Tickets
Shop
Nieuws 03 jan 2022

Bosker met Bergsma op mass start bij EK Afstanden

De meeste olympia-gangers voor Beijing doen ook mee aan de EK Afstanden die van vrijdag tot en met zondag plaatshebben in Thialf. De enige ontbrekende naam in de selectie van TeamNL is (zoals verwacht) die van Hein Otterspeer. De lange sprinter doet even rustig aan, nadat liesproblemen bijna zijn OKT verknalden.

Foto : Soenar Chamid

De selectie is samengesteld op basis van de uitslagen van het Olympisch Kwalificatietoernooi. Er zijn wel een paar verschillen met de olympische selectie, onder meer omdat bij deze EK tien rijders per sekse mogen deelnemen (in plaats van negen bij de Spelen). Tijmen Snel (1500 meter) en Dai Dai N’tab (500 meter) kunnen daardoor beiden starten bij deze EK.

Er wordt bij de EK een teamsprint verreden, maar de langste afstanden (5 km vrouwen en 10 km mannen) staan niet op het programma.

Tenslotte zijn er nog enkele wijzigingen ten opzichte van de olympische selectie, omdat rijders zich hebben afgemeld. De plaats van Otterspeer op de 1000 meter wordt ingenomen door Kjeld Nuis (nummer 4 op het OKT). Jutta Leerdam heeft zich afgemeld voor de 500 meter, zij wordt vervangen door Dione Voskamp (nummer 4 op het OKT). Antoinette de Jong rijdt geen 1000 meter, Michelle de Jong vervangt haar.

Geen Kramer op de mass start
Bij de mass start van de mannen komen Jorrit Bergsma en Marcel Bosker aan de start. Die laatste vervangt Sven Kramer, die op dit nummer in Beijing wel zal starten. “Het programma bij dit EK zit heel anders in elkaar, met wedstrijden kort na elkaar. Uit het oogpunt van energiemanagement richting Beijing is het verstandig dat onze rijders keuzes maken”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

Bondscoach Jan Coopmans vult aan: “Deze mass start kent bovendien een heel ander deelnemersveld dan op de Spelen, zonder halve finale en met rijders die nog voor hun laatste kansje vechten. Dat vraagt voor ons ook een andere tactiek dan in Beijing. Die factoren samen maken dat Marcel Bosker hier rijdt in plaats van Sven Kramer.”

De volledige selectie voor de EK Afstanden is als volgt.

Vrouwen
500 meter: Femke Kok, Michelle de Jong, Dione Voskamp.
1000 meter: Jutta Leerdam, Ireen Wüst, Michelle de Jong.
1500 meter: Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Marijke Groenewoud
3000 meter: Irene Schouten, Antoinette de Jong, Carlijn Achtereekte.
Mass start: Irene Schouten, Marijke Groenewoud
Ploegenachtervolging: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Irene Schouten
Teamsprint: Femke Kok, Michelle de Jong, Marijke Groenewoud.

Mannen
500 meter: Merijn Scheperkamp, Dai Dai N’tab en Kai Verbij.
1000 meter: Thomas Krol, Kai Verbij, Kjeld Nuis.
1500 meter: Kjeld Nuis, Thomas Krol, Tijmen Snel.
5000 meter: Patrick Roest, Jorrit Bergsma, Sven Kramer.
Mass start: Jorrit Bergsma, Marcel Bosker.
Ploegenachtervolging: Patrick Roest, Sven Kramer, Marcel Bosker.
Teamsprint: Merijn Scheperkamp, Kai Verbij, Tijmen Snel.

Meer informatie over de EK Afstanden is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan