Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2020

Nederlands record voor Roest: 'Blij dat ik het aandurfde'

Een kleine twee seconden kwam hij uiteindelijk tekort voor een wereldrecord op de 10 kilometer, maar daar was het Patrick Roest maandagmiddag helemaal niet om te doen. De 25-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma zag Jorrit Bergsma een aanval doen op zijn eigen baanrecord en dat zorgde voor een extra motivatie. "Dat het zo uitpakte, had ik niet verwacht."

Foto : Sander Chamid

In de voorlaatste rit van de 10 kilometer maakten Bergsma en Roest er een heus spektakel van. Bergsma, zesvoudig Nederlands kampioen op deze afstand, nam het heft in de beginfase in handen, terwijl Roest voor zijn doen 'rustig' begon. Hij wilde Bergsma echter niet te veel ruimte geven ('want dan is-ie weg') en bleef zo dicht mogelijk bij hem in de buurt. Met nog vier ronden te gaan, had de 34-jarige Fries nog altijd een lichte voorsprong op zijn jongere collega, die via de speaker hoorde dat Bergsma op koers was voor een baanrecord.

Vanaf dat moment zette Roest een 'alles-of-niets-poging' in. "Ik wilde er alles aan doen om dat record op mijn naam te houden", doelt Roest op zijn 12.42,97, gereden in november 2019. Het was een extra motivatie voor de Zuid-Hollander, die na twee rondjes in de 29 seconden te hebben gereden er ook nog twee 28'ers uitperste. Het bleek de genadeklap te zijn voor Bergsma, die geen antwoord meer had op de versnelling van Roest. "Vroeger durfde ik het niet aan om zo vroeg een versnelling te plaatsen, maar ik ben blij dat ik dat vandaag wel heb gedaan", stelt Roest.

Wereldrecord
Met een tijd van 12.35,20 verpulverde hij niet alleen zijn eigen baanrecord, maar reed hij ook het Nederlands record van Sven Kramer (12.38,89, gereden bij de WK Afstanden in 2017) uit de boeken. "Ik kan het bijna niet geloven", glundert Roest na afloop van zijn race. "Ik wist dat ik onder het baanrecord zat, maar dat er zo'n tijd uit zou komen, had ik echt niet verwacht. Na afloop hoorde ik de speaker ook nog zeggen dat het een Nederlands record was. Een mooi record om erbij te hebben, want die had ik nog niet. Ik heb Sven nog niet gesproken, maar ik denk dat hij het me wel gunt."

Het had zelfs niet veel gescheeld of Roest had het wereldrecord in handen gehad. Die staat sinds februari namelijk op naam van de Canadees Graeme Fish, die bij de WK Afstanden in Salt Lake City een tijd van 12.33,86 neerzette. "Als jullie me van tevoren hadden gezegd dat ik zes honderdsten per ronde sneller had moeten rijden voor een wereldrecord, was het misschien wel gelukt", zegt hij glimlachend. Dan, serieus. "Natuurlijk was het mooi geweest om een wereldrecord te rijden, maar ik ga hier nu niet staan balen dat het niet gelukt is. Ik denk dat niemand had verwacht dat deze tijd mogelijk was in Thialf."

Roest, die eerder dit weekend ook al de 1500 en 5000 meter had gewonnen, heeft zich dankzij zijn overwinning op de 10 kilometer voor drie afstanden geplaatst voor de internationale toernooien. Bij de WK Afstanden hoopt de Lekkerkerker zijn vorm vast te houden en een gooi te doen naar de titels. Iets wat hem vorig jaar tot zijn grote teleurstelling niet lukte. "Dit weekend heeft me een lekker gevoel en veel zelfvertrouwen gegeven. Ik kijk er nu alweer naar uit om nog meer wedstrijden te rijden en internationaal te laten zien wat ik kan."

Bergsma: 'Patrick was gewoon beter'
Jorrit Bergsma moest uiteindelijk iets meer dan twee seconden toegeven op Roest, maar met een tijd van 12.37,72 was ook hij sneller dan het oude baanrecord. De Fries kon zichzelf na afloop dan ook weinig verwijten. "Misschien had ik in het begin iets meer afstand van hem moeten nemen, maar al met al was Patrick gewoon beter vandaag", is Bergsma eerlijk. "We hebben er met zijn tweeën een mooie rit van gemaakt en we konden van elkaar profiteren. Ik wist dat Patrick in de slotfase nog met een aanval zou komen, maar ik kon hem simpelweg niet pareren."

Voor de stayer van Team Zaanlander was het vooral belangrijk om een goede tijd neer te zetten, aangezien de concurrentie in Nederland op de lange afstanden moordend is. Onder meer Nederlands kampioen Marwin Talsma kwam in de rit na hem nog in actie. "Ik ging weg op een tijd van 12.45", zegt Bergsma. "Daar zit ik uiteindelijk dik onder, maar dat komt ook door de omstandigheden. Het is namelijk niet zo dat ik beter rijd dan anders, voor mijn gevoel heb ik hetzelfde niveau als twee jaar geleden toen ik hier het baanrecord reed."

Talsma kwam met een tijd van 13.00,04 niet in de buurt van de tijd van Bergsma, waardoor de 34-jarige Fries zijn tweede WK-ticket van het weekend veiligstelde. De komende weken kan hij zich dan ook in alle rust voorbereiden op de internationale toernooien, al denkt hij stiekem ook nog aan het NK Marathon. "Ik heb gehoord dat ze die in februari willen houden", aldus Bergsma, die eventueel een dispensatie voor deze wedstrijd wil aanvragen. "Maar ik zou het heel erg waarderen als ze dit NK na de WK Afstanden inplannen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan