Tickets
Shop
Natuurijs 14 dec 2022

‘Een echte marathonschaatser leeft voor natuurijs’

Vorig jaar werd menig kerstdiner verstoord. Koning Winter won het op Tweede Kerstdag van de (schoon)families. De marathonschaatsers uit het gehele land verzamelden hun spullen en sprongen in de auto. Bart Hoolwerf en Maaike Verweij pakten de overwinning.

Foto : Neeke Smit

Op dinsdag was er al sprake van enige onrust in de groepsapp van Team Zaanlander – Albert Heijn, waar Maaike Verweij schaatst. “Iedereen zit te wachten tot dat ene bericht komt: ‘Het mag, we gaan los.’ Bij de training hadden we het er ook over. Waar zou het zijn en hoe laat?” Woensdagochtend klonken de bevrijdende woorden van Willem Hut.

In Burgum zal Maaike Verweij haar zege proberen te verdedigen. “Vorig jaar was het mijn eerste overwinning, dat maakte het extra speciaal. En die wedstrijd was sowieso bijzonder. We hadden er helemaal geen rekening mee gehouden. Ik was me aan het klaarmaken voor mijn kerstdiner en ineens kregen we een melding op Sportity: ‘Mogelijk natuurijswedstrijd Noordlaren’. Het was heel snel schakelen. Terwijl mijn ouders naar het kerstdiner gingen, zat ik te wachten of het door zou gaan.”

“Er was geen publiek bij, dat maakt het een bijzondere wedstrijd, als je hem dan pakt. Tijdens de marathons op kunstijs zat ik er al een paar keer dichtbij. Dan is de ontlading best groot.” Verweij hoefde voor Burgum niet haar hele agenda om te gooien voor de wedstrijd. In november ontving ze haar diploma Business Administration, waardoor ze geen verplichtingen had deze week.

Kan Maaike Verweij op herhaling? | Foto : Glenn Wassenbergh

Bij het aantreden in Burgum zou Verweij het met een uitgeklede ploeg moeten doen. Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Arianna Pruisscher zitten in Canada voor de wereldbeker langebaan. Ook deelname van Elisa Dul is nog niet zeker, omdat die in voorbereiding zit op het NK Allround (27 en 28 december).

Is winst voor Verweij nu verder weg of vergroot de afwezigheid van de veelvraten haar kans in de marathon? “Marijke en Irene zijn hartstikke goed. Dat zijn twee meiden die ook kunnen winnen. Nu kan ik voor mijn eigen kansen gaan. Maar het is niet zo dat wij van tevoren afspreken dat ik in dienst van hen rijd. Als wij compleet aan de start staan, hebben we veel power om de wedstrijd naar onze eigen hand te zetten.”

Die andere winnaar van vorig jaar, Bart Hoolwerf, zal de marathon van achter zijn laptop moeten bekijken. Net als de drie vrouwen van Zaanlander – Albert Heijn zit hij in Calgary. “Als er op ondergelopen baantjes gereden wordt, vind ik het wel jammer dat ik hier zit. Dit jaar heb ik een ander doel gekozen. De komende jaren gaan we van de mass start mijn specialisme maken. De marathons doe ik erbij omdat ik het leuk vind en er beter van word.”

De eerste World Cup eindigde voor Hoolwerf in mineur, hij werd laatste in de finale na een val. | Foto : Soenar Chamid

Voor een schaatser wiens passie ligt op natuurijs, zal het volgen van de wedstrijd pijn doen. “Een echte marathonschaatser leeft voor natuurijs en kijkt ernaar uit. Toen er in de coronatijd natuurijs was, heb ik elke dag van zonsopgang tot zonsondergang gereden, omdat ik het machtig mooi vind. Op de Weissensee stond ik voor het eerst op natuurijs, dat doet iets met mij.”

“Van de beelden van natuurijs word ik wel jaloers, maar het is niet zo dat ik gelijk in het vliegtuig wil stappen. Mocht het echt zover komen dat er een NK op natuurijs komt, dan ga ik serieus overwegen wat het beste is.”

Geen Nederlands natuurijs deze week voor Hoolwerf, dan nog maar even herinneringen ophalen van vorig jaar: “Ik had eerst de vijf kilometer gereden bij het Olympisch Kwalificatietoernooi in Thialf. Daar reed ik een persoonlijk record. Op weg naar Heerenveen kreeg ik een berichtje dat ik rekening moest houden met een marathon. Ik belde mijn broer (Evert, red.) of hij mijn spullen mee zou willen nemen. De planning was dat ik bij mijn schoonfamilie een kerstdiner zou hebben. Daar ben ik uiteindelijk wel geweest, om snel te eten en daarna door te gaan naar Noordlaren. Die avond was ik niet op mijn allerbest, maar op natuurijs kan ik iets extra’s.”

'Op natuurijs kan ik iets extra's.' | Foto : Neeke Smit

Bart Hoolwerf is één van de drie Reggeborghrijders die een Marathon Cup op zijn naam geschreven heeft deze winter. Hoe groot is zijn gemis? “Ik denk dat ik wel wat kan toevoegen aan het team, dat we het nog sterker kunnen maken. Maar ze hebben ook laten zien dat ze zonder mij de beste kunnen zijn. Als ploeg staan we er goed voor en hebben we de juiste kwaliteiten in huis om te winnen.” Hoolwerf zal in ieder geval achter zijn laptop zitten om zijn ploeggenoten te volgen. Pratend tegen zijn beeldscherm, zich opwindend over verkeerde beslissingen. Of juichend…?

Volg de laatste updates via ons liveblog en kom vanavond naar Burgum of kijk de wedstrijd via schaatsen.nl/live.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan