Tickets
Shop
Nieuws 28 sep 2021

Jouke Hoogeveen verrast met beeld van Weissensee-zege

Nietsvermoedend verbleef Jouke Hoogeveen afgelopen weekend in een bungalow in Ommen. De 42-jarige Heilooër stopte na het voorbije coronaseizoen met schaatsen en besteedt de vrije tijd die zijn schaatspensioen hem heeft opgeleverd graag aan zijn gezin. Zijn marathonploeg Bouwselect broedde echter al een tijdje op een verrassing voor hun oud-ploeggenoot.

Foto : Erik Homan

“We vonden al lange tijd dat we als ploeg niet in stilte afscheid van hem konden nemen”, vertelt ploegleider Piet Hijlkema. “Jouke is een van de iconen van de marathonschaatssport van de afgelopen tien jaar. Hij heeft veel voor ons team betekend, maar andersom ook. We hebben elkaar naar een hoger niveau gestuwd. Toen kwamen we op het idee om van zijn speciale pose als winnaar een beeld te maken.”

Een trainingsdag van de mannen van Bouwselect op en rond de VAM-berg in Drenthe bleek uiteindelijk de uitgelezen kans om hun ex-collega te verrassen. Tijdens een lange duurtraining fietsten zij gezamenlijk naar Ommen, alwaar ze Hoogeveen een bronzen beeld overhandigden. Schaatskunstenaar Gerrit van Emous maakte het beeld naar de finishfoto van ‘de lange adem’ bij zijn zege van het Open NK op het natuurijs van de Weissensee.

 

Hoogeveen zelf was niet op de hoogte en ook zijn vrouw en dochters wisten nergens van af. Hijlkema had contact gezocht met de vader van Hoogeveen om het moment te plannen. "Hij was verrast en zat te vissen. Toen hij aankwam met zijn hengel hebben we een korte ceremonie gehouden met een praatje en een bedankje. Een paar mooie woorden en toen was het klaar. Het was een setting die hem goed paste. Je moet met Jouke niet een zaaltje gaan zitten."

De verraste Hoogeveen was een beetje overdonderd van de aandacht. “Het moment is alweer lang geleden, dus het voelt een beetje gek om dit nu te krijgen. Het is wel heel mooi”, vertelt hij. “Als je minder met het schaatsen en de sport te maken hebt, denk je dat het je niets meer doet. Totdat je de mensen weer ziet. Dan komt het gevoel weer terug.” 

Zijn titel op het ijs van de Weissensee haalt bij Hoogeveen nog altijd mooie herinneringen naar boven. De publiekslieveling won al diverse natuurijswedstrijden en viel altijd op door zijn kenmerkende houding en aanvallende koersstijl. Op 25 januari 2020 maakte hij zijn erelijst compleet door de Nederlandse titel te winnen. “Om in de hiërarchie van grote namen een mooiere plek in te nemen ontbrak zoiets. Het was heel mooi dat het toen lukte.”

Nu hij zijn carrière heeft afgesloten, geniet Hoogeveen van de momenten met zijn vrouw en twee dochters. “Als sporter doe je voor je gevoel altijd te weinig. Als dat niet voor je sport is, dan is het dus aan andere dingen: familie, werk of wat dan ook. Dat gevoel ben ik kwijt en dat vind ik heerlijk.” Toen de mannen van Bouwselect weer op de fiets stapten, haastte Hoogeveen zich dan ook richting de schommel. Tijd om te spelen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan