Tickets
Shop
Voorbeschouwing 06 jan 2022

Wat moet je weten over de EK Afstanden?

Nu de rookwolken van het Olympisch Kwalificatietoernooi zijn opgetrokken en de rijders die naar de Spelen mogen bekend zijn, kunnen de schaatsers zich opmaken voor het enige Europese titeltoernooi van dit seizoen. Van 7 tot en met 9 januari strijdt slecht een klein groepje Europese toppers (en dan vooral de Nederlanders) om de titels per afstand.

Foto : Soenar Chamid

Historie
De EK worden pas voor de derde keer gehouden. Sinds 2018 organiseert de ISU in de even jaren een EK Afstanden en in de oneven jaren een EK Allround en EK Sprint. Tijdens de eerste editie in Kolomna, Rusland, won Nederland zes gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles. Omdat het toernooi in de maand voor de Olympische Spelen van Pyeongchang gepland stond, lieten veel (inter-)nationale toppers verstek gaan, wat kansen bood voor andere rijders. De jonge Esmee Visser gaf haar visitekaartje af en pakte de titel op de 3000 meter, Ronald Mulder toonde in vorm te zijn voor de Winterspelen en zowel bij de mannen als de vrouwen was de ploegenachtervolging een prooi voor Nederland. 

Twee jaar later kwamen de EK Afstanden voor het eerst naar ons land. In een kolkend Thialf verdeelden voornamelijk Rusland en Nederland de titels. Het thuisland won maar liefst acht gouden medailles, Rusland was vijf keer de beste, mede door een sterke Pavel Kulizhnikov. Zowel op de 500 meter, de 1000 meter als de teamsprint veroverde hij het goud. De Belg Bart Swings doorbrak de Russisch-Nederlandse suprematie door Arjan Stroetinga en Danila Semerikov te snel af te zijn op de mass start. De enige afstanden waarop ‘we’ geen medaille wist te pakken, waren de teamsprint bij de mannen, waarop het rood-wit-blauw niet vertegenwoordigd was, en de 500 meter bij de vrouwen.

Zo ging het twee jaar geleden:

Titelverdedigers per afstand
500 meter: Pavel Kulizhnikov en Olga Fatkulina
1000 meter: Pavel Kulizhnikov en Jutta Leerdam
1500 meter: Thomas Krol en Ireen Wüst
3000 / 5000 meter: Esmee Visser en Patrick Roest 
Teamsprint: Rusland (mannen en vrouwen)
Ploegenachtervolging: Nederland (mannen en vrouwen)
Mass start: Bart Swings en Irene Schouten

Wie doen er mee?
De rijders die zich via het OKT geplaatst hebben voor de Spelen, hebben ook een startplaats verdiend voor deze EK. Toch is er een aantal wijzigingen ten opzichte van de olympische ploeg. Jutta Leerdam kiest ervoor zich te focussen op de 1000 meter, waarop ze titelverdediger is, en rijdt daarom geen 500 meter. Dione Voskamp is haar vervangster. Bij de mannen ontbreekt Hein Otterspeer. Hij geeft zijn lies de tijd om te herstellen van een blessure die hij vlak voor het Olympisch Kwalificatietoernooi opliep. Zijn plek op de 1000 meter wordt ingenomen door Kjeld Nuis, die zich niet op eigen kracht wist te plaatsen voor deze afstand. De heren die ondanks hun plaats in de matrix niet naar de Spelen gaan, Dai Dai N’tab en Tijmen Snel, mogen wel van start tijdens de EK, omdat er tijdens dit toernooi tien schaatsers per land mee mogen doen in plaats van negen. Vanwege zijn drukke programma zal Sven Kramer de mass start niet rijden, Jorrit Bergsma zal daarom met Marcel Bosker aan de start verschijnen. De gehele Nederlandse selectie kun je hier vinden.

Kanshebbers
Aangezien de Noord-Amerikanen en Aziaten logischerwijs niet meedoen aan dit continentaal toernooi en de Russische ploeg in quarantaine zit na coronabesmettingen binnen het team, lijkt de weg naar medailles voor de Nederlandse schaatsers open te liggen. Vooral de 1000 meter is een wedstrijd om je vingers bij af te likken, nu Nuis revanche zal willen nemen voor het missen van de Spelen op deze afstand. Hij moet het opnemen tegen favorieten Thomas Krol en Kai Verbij. Op de 5 kilometer lijkt Patrick Roest de topfavoriet, aangezien Nils van der Poel dit toernooi overslaat. Bij de vrouwen wil Irene Schouten een gooi doen naar de titels op de 3000 meter, de mass start en de ploegenachtervolging. Leerdam en Wüst werden in 2020 Europees Kampioen op de 1000 en 1500 meter en zullen dit jaar hun titels verdedigen. Tijdens dit toernooi worden er geen 5 kilometer (vrouwen) en 10 kilometer (mannen) gereden. In plaats daarvan staat de teamsprint op het programma. Nederland is medaillekandidaat bij zowel de dames als de heren, maar wordt niet gezien als de topfavoriet. 

Dai Dai N'tab zal tijdens de EK Afstanden in actie komen op de 500 meter. | Foto : Sander Chamid

Programma
Vrijdag 7 januari (vanaf 18.55 uur)
Teamsprint vrouwen
Ploegenachtervolging mannen
3000 meter vrouwen
1000 meter mannen

Zaterdag 8 januari (vanaf 14.30 uur)
Teamsprint mannen
500 meter vrouwen
5000 meter mannen
1500 meter vrouwen

Zondag 9 januari (vanaf 14.05 uur)
Ploegenachtervolging vrouwen
1500 meter mannen
1000 meter vrouwen
500 meter mannen
Mass start vrouwen en mannen

Alle wedstrijden zijn live te volgen bij de NOS op NPO1 en via de livestream. Via schaatsen.nlInstagramFacebook en Twitter houden we je op de hoogte van het laatste nieuws, interviews en uitslagen. Je kunt meer informatie vinden over de EK Afstanden op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan