Tickets
Shop
Nieuws 21 dec 2020

Canadezen komen naar Nederland: 'We zijn heel erg opgelucht'

Hun geduld werd flink op de proef gesteld, maar de Canadese schaatsers weten eindelijk wanneer ze dit seizoen voor het eerst in actie zullen komen. Over een kleine maand reist het nationale team van Canada definitief naar Nederland af om de twee World Cups en de WK Afstanden in Heerenveen te schaatsen.

Foto : Soenar Chamid

De atleten werden vrijdagmiddag per e-mail op de hoogte gesteld en dat zorgde voor een enorme ontlading bij de rijders. "Dit is supergoed nieuws, we zijn heel erg opgelucht", vertelt een dolgelukkige Laurent Dubreuil, de nummer twee van het afgelopen WK Sprint. "Eerlijk gezegd had ik niet meer verwacht dat de Canadese bond tot deze beslissing zou komen, dus dat we dit seizoen toch nog mogen schaatsen, maakt me ontzettend blij. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de bubbel veilig genoeg is."

Het was lange tijd onzeker of de Canadese nationale ploeg het aan zou durven om begin volgend jaar naar Nederland te vliegen en daar vier tot vijf weken in de bubbel te zitten. Bart Schouten, bondscoach van het Canadese mannenteam, vertelde onlangs al dat ze er alles aan zouden doen om te komen, maar dat er eerst onderzocht moest worden of de bubbel veilig genoeg zou zijn. Met de verkregen informatie van de ISU bleek de Canadese bond uiteindelijk voldoende overtuigd te zijn om in januari de oversteek te maken.

"De schaatsers willen gewoon heel graag racen, ervaring opdoen en laten zien dat ze goed zijn", geeft de 53-jarige Schouten telefonisch aan. "De bond ondersteunt dat, maar geeft ook iedere atleet de keus of ze het wel of niet aandurven om de oversteek te maken. Op dit moment kunnen we twee keer per week terecht op de buitenbaan van Red Deer, dus ik kan me voorstellen dat iedereen graag weer een wedstrijd wil rijden."

Omhelzen
Ted-Jan Bloemen heeft die keuze voor zichzelf al gemaakt. De 34-jarige tot Canadees genaturaliseerde Nederlander gaf onlangs in een interview aan dat hij dolgraag naar Nederland wil komen voor de World Cups en de WK Afstanden. "Natuurlijk is het een risico om in januari naar Nederland te komen, maar ik zou het wel aandurven", zo sprak hij. Toch kon Bloemen de twijfels bij de Canadese bond wel begrijpen.

De nationale kampioenschappen die dit seizoen in Nederland werden verreden, deden de Canadese wenkbrauwen behoorlijk fronsen. "We zagen mensen elkaar omhelzen en coaches die onder hun mondkapje door aan het coachen zijn. Dat zijn dingen die voor ons heel raar zijn", aldus Bloemen. Ook het feit dat volgend seizoen de Olympische Spelen op het programma staan, had volgens de olympisch kampioen op de 10 kilometer een reden kunnen zijn om niet naar Nederland te vliegen.

"We weten allemaal dat COVID-19 langdurige gevolgen kan hebben voor je hart en longen en dat het ten koste kan gaan van je prestaties. Zeker met de Olympische Spelen in aantocht wil je de kans om het virus op te lopen zo klein mogelijk houden. Maar begrijp me niet verkeerd: ik durf het risico wel te nemen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan