Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2020

Jouke Hoogeveen heeft met winst ONK zijn felbegeerde titel te pakken

Jouke Hoogeveen heeft de Open Nederlandse titel veroverd op de Weissensee. De marathonschaatser van Bouwselect zegevierde solo na een wedstrijd over 150 kilometer. Op bijna een minuut achterstand won Gary Hekman na beulswerk van zijn ploeg AB Vakwerk de sprint van het uitgedunde peloton. Mart Bruggink eindigde op de derde plaats.

Foto : Vincent Riemersma

De wedstrijd bij de mannen zat heel lang op slot. Veel aanvallen volgden elkaar op, maar telkens werden de verschillende groepen weer teruggehaald door het peloton. Onder meer Erik Jan Kooiman (Okay Fashion & Jeans) en Joeri Klous (Port of Amsterdam) waren veelvuldig vooraan de wedstrijd te zien. Groot of klein, telkens werden de ontsnapte groepen weer teruggehaald. 

Na ongeveer een uur schaatsen begon de sneeuw te vallen boven het ijs van de Weissensee. De mannen reden dapper door en bleven de aanvallen opvolgen. Het maakte de wedstrijd hard, ook voor Hoogeveen. "Ik zag dat er veel vermoeidheid was in het peloton. Ook zelf was ik moe, ik viel ook een paar keer. Maar ik ben gewoon blijven gaan, dan lukt het wel."

De 41-jarige schaatser reed met nog een halfuur koers weg uit het peloton en bouwde zijn voorsprong al gauw uit. Zijn ploeggenoten beschermden zijn vlucht. Kevin Hoekstra en Ronald Haasjes sprongen achter elke poging om Hoogeveen terug te halen aan. Met uittredend kampioen Mart Bruggink hadden ze bovendien nog een troef achter de hand. "Zij zijn allemaal ook goed op natuurijs, dus ik wist dat het wel goed zou komen."

De overwinning op het ONK stond al heel lang op het lijstje van Hoogeveen, die niet bekend staat als veelwinnaar. Op natuurijs kan hij als aanvaller wel goed uit de voeten en wist hij in het verleden wel al meerdere keren te winnen. Een titel zat daar echter nog niet bij. "Ik zit hier al zo lang op te wachten. Ik wist dat ik hier kon winnen, deze afstand past gewoon bij mij. Toen ging het ook nog sneeuwen, waaien, dooien. Dat zijn mijn omstandigheden."  Na afloop bedankte hij het ondanks de sneeuw toegestroomde publiek. "Ik hoorde steeds vaker en harder mijn naam roepen en daardoor ging ik ook steeds harder rijden. Bedankt allemaal!"

Top-10 KPN ONK Marathon:
1. Jouke Hoogeveen (Bouwselect)
2. Gary Hekman (AB Vakwerk) op 0'.55"
3. Mart Bruggink (Bouwselect)
4. Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans)
5. Jordy Harink (Royal A-ware)
6. Stefan Wolffenbuttel (Skate4AIR)
7. Erik Jan Kooiman (Okay Fashion & Jeans)
8. Casper de Gier (Bouwselect)
9. Daniel Niero (OR Quest Bouw & Techniek)
10. Bart van der Vlugt (Skate4AIR)

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan