog veel aan elkaar zouden kunnen hebben. 

07:45 - Start mannen
Ook de mannen zijn vertrokken! 

Een dag voor de start van de Alternatieve lopen we een oud winnaar tegen het lijf: Nee, natuurlijk vindt tweevoudig kampioen Frank Vreugdenhil het geen probleem even te poseren bij het bord aan de Weissensee waarop alle winnaars en winnaressen van de AET staan vermeld. Hij memoreert aan het jaar voordat hij aan de ‘dubbel’ begon, toen Erik-Jan Kooiman zegevierde. “Vanaf dat moment zijn we met AB Vakwerk als team gaan rijden, met het doel voor een van tevoren aangewezen man. Dat maakte het eenvoudiger jezelf op te offeren voor een ander. Eerder was het ieder voor zich en dan zorgen dat je de finale haalde. De kracht van Reggeborgh is het samen te doen, om de risicofactor kleiner te maken. Anders is het net een lot uit de loterij.” Kortom, Reggeborgh verwacht vandaag alles van Crispijn Ariëns, de nummer 1 van 2023. 

Frank Vreugdenhil, op de foto met... Frank Vreugdenhil



07:40 - De mannen maken zich klaar voor vertrek
Hen staat dezelfde afstand te wachten vandaag: de 200 kilometer. Zij zullen naar verwachting ongeveer een uurtje voor de vrouwen finishen. 



07:30 - Start vrouwen
En de vrouwen zijn vertrokken! Zij beginnen aan hun 200 kilometer, een tocht die tussen de zes en zeven uur zal gaan duren. 



07:12
Goedemorgen! Vandaag is de dag van de tocht der tochten, het hoogtepunt van de Weissensee: de Alternatieve Elfstedentocht. Een begrip bij velen, en vooral een wedstrijd die iedere marathonrijder graag aan zijn palmares zou willen toevoegen. We starten om 07:30 met de vrouwen, gevolgd door de mannen, die om 07:45 van start gaan.

Leuk om te weten: de mannen starten vlak voor de eerste doorkomst van de vrouwen. Dit om ervoor te zorgen dat ze elkaar nog niet tegen komen in het eerste gedeelde van de 200 kilometer lange koers. 

Huidige weerssituatie:
-5 graden, droog, maar met een paar kleine schapenwolkjes. Het lijkt alsof de zon wel elk moment kan doorkomen. De voorspellingen zeggen dat het vandaag rond de finishtijd van de vrouwen (tussen 13:00 en 14:00) ongeveer +3 graden is; prima condities voor een lange koers. 

Woensdag 31 januari 2024
Welkom op de schaatsen.nl liveblog over de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee 2024. Hier zijn alle updates rondom deze wedstrijd live te volgen. 

Meer weten over de techniek achter schaatsen op natuurijs? Lees dan hier hoe marathonschaatsers Ronald Kruijer, Iris van der Stelt en Marco van der Tuin filosoferen over de vraag 'wat maakt iemand tot een goede rijder op natuurijs?'


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan