Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2022

Jordy Harink na indrukwekkende zege: 'Hier ga ik nog lang van genieten'

Jordy Harink is de opvolger van Jouke Hoogeveen als Open Nederlands kampioen op natuurijs. De rijder van Royal A-ware / ZiuZ boekte een knappe solozege op het Zweedse natuurijs rond Luleå. Op enige achterstand eindigden Niels Overvoorde en Bjorn Bakker op de tweede en derde plaats.

Foto : Neeke Smit

Het was geen makkelijke koers voor Harink, die zichzelf halverwege de wedstrijd ver in het achterveld bevond. "Ze hebben me de hele dag aan het werk gezet. Daardoor dacht ik dat ik nooit meer in de wedstrijd zou komen", spreekt de man uit het Overijsselse Rouveen. De wedstrijd was namelijk al vroeg opengebroken, waarbij met name de mannen van Hoolwerf Heiwerken ervoor zorgden dat Harink de slag miste.

De vroege vlucht bestond uit vier mannen die ondanks een uiterst stroeve samenwerking lang stand wisten te houden. Mats Stoltenborg, Luc ter Haar en Jos de Vos waren de metgezellen van Overvoorde, die ook nadat de groep was bijgehaald indruk kon blijven maken. Op wonderlijke wijze kwam Harink echter toch nog vooraan de wedstrijd terecht. De verschillende groepen schoven weer in elkaar en Harink kon weer opschuiven naar voren om een ontsnapping op poten te zetten. Met Evert Hoolwerf, Jeroen Janissen, Stefan Wolffenbuttel, Bakker en Overvoorde reed hij snel weg van het peloton. 

 

"Gelukkig kon ik nog iets uit een ander vaatje tappen", aldus Harink over zijn verwoede pogingen om weer aan de kop van de wedstrijd te geraken. Daar trof hij met Evert Hoolwerf alsnog een snelle concurrent. "Ik had wel het idee dat ik hem aan het werk moest zien te krijgen. Toen hij dat deed was dat mijn kans om te demarreren." Die mogelijkheid greep hij met beide handen aan en al gauw breidde hij zijn voorsprong uit. Hoolwerf was gezien en eindigde buiten de prijzen op een vierde plaats. 

De overwinning van Harink werd op emotionele wijze gevierd. Zijn ploeggenoten bij Royal A-ware / ZiuZ vlogen hem in de armen en schoonzus Elsemieke van Maaren kwam nog geen twee minuten na de finish aangerend met een videoverbinding met zijn moeder. De 26-jarige specialist was immers al vaak dichtbij, eindigde meermaals op het podium zowel op de Weissensee als in Zweden, nog nooit wist hij een wedstrijd op natuurijs te winnen. "Ik heb al zoveel goede jaren gehad op natuurijs. Nu pak ik dan eindelijk een echte, een grote." Over de reden waarom was hij duidelijk. "Ik denk dat ik rustiger blijf in mijn hoofd en dankzij een goed team steeds beter begrijp hoe ik kan winnen. Hier ga ik nog heel lang van genieten."

Foto : Neeke Smit

Uitslag ONK Natuurijs:
1. Jordy Harink
2. Niels Overvoorde
3. Bjorn Bakker
4. Evert Hoolwerf
5. Stefan Wolffenbuttel
6. Jeroen Janissen
7. Ronald Kruijer
8. Kevin van der Horst
9. Sjoerd den Hertog
10. Marco van der Tuin


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan