Tickets
Shop
Kort door de bocht 04 jan 2022

Corona-uitbraak Russische ploeg, kans op Elfstedentocht gehalveerd

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats- en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Coronazorgen in Rusland en Amerika
Door een uitbraak van het coronavirus zit de Russische schaatsploeg in quarantaine. Nog onbekend is of de Oost-Europeanen komend weekend kunnen deelnemen aan de EK Afstanden in Heerenveen. Volgens de Russische bond zijn bij aankomst in Nederland verschillende mensen positief getest op het virus. Onder anderen Olga Fatkulina, Angelina Golikova en Natalia Voronina behoren tot de selectie. De Russen hadden uit voorzorg al besloten om de sprinters Pavel Kulizhnikov, Ruslan Murashov en Artem Arefyev thuis te houden. 

Evgeniia Lalenkova reageert boos richting de ISU. De specialiste op de 1500 meter heeft in november al het coronavirus opgelopen en testte de voorbije week tot vier keer toe negatief. "Daarbij heb ik geen contact gehad met de positief geteste personen. Dus waarom moet ik in quarantaine en wordt mij de kans ontnomen om te trainen en om de medailles te strijden?"

Ook bij de Amerikaanse olympische trials zijn diverse atleten en stafleden positief getest op het coronavirus. Joey Mantia (35) hoopt zich in Milwaukee te plaatsen voor zijn derde Olympische Spelen, maar uit op Instagram zijn zorgen over de ontwikkelingen aldaar. De regerend wereldkampioen op de mass start roept zijn volgers op om klachten in te dienen bij de Amerikaanse bond. 

Fors minder goud verwacht
Nederland wint bij de komende Olympische Spelen in Beijing een stuk minder gouden medailles dan eerder was ingeschat. Nederland wint volgens de voorspelling van sportdatabureau Gracenote niet tien, maar slechts zes keer goud. En verder elf keer zilver en drie keer brons. De eerder voorspelde gouden medailles voor Nederland zijn de aflossing bij de shorttrackers, shorttrackster Suzanne Schulting op de 500 meter, schaatsster Ireen Wüst op de 1500 meter en Patrick Roest op de 5000 meter. Daarnaast denkt het databureau ook dat Irene Schouten toch geen goud haalt op de massastart en dat de schaatssters bij de ploegachtervolging de olympische titel ook niet zullen behalen.

Geen volledige sweep voor Schulting in Beijing? De tijd zal het leren. | Foto : Soenar Chamid

Kans op Elfstedentocht steeds kleiner
De kans op een winter die zo koud is dat een Elfstedentocht erin zit, is sinds het begin van de twintigste eeuw grofweg gehalveerd. Het KNMI heeft dat berekend. Door klimaatverandering zal de kans op een 'tocht der tochten' over Fries natuurijs in de toekomst alleen maar verder afnemen. "Hoeveel hangt af van de verdere opwarming van de aarde", aldus het instituut. Als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden, kan gemiddeld volgens het KNMI nog eens in de 20 jaar een Elfstedentocht worden verreden.

"Als het niet lukt de opwarming te beteugelen, zijn er nog maar één à twee tochten mogelijk voordat de kans halverwege deze eeuw heel klein wordt", waarschuwen de klimaatexperts van het instituut. Dat Nederland nu al een kwarteeuw wacht op de volgende editie, is volgens de deskundigen "pech". "De kans op een periode van 25 jaar zonder geschikt Elfstedenweer is maar 7 procent", schrijven ze.

Kaartverkoop musical De Tocht van start
Musical De Tocht gaat in oktober 2022 in Leeuwarden in première. Het spektakelstuk heeft plaats in een speciaal te bouwen theater met een ijsvloer van 2.000m2. Voor iedereen die ervan droomt om ooit nog een Elfstedentocht mee te maken is dit het moment: ‘It giet oan’! De voorstelling gaat over vijf jeugdvrienden die een pact sluiten: “Later als we groot zijn, rijden we samen de Elfstedentocht”. Belofte maakt schuld, zeker nu één van de vrienden een geheim bij zich draagt en er meer op het spel staat dan enkel het halen van het kruisje. Kaarten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via www.musicaldetocht.frl  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan