Tickets
Shop
Nieuws 14 dec 2022

Zieke uurrecordhouder mist Burgum, Mossinkhoff fit

De nieuwe houder van het werelduurrecord op natuurijs moet een vervelend hoge prijs betalen voor zijn geslaagde poging op de baan van Winterswijk. Bart Vreugdenhil ligt sinds dinsdagmiddag doodziek in zijn bed en heeft zich moeten afmelden voor de eerste natuurijsmarathon van deze winter in Burgum. Femke Mossinkhoff, de vrouw die dinsdagavond haar naam als recordhoudster liet bijschrijven, is er wel bij in het noorden.

Foto : Eigen foto

“Ik ben er echt heel slecht aan toe. De verhoging die ik gistermorgen had bij de start van mijn recordpoging heeft zich volledig doorgezet. Toen ik dinsdagmiddag thuiskwam kon ik al niet meer op mijn benen staan en ben ik onmiddellijk mijn bed ingedoken. Was het eerst nog slijm wat ik ophoestte, nu zijn het hele brokstukken die uit mijn mond komen. Bovendien is een van mijn ogen flink ontstoken”, vertelt de schaatser van Port of Amsterdam-SKITS, een van de 25 belofterijders die startgerechtigd zou zijn in Burgum. 

Hij betwijfelt het of hij er wel bij zou zijn geweest in Friesland als hij de expeditie-Winterswijk zou hebben overgeslagen. “Vooropgesteld: ik ben nog steeds erg blij met mijn prestatie van dinsdag (36.717,82 km). Ik was echter al aan het ziek worden, maar de adrenaline van zo’n race sleepte me er in dat uur doorheen. Na afloop merkte ik vrij snel dat ik achteruitging. Ik was blij toen ik eenmaal thuis arriveerde. Van het geplande feestje om m'n record te vieren is niets meer terechtgekomen. Dat haal ik later wel in”, aldus de ongelukkige rijder die inmiddels ook een streep heeft gezet door de marathon donderdagmorgen in Noordlaren.

De huldiging duurde niet zo lang, maar wellicht brak die Bart Vreugdenhil wel op. | Foto : Eigen foto

“Ik had stilletjes de hoop dat die donderdagavond zou worden verreden. In dat geval zou ik misschien hebben geprobeerd mee te doen. Nu zal ik al dolblij zijn wanneer ik vrijdagavond van de partij ben in Utrecht (voor de reguliere Marathon Cup-wedstrijd, red.).”

In huize Mossinkhoff heerst er een vrolijkere sfeer. Femke, marathonschaatsster van Team Van Ramshorst Renault, ploeterde dinsdag negen uur later dan Vreugdenhil naar goed 32 kilometer in zestig minuten, waarmee ze de eerste vrouw ooit werd die zich werelduurrecordhoudster mag noemen op natuurijs. Ze zegt prima te zijn hersteld van de vermoeienissen en is present in Burgum. "Ik had verwacht dat ik wel met spierpijn zou rondlopen, maar dat valt reuze mee. Toen ik het uur erop had zitten in Ammerstol en overeind kwam, voelde ik mijn rug wel goed. Na vijf minuten was ik echter alweer verlost van dat ongemak. Ik heb verder geen klachten", verklaart ze desgevraagd. 

Femke Mossinkhoff bij de start van haar geslaagde uur van rondjes schaatsen voor een kakelvers record. | Foto : Linda Bouwens

Haar ploegleider Martin van de Pol, die Mossinkhoff aanzette om zich aan het mentale gevecht te wagen: "Femke is klaar voor Burgum. Ze was in vorm en dat is niet veranderd door het uurrecord, al was dat best een aardige strijd op slecht ijs, met wind tegen en in de kou. Ze had zich goed warm aangekleed, zo is ze er uitstekend doorheen gekomen. Ik denk dat ze in Burgum goed zal meedoen in het strijdgewoel, al blijft het afwachten hoe een lichaam 24 uur na een zware inspanning reageert."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan