Tickets
Shop
Nieuws 06 jun 2019

Shorttrackers met vijf nieuwe namen op weg naar Beijing 2022

De Nederlandse shorttrackselectie is woensdag officieel begonnen aan de Road to Beijing 2022. De shorttrackers deden dit met een kick-off in het Olympisch Stadion en een rondvaart door de grachten van Amsterdam. De ploeg bestaat komend seizoen uit 18 schaatsers, van wie vijf voor het eerst bij de selectie horen.

Foto : Carl Mureau

Jeroen Otter blijft ook de komende jaren de selectie begeleiden. De bondscoach heeft zijn contract met de KNSB verlengd tot en met 2022. "Ik voel me bevoorrecht dat ik mag werken met deze groep topatleten, die allemaal 24/7 bezig zijn om het beste uit zichzelf te halen", zegt Otter. "Shorttrack leeft, de sport krijgt waardering in Nederland. Ik kan me geen mooier beroep voorstellen dan dit."

Technisch directeur Remy de Wit is trots dat de bondscoach weer voor de hele olympische cyclus heeft bijgetekend. "Jeroen Otter bewijst al vele jaren dat hij een geweldige, innovatieve, succesvolle trainer en coach is", zegt De Wit. "Als KNSB zijn we heel blij dat we hem voor onze eigen shorttrackers hebben kunnen behouden. Ik vertrouw erop dat zij samen een succesvolle weg naar Beijing zullen afleggen."

De verwachtingen voor Beijing zijn nu al hooggespannen. Otter: "Er zit heel veel potentie in dit team, maar de internationale concurrentie is ook groot. China is er alles aan gelegen om van de Spelen in eigen huis een succes te maken. Er is natuurlijk niks mooiers dan die medailles voor hun neus weg te kapen, zoals we dat in PyeongChang bij de Koreanen hebben gedaan. Maar ik waag me nu nog niet aan voorspellingen."

Basketbalclinic onder leiding van de bondscoach 3x3 | Foto : Carl Mureau

Uitbreiding
Met het oog op de toekomst is de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS), zoals de naam officieel luidt, onlangs flink uitgebreid. Een opvallende naam in het team voor het nieuwe seizoen is Selma Poutsma. Vijf jaar terug verhuisde ze naar Frankrijk, waarna ze voor datzelfde land uitkwam op EK's en WK's. Vorig jaar keerde Poutsma terug naar Nederland. Ze ontving direct een uitnodiging voor de NTS, maar koos destijds voor het RTC Midden van coach Niels Kerstholt, onder wiens begeleiding ze brons pakte op het NK

De overige vier aanwinsten zijn allen medaillewinnaars van het afgelopen WK voor junioren. Xandra Velzeboer en Georgie Dalrymple behaalden zilver en brons op de 500 meter en Melle van 't Wout en Bram Steenaart wisten met het Nederlandse team de zilveren medaille te veroveren op de relay, achter Zuid-Korea. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Bike camp with the big boys 🇦🇹 📸: @yaravkerkhof

Een bericht gedeeld door Melle Van t Wout (@mellevantwout) op

Sterkhouders als Suzanne Schulting, Daan Breeuwsma, Lara van Ruijven en Sjinkie Knegt, die weer volop in training is, maken ook volgend seizoen deel uit van de selectie. Jeroen Otter heeft het volste vertrouwen in zijn NTS, die nooit eerder zo groot was. Trainden in het verleden vaak buitenlandse rijders mee, nu kiest hij duidelijk voor jeugd afkomstig van de diverse regionale talentencentra (RTC's).

Relay
Otter wil de jonge talenten relays laten rijden op het hoogste niveau. Bij de Spelen in Beijing mag elk land waarschijnlijk maximaal vier vrouwen en vier mannen afvaardigen. Die zul je voor de relay dus allen nodig hebben. Otter: "Als je nagaat hoeveel relays we nog rijden tot de Spelen, dan zijn dat er nog een stuk of twintig. Die zul je dus goed moeten benutten. En kunnen we de jonkies niet opstellen bij World Cups, EK's of WK's, dan pakken ze de ervaring in elk geval mee tijdens de trainingen met de NTS."

Een groot deel van de Nederlandse shorttrackselectie heeft al een eerste trainingsstage achter de rug in Oostenrijk. Deze week worden de gezamenlijke trainingen weer opgepakt in aanloop naar het eerste zomerijs in Frankrijk.

De NTS zal het komende seizoen bestaan uit de volgende rijders (* = nieuw): 
Sjinkie Knegt (29 jaar), Daan Breeuwsma (31), Itzhak de Laat (24), Dylan Hoogerwerf (23), Dennis Visser (24), Jasper Brunsmann (20), Friso Emons (20), Bram Steenaart* (19), Melle van 't Wout* (19).
Suzanne Schulting (21), Lara van Ruijven (26), Yara van Kerkhof (29), Rianne de Vries (28), Avalon Aardoom (21), Marijn Wiersma (18), Georgie Dalrymple* (17), Selma Poutsma* (20), Xandra Velzeboer* (17).

Neem ook eens een kijkje op de teampagina van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan