Live
Shop
Nieuws 19 jan 2021

Fish verdedigt wereldtitel niet: 'Moeilijkste beslissing ooit'

Graeme Fish zal zijn wereldtitel op de 10 kilometer niet gaan verdedigen. Vanwege het gevaar van het coronavirus heeft de 23-jarige Canadees ervoor gekozen om zijn startplek voor de World Cups en de WK Afstanden af te staan. "Het was de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen."

Foto : Soenar Chamid

Fish zorgde vorig seizoen voor een daverende verrassing door bij de WK Afstanden in Salt Lake City wereldkampioen op de 10 kilometer te worden. Met een tijd van 12,33,86 reed hij bovendien het wereldrecord van zijn landgenoot Ted-Jan Bloemen uit de boeken. Het zijn prestaties waar Fish voorlopig nog even op zal moeten teren, nu hij de knoop heeft doorgehakt om niet naar Nederland af te reizen voor de twee World Cups en de WK Afstanden, die allebei in Heerenveen plaatsvinden.

"Het liefst was ik ook gewoon naar Nederland gekomen, maar vanwege het coronavirus vind ik het een te groot risico", geeft Fish aan. "Op dit moment vind ik mijn gezondheid net even wat belangrijker dan een WK. Ik ben nog altijd erg jong en zou mijn toekomst niet op het spel willen zetten door naar Nederland af te reizen en daar het virus op te lopen. Dan blijf ik liever in Canada om aan bepaalde dingen te werken, zodat ik volgend jaar beter dan ooit ben."

De Canadese bond twijfelde geruime tijd of het de ploeg naar Nederland zou sturen voor een drietal internationale wedstrijden. Volgens Bart Schouten, coach van de mannenallroundploeg, wilde de bond eerst nauwkeurig onderzoeken of de bubbel 'waterdicht' zou zijn. Met de verkregen informatie van de ISU besloot de Canadese bond vorige maand haar rijders alsnog groen licht te geven, maar gaf het ze wel de mogelijkheid om in Canada achter te blijven als ze het niet aandurfden.

Olympische droom
Hoewel de meeste rijders ervoor kozen om het vliegtuig in te stappen, besloten onder meer Fish, Tyson Langelaar en Antoine Gélinas-Beaulieu het ticket niet in gebruik te nemen. Voor Fish, die het wereldrecord eind december bijna op naam van Patrick Roest zag komen te staan, betekent dat dus dat hij zijn wereldtitel niet kan prolongeren. "Het is mooi om te zien dat er steeds meer concurrenten op de 10 kilometer bijkomen, want dat houdt mij gemotiveerd om elke dag beter te worden", blijft Fish positief.

"Ik denk zeker niet dat het onmogelijk was geweest om mijn wereldtitel te verdedigen, maar gezien onze voorbereiding was de kans wel een stuk kleiner", doelt Fish op de barre situatie waar de Canadese ploeg mee te maken had. Sinds de Olympic Oval in Calgary met technische problemen kampte, waren er nauwelijks alternatieven om te schaatsen. Slechts één keer (in Fort St. John) kon er op een 400-meterbaan worden geschaatst; de overige trainingen vonden vooral plaats op asfalt, shorttrackijs of natuurijs.

Nee, het is geen ideale situatie, weet Fish, maar in tegenstelling tot zijn concurrenten kan hij zich vanaf nu volledig gaan richten op het olympische seizoen. "Het is altijd een droom geweest om goud te winnen op de Olympische Spelen. Ik weet dat het nu nog ver weg is, maar ik ben er al wel naar aan het toewerken."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan