Tickets
Shop
Natuurijs 14 dec 2022

Liveblog: Verweij en Hekman winnen in Burgum, Noordlaren gecanceld!

De kogel is door de kerk: het ijs in Burgum is dik genoeg! Vanavond om 18.30 uur zal de eerste marathon van dit seizoen op natuurijs gereden worden.

Donderdag 15 december
11.09 uur
The day after... Burgum geniet na van de natuurijswedstrijdprimeur.

21.47 uur
De eerste natuurijswedstrijd van het jaar in Burgum zit erop. De marathon in Noordlaren donderdagochtend is gecanceld en er is geen alternatieve ijsbaan. Alle uitslagen van de wedstrijd in Burgum vind je hier en geniet via onze Instagrampagina nog even na met sfeerbeelden. 

21.33 uur
Gary Hekman moest na de eerste en voorlopig enige natuurijsmarathon meer haast maken om Burgum te verlaten dan om de massasprint te winnen. De reden: ’s middags had hij al afgesproken op visite te gaan bij Op1, en dat betekende nóg een aardig ritje naar Hilversum, deze tegen de klok. “De redactie van die talkshow zei tegen hem als geintje dat hij alleen hoefde te komen als hij zou winnen”, vertelde een meer dan tevreden ploegleider Roy Boeve van Team Reggeborgh, die als taxichauffeur speelde voor de ervaren afmaker van zijn formatie. Lees het hele verhaal hier

Gary Hekman glijdt na een massasprint als Bambi naar de winst. voor Harm Visser (Jumbo-Visma) en Jordy Harink (Royal A-Ware). | Foto : Neeke Smit

21:11 uur
Een enthousiast vrouwenpeloton begon aan de 70 omwentelingen op natuurijs in Burgum. Ronde na ronde vielen er schaatssters af. Van de overgebleven groep leek BDM-BTZ de beste papieren te hebben, met vier rijdsters op kop de laatste ronde. Toch was de winnares dezelfde als vorig jaar in Noordlaren: Maaike Verweij. Merel Bosma en Elsemieke van Maaren moesten genoegen nemen met plek twee en drie.

“Het is gelukt, heel blij mee!” De eerste reactie van Verweij was natuurlijk opgetogen. Een paar minuten na de finish stond ze bij de staf van haar ploeg uit te hijgen. Na de mannentak voorzien te hebben van informatie over de slechte stukken in het ijs, deed ze haar verhaal. “Er was een hoog tempo en er gebeurde veel. Het lukte mij om overal goed bij te zitten. Nederlands natuurijs is mijn ding, na twee zeges mag ik dat wel concluderen.” Vorig jaar won ze in een stil Noordlaren, deze keer stond het publiek rijen dik. “Heel mooi dat er nu toeschouwers bij zijn en dat het weer gelukt is.” Het hele verhaal over de winnende Verweij, inclusief reacties van de nummer twee en drie bij de vrouwen, zijn hier te lezen. 

Maaike Verweij houdt in haar eentje BDM-BTZ in bedwang. | Foto : Neeke Smit

20:32 uur
Gary Hekman is de winnaar bij de mannen in Burgum! 

Na een massasprint komt Gary Hekman van Team Reggeborgh als eerste juichend over de streep voor Harm Visser (Jumbo-Visma) en Jordy Harink (Royal A-Ware). Hekman volgt Bart Hoolwerf op, die vorig jaar de beste was op het natuurijs in Noordlaren. De winnaar van vorig jaar zit momenteel in Calgary voor de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen. In 2016 was Hekman ook de beste tijdens de eerste marathon op natuurijs. Volg de wedstrijd via schaatsen.nl/live en via onze Instagrampagina voor sfeerbeelden. 

20:21 uur
De eerste woorden van de winnares, Maaike Verweij:

20:07 uur
De mannen zijn over de helft. Nog 44 ronden te gaan... 

Screenshot van de livestream op Schaatsen.nl/live.

19:33 uur
De mannen zijn vertrokken! 

19:16 uur
Maaike Verweij doet het opnieuw!
Net als vorig jaar wint Maaike Verweij van Team Albert Heijn Zaanlander de eerste natuurijswedstrijd van het jaar bij de vrouwen. Na 70 ronden op de ijsbaan van het Friese Burgum is ze haar concurrentes te snel af in een eindsprint. Merel Bosma wordt tweede voor haar teamgenote van BDM / BTZ Elsemieke van Maaren. 

18:30 uur
De vrouwen zijn van start! 

De natuurijsbaan van Burgum vanaf boven: een plaatje! | Foto : Neeke Smit

18:19 uur
Vader Van Maaren stapt een half uur voor de start van het ijs in Burgum, en is niet blij. “Kan toch niet”, bromt hij ontstemd, d’r steken allemaal stenen uit de ijsvloer. Ik snap dat dit een natuurijswedstrijd is, maar toch….Er zullen straks best rijdsters zijn die na een ronde kunnen ophouden, omdat de schaatsen niet meer willen.” Zijn dochter Elsemieke, zichtbaar opgewonden door het vooruitzicht van de eerste marathon ‘in de vrije natuur’, tilt er duidelijk minder zwaar aan. Ze heeft net een rondje langs de baan gelopen met ploeggenote Esther Kiel. “Ach, een paar steentjes, dat betekent dat je een beetje geluk moet hebben. We gaan er gewoon wat moois van maken. De ploeg draait lekker. Het wordt genieten”, zegt de kleine volhoudster van BDM-BTZ die volgens haar ploegleider Eelco Kooistra voordeel heeft van haar skeelerkwaliteiten.

De meiden van BDM-BTZ zijn er klaar voor! | Foto : Neeke Smit

Dat geldt wat minder voor Maaike Verweij (Team Zaanlander), maar zij heef het geluk dat ze een jaar terug, op Tweede Kerstdag, de winnares was van de tocht in Noordlaren. “Er ligt een lekker baantje”, merkt ze lachend op, “Ik heb er wel zin in, al ben ik dan alleen.” Dat hoeft geen belemmering te zijn, want in 2021 had ze evenmin hulp van anderen. “Ik moet profiteren van de teams die wel compleet zijn. Efficiënt rijden, zeggen de ploegleiders altijd. Nee, tips heb ik verder niet gekregen. ‘Je redt je kont maar’, roepen ze dan.”

Op de vraag hoe ze opnieuw als eerste de streep kan passeren, geeft ze een wat ontwijkend antwoord. “Zoveel ervaring in dit soort wedstrijden heb ik ook weer niet, hè.” De sprint vreest ze niet, die gaat haar doorgaans prima af. “Vorig jaar moest ik er rekening mee houden dat het rondje in Noordlaren slechts 330 meter of zoiets was. Bij het klinken van de bel had je dus minder tijd en moest je extra opletten. Nu hebben we 400 meter.”

18:15 uur
Over een kwartiertje begint de wedstrijd bij de vrouwen. Volg de wedstrijd via schaatsen.nl/live en via onze Instagrampagina voor sfeerbeelden. 

16:03 uur
Jan Geert Veldman, voorzitter van Noordlaren, legt uit waarom de marathon donderdagochtend niet door kan gaan: "We hebben zoveel mensen op de baan schaatsen, waardoor er overal gaatjes ontstaan die weer moeten worden hersteld. Dat kost veel werk en tijd en wat nou als donderdagochtend de ‘keurmeester’ komt en ook nog constateert dat er niet eens drie centimeter ijs ligt? Dan staan we er ook mooi gekleurd op.”

Veldman geeft nog een andere reden aan: de twijfelachtige vorst. "Ik heb gezien dat het donderdagmorgen om tien uur als de race zou beginnen, nul graden is en er een heel felle zon zal schijnen. Stel dat er dan schaatsers onderuitgaan en wat oplopen, wat voor nut heeft dat? Je hebt er niets aan als ze op hun snufferd gaan. We kunnen beter wachten op ene nieuwe vorstperiode, en dan opnieuw ons best doen.”

15:53 uur
En zo ziet de baan er van boven uit. 

Nu nog rustig, vanavond zal het spektakel losbarten. | Foto : Glenn Wassenbergh

15:37 uur
Ondertussen wordt met man en macht gewerkt om de ijsbaan in Burgum te prepareren voor de marathon van vanavond. 

15:24 uur
Geen marathon in Noordlaren donderdagochtend! De organisatie heeft onvoldoende vertrouwen in de vorst vannacht, waardoor de ijsvloer niet verder kan groeien. Er is geen alternatieve ijsbaan.

14:44 uur
IJsclub Otweg uit Boskoop is de hele nacht in de weer geweest om vanochtend publiek te kunnen verwelkomen. 

14:33 uur
Jessica Merkens is er klaar voor!

14:01 uur
“Ik ben er echt heel slecht aan toe. De verhoging die ik gistermorgen had bij de start van mijn recordpoging heeft zich volledig doorgezet. Toen ik dinsdagmiddag thuiskwam kon ik al niet meer op mijn benen staan en ben ik onmiddellijk mijn bed ingedoken. Was het eerst nog slijm wat ik ophoestte, nu zijn het hele brokstukken die uit mijn mond komen. Bovendien is een van mijn ogen flink ontstoken”, vertelt Bart Vreugdenhil, een van de 25 belofterijders die startgerechtigd zou zijn in Burgum.

In huize Mossinkhoff heerst er een vrolijkere sfeer. Femke, marathonschaatsster van Team Van Ramshorst Renault, ploeterde dinsdag negen uur later dan Vreugdenhil naar goed 32 kilometer in zestig minuten, waarmee ze de eerste vrouw ooit werd die zich werelduurrecordhoudster mag noemen op natuurijs. Ze zegt prima te zijn hersteld van de vermoeienissen en is present in Burgum. "Ik had verwacht dat ik wel met spierpijn zou rondlopen, maar dat valt reuze mee. Toen ik het uur erop had zitten in Ammerstol en overeind kwam, voelde ik mijn rug wel goed. Na vijf minuten was ik echter alweer verlost van dat ongemak. Ik heb verder geen klachten", verklaart ze desgevraagd. 

Lees hier het hele verhaal van de twee kersverse werelduurrecordhouders. 

Een prachtig record op dinsdag, ziek in bed op woensdag. | Foto : Eigen foto

13:44 uur
Naar alle waarschijnlijkheid zal er deze week in Haaksbergen geen natuurijsmarathon gereden worden, gelukkig kan het publiek daar wel genieten van de mooie ijsvloer.

 13:29 uur
Vorig jaar werd menig kerstdiner verstoord. Koning Winter won het op Tweede Kerstdag van de (schoon)families. De marathonschaatsers uit het gehele land verzamelden hun spullen en sprongen in de auto. Bart Hoolwerf en Maaike Verweij pakten de overwinning.

Bij afwezigheid van bijna haar gehele ploeg, zal Verweij woensdagavond in Burgum een vrije rol krijgen. Hoolwerf zal noodgedwongen van achter zijn laptop de koers aanschouwen, hij zit voor de wereldbeker in Canada. Lees hier meer over hoe zij kerst 2021 beleefde: 'Een echte marathonschaatser leeft voor natuurijs'. 

Foto : Neeke Smit

13:22 uur
Burgum treft de laatste voorbereidingen voor haar debuut als eerste natuurijsmarathon.

13:17 uur
Het mag dan geen officiële Natuurijs Vierdaagse heten, door de Marathon Cups op vrijdag en zaterdag, lijken er wel vier dagen marathon in te zitten. 

13:11 uur
De koningin van natuurijs, Elma de Vries, reageert ook enthousiast vanuit Schotland (waar ze tegenwoordig woont en werkt) op de eerste natuurijswedstrijd in Burgum: “Ik vind het heel tof! Weer een nieuwe baan die zich in de strijd mengt, al mist het voor mij dan wel de ‘sweet memories’ aan mijn eigen wedstrijden op bijvoorbeeld Haaksbergen of Noordlaren. Het is live op de NOS (en schaatsen.nl/live) zagen we al, dus we gaan het hier vanuit Banchory zeker kijken.”

Over hoe het zit met de spanning bij zo’n eerste natuurijswedstrijd, zegt de ervaringsdeskundige het volgende: “Ik vond het vooral altijd heel leuk door de sfeer eromheen. Hierdoor was ik van tevoren eigenlijk niet zenuwachtig. Maar ik wilde natuurlijk wel winnen!”

Elma de Vries, vaak succesvol geweest op natuurijs. | Foto : Neeke Wassenbergh Smit

13:03 uur
Harm Visser woont hemelsbreed slechts tien kilometer bij de ijsbaan vandaan. Familie en vrienden zijn opgetrommeld om hem aan te moedigen vanavond.

12:31 uur
Willem Hut, één van de meest gebelde personen in Nederland deze week, komt met de volgende update: "De marathon van morgenochtend in Noordlaren gaat door, tenzij de omstandigheden plots drastisch veranderen, maar dat maken we dan om 18.00 uur bekend." Over vrijdag is hij minder optimistisch: "Als ik naar de weersverwachtingen kijk, met voorspelde dooi overdag, twijfel ik of het vrijdag nog gaat lukken op natuurijs", aldus de disciplinemanager marathon.

12:17 uur
En wie zien we daar op het ijs?

11:25 uur
Burgum of Bergum? Hoe zit het nu?
De naam van IJsvereniging Bergum is eigenlijk de oude naam van het Friese dorp (ruim 10.000 inwoners) dat de hoofdplaats is van de gemeente Tietjerksteradeel. Tot 1989 heette de plaats op vijftien kilometer ten noordwesten van Drachten nog op z’n Nederlands Bergum. Bestuurslid Rintje Noppert van de ijsclub herinnert zich nog hoe zijn vader Klaas in de jaren tachtig van de vorige eeuw een felle strijd voerde voor het behoud van de Nederlandstalige naam. “Hij wilde er niets van weten dat het Burgum – dus op z’n Fries – moest worden, maar uiteindelijk is dat toch gebeurd”, aldus Noppert, verre familie van Oranje-doelman Andries. De IJsvereniging is dus Bergum blijven heten, terwijl de naam van het dorp veranderde. 

11:17 uur
Wil je alle details voor de wedstrijd van vanavond op een rij? Bekijk dan de kalenderpagina

10:54 uur
Het hing natuurlijk al even in de lucht dat er een natuurijsmarathon aan zou komen. Hebben de schaatsers zich daarom anders voorbereid dan voor een reguliere wedstrijd? De mannen van Reggeborgh, die deze winter drie marathons op hun naam schreven, kennen in ieder geval een bijzondere voorbereiding. Ze ontvingen op dinsdagavond namelijk enkele ouderen van de Zonnebloem in Thialf.

Crispijn Ariëns: "Ik heb nog niet op natuurijs gestaan, maar dat maakt voor zo'n baantje niet uit. Het lijkt meer op skeeleren, dus dat moet wel goed komen. Als het echte werdstrijden worden zoals het NK of andere lange koersen, dan moet je wel trainen op natuurijs. Dat zijn lange rechte stukken, daar moet je dan vooral aan wennen."

10:51 uur
De magische woorden van Willem Hut, gevolgd door een reactie van de voorzitter van IJsclub Bergum, Willem Provily.

10:39 uur
Nu het licht op groen staat voor de eerste marathon, zijn de voorbereidingen in volle gang.

10:26 uur
Vanavond zullen de 75 mannen 100 rondjes rijden. Het vrouwenpeloton is ongeveer even groot en zal 70 keer de finishlijn passeren.  

10:01 uur
De eerste marathon op natuurijs, een bijzondere wedstrijd voor vele schaatsers. Hij komt vaak onverwachts en brengt extra spanning met zich mee. Daniëlle Bekkering weet er als natuurijsspecialiste alles van. Zij vertelt meer over de magie van het buiten schaatsen. Lees het hier

Foto : Soenar Chamid

09:46 uur
Vanavond zal om 18.30 uur het startschot gegeven worden voor de marathon bij de vrouwen, om 19.30 uur volgen de mannen. De wedstrijden in Burgum beleven is natuurlijk het mooiste, maar via schaatsen.nl/live zal ook een livestream zijn. 

09:43 uur
Nog meer goed nieuws: "Uiterlijk zes uur vanavond besluiten we of er morgenochtend in Noordlaren de tweede natuurijsmarathon gereden zal worden. Daar heb ik zeer goede hoop op. De gewestelijk natuurijscoördinator ter plekke zal het een en ander daar gaan meten en verder afstemmen. Morgenochtend waarschijnlijk om 10.00 uur de vrouwen en om 11.00 uur de mannen."

09:40 uur
De baan waar het vanavond om 18.30 uur gaat gebeuren:

09:35 uur
Voorzitter van IJsclub Bergum Willem Provily vertelt trots bij de NOS.

09:33 uur
"Wij hebben hier een ronde gemaakt en zien dat we hier de benodigde drie centimeter ijs hebben. Dus vanavond om half zeven hebben we hier de eerste natuurijsmarathon in Burgum bij ijsvereniging Bergum!" Zo klonken de verlossende woorden van Willem Hut. 

09:28 uur
Het ijs is dik genoeg, vanavond marathon in Burgum!

09:10 uur
Voor de meting vertelde Willem Hut het volgende: "Als je meerdere verenigingen hebt, moet je ze met elkaar vergelijken. Nu heb je er maar één. Toch is het nog wel spannend. Heeft de gehele ijsvloer de juiste dikte? Ik ken de meeste ijsverenigingen erg goed. Dit is een debutant, dus deze iets minder. Maar het zijn nuchtere Friezen, geen blaaskaken die de centimeters overdrijven."

Elke marathonliefhebbers heeft last van schaatskoorts, hoe is het met de zenuwen van de competitieleider? "Zelf lig ik er niet meer wakker van. De weersomstandigheden zijn goed, we hoeven niet bang te zijn voor dooi. Als we maar de goede dikte hebben, dan komt het met de rest van de organisatie goed."

Willem Hut is aangekomen in Burgum, wat gaat het worden?

09:00 uur
Het belangrijkste moment van de ochtend. Elke marathonschaatser zal zijn of haar telefoon nauwlettend in de gaten houden. Haaksbergen, Noordlaren en Nieuw-Buinen wachten gespannen af: maken zij nog kans? In Burgum zal iedereen zich verzamelen, betalen al die nachtelijke uurtjes werk zich uit vandaag? Op dit moment zal Willem Hut het ijs meten. Dan weten we of die magische wedstrijd vanavond gereden wordt. 

07:57 uur
Competitieleider van de landelijke marathons en KNSB’s disciplinemanager Willem Hut is eruit, na de zoveelste belronde met de kandidaten voor de eerste marathon op natuurijs. Het heeft de voorbije nacht weer knap gevroren en na een uitvoerige (telefonische) inventarisatie van de ontwikkelingen op de verschillende locaties, spoedt de oud-marathonschaatser uit Waskemeer zich deze ochtend naar het Friese Burgum om met eigen ogen te zien of daar vandaag kan worden geschaatst door de mannen en vrouwen uit de Topdivisie. Opvallend: nog voor er een bericht uit het hoofdkwartier kwam, stonden er al cameraploegen voor de poort van de in 1870 opgerichte IJsvereniging Bergum, ten noordwesten van Drachten gelegen.

Voor het organiseren van en marathonwedstrijd moet de ijslaag overal minimaal drie centimeter dik zijn. In Burgum is de organisatie ervan overtuigd dat haar ijsvloer dik genoeg is. Haaksbergen (IJSCH), Noordlaren (De Hondsrug) en Schaatsvereniging Nieuw-Buinen zijn voorlopig afgevallen. Bij deze ijsclubs is het afgelopen nacht niet gelukt om de ijsvloer op de gewenste dikte te krijgen.

05:30 uur
Na alle ontwikkelingen op dinsdag rond de werelduurrecords in Winterswijk en Ammerstol, is het D-Day voor alle marathonfans. Nog een uur of drie en dan wordt weer wat duidelijker of en vooral waar de marathonpelotons (m+v) alle registers kunnen opentrekken voor de eerste natuurijswedstrijd. IJs en weder dienende wordt omstreeks 9.00 uur de ijsdikte gemeten, maar zal ook nauwkeurig worden bekeken hoe het met de kwaliteit van de ijsvloer is gesteld op alle plekken die meedingen naar dat eerste spektakelstuk. Het vriest dat het kraakt, vooral in het noorden, zo blijkt uit de metingen van eerder deze nacht. Waar debutant Burgum zich tevreden moet stellen met een temperatuur van -6 - ook het niveau van het kwik dat de thermometer in Nieuw-Buinen aangeeft - voelt het organisatiecomité van Noordlaren zich misschien wel de koning te rijk. Daar was het om even over half vijf -9 (gevoelstemperatuur: -12). Haaksbergen moest het op dat moment doen met -3...


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan