Tickets
Shop
Nieuws 02 jan 2021

'Brokkenpiloot' Georgie Dalrymple: 'Het is lekker om er weer te staan'

Voor het eerst dit seizoen staat Georgie Dalrymple dit weekend aan de start van een wedstrijd. Een aanhoudende rugblessure hield de 19-jarige shorttrackster aan de kant op de KNSB International Invitation Cup en de NK Afstanden, maar het NK Allround in Heerenveen pakt ze wel mee. Zonder verwachtingen wil ze 'gewoon lekker schaatsen'.

Foto : Sander Chamid

Terwijl haar teamgenoten van de nationale shorttrackploeg in de voorbereiding op het nieuwe seizoen hun gewone programma's afwerkten en snakten naar wedstrijden, moest Dalrymple zich neerleggen bij een aangepast trainingsschema. Aan het begin van de zomer heeft ze een blessure opgelopen aan haar onderrug. "Het is overbelast geraakt. Ik vind het lastig om uit te leggen", zegt Dalrymple na afloop van de kwalificatiedag van het NK, terwijl ze haar rug vastpakt. "Ik heb er nog steeds last van, vooral met bukken en in de schaatshouding zitten doet het pijn."

Het aantal volledige (ijs)trainingen met het team in aanloop naar dit NK is volgens Dalrymple op één hand te tellen. "Het gaat steeds in goede en slechtere periodes. Alleen fietsen is een beetje hetzelfde als het team, dat gaat wel." Dalrymple maakt sinds vorig seizoen deel uit van de NTS onder leiding van bondscoach Jeroen Otter. Dit seizoen zijn alle World Cups weggevallen, maar voor Dalrymple komt dat in dit geval niet verkeerd uit. "Ik mis niet veel toernooien, dat is fijn voor mij. Zo'n voorbereiding is ook moeilijk, maar je wilt er toch volgend jaar wel staan."

Weinig spanning
"Bovendien is iedereen in Nederland in plaats van in het buitenland. Anders had ik ze waarschijnlijk niet meer gezien. Toen ik minder trainde, baal ik ervan dat ik de ploeg eveneens minder zag. Dat ik weer met hen mee mocht doen, hielp mij ook qua motivatie." Uit voorzorg werd wel besloten om Dalrymple niet te laten starten op de KNSB International Invitation Cup en de NK Afstanden in december. Maar het NK Allround is nog een van de weinig overgebleven wedstrijden. "Ik was er nog niet helemaal klaar voor, maar het is ook wel weer fijn dat je niet veel spanning hebt."

Georgie Dalrymple gaat aan de leiding op het NK Allround Shorttrack | Foto : Sander Chamid

Vorig seizoen verliep ook alles behalve vlekkeloos voor de 19-jarige Zuid-Hollandse. Het multi-talent deed in mei weer eens mee aan een KNSB Baancompetitie inlineskaten, kwam ten val en brak haar sleutelbeen. Toen het winterseizoen net begon, brak ze datzelfde bot nog een keer. "Ik lag bij de sportarts op de behandeltafel en bij een beweging ging het mis, want hij zat blijkbaar niet goed vast. Het plaatje was er net uitgehaald. De artsen wilden eerst niks doen, want het was geïnfecteerd maar dat heelde niet dus moest ik alsnog geopereerd worden."

Wereldkampioen
Eind januari volgde het hoogtepunt van haar seizoen: de WK voor junioren in Bormio. Dalrymple kwam echter ten val op zowel de 1000 als de 500 meter. "Vooral de valpartij in de halve finale op de 1000 meter was zonde, want ik voelde me heel sterk. Ik merkte dat ik echt wedstrijdervaring miste, want ik was wel fit. Dat hebben we ook gezien met de relay, want wij reden supergoed." De oranje vrouwenploeg werd wereldkampioen in een wereldrecord. "Ik had het beter willen doen op de individuele afstanden, maar de aflossing was wel een mooie afsluiter."

Aan het einde van het seizoen mocht Dalrymple de wereldbekerfinale in Dordrecht rijden, maar die wedstrijden verliepen ook niet zoals gewenst. "Tijdens een training was ik gevallen en sneed ik mezelf in mijn enkel", klinkt het haast verontschuldigend. "In maart was vervolgens het NK Junioren en daar brak ik mijn enkel tijdens de wedstrijd. Ik ben gewoon een brokkenpiloot. Maar ik kom er altijd wel weer bovenop, hoor." Na haar gebroken sleutelbeen was het NK in januari afgelopen jaar ook de eerste wedstrijd voor Dalrymple. "Ja, laten we dat volgend jaar niet doen", lacht ze.

Opgelucht
Ondanks de weinige voorbereiding heeft Dalrymple zich vandaag op alle afstanden geplaatst voor de volgende ronde. Op de 1000 meter knokte ze voor plek twee en kon ze koploopster Xandra Velzeboer uiteindelijk nog voorbij. Op de 500 meter dacht Dalrymple een ronde te vroeg dat ze er al was en werd ze tweede achter Yara van Kerkhof. "Soms lijkt zo'n 500 meter echt langer te duren dan je denkt, daar hebben wel meerderen last van." De 1500 meter was het zwaarst voor Dalrymple. "Ik kreeg last van mijn rug. Aan het einde kon ik echt niet meer." Met een grimas kwam ze als vierde over de meet, maar mocht op basis van tijd door naar de finale.

Op zondag worden de punten verdeeld voor het eindklassement over de 500, 1000 en 1500 meter. "Ik heb voor mezelf afgesproken om niet teveel verwachtingen te hebben. Ik ga morgen weer lekker schaatsen zoals vandaag en kijken waar het schip strandt." Dalrymple heeft zichzelf niet zozeer verbaasd met hoe ze rondrijdt, maar ze is wel opgelucht. "Bij de eerste rit dacht ik: mag hopen dat ik die negen ronden volhoud. Maar dat viel wel mee. Ik wilde gewoon goed schaatsen en mijn best doen. Het is lekker om er weer te staan, daar ben ik heel blij mee."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan