Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2017

Arubaanse krullen op het ijs: Georgie Dalrymple

Bij het KPN NK Sprint voor junioren B zie je veel Hollandse schaatssters rondlopen met van die lange paardenstaarten. Maar tussen die al die blonde koppies schaatst één donkere krullenkop: de Arubaanse Georgie Dalrymple (16). Ze is gezegend met een mooie bos zwarte krullen en is een opvallende verschijning in Thialf. Schaatsen kan ze ook: op het NK Sprint laat Dalrymple zien dat je schaatsen niet alleen aan de Friezen moet overlaten, maar dat ook zij een aardig rondje kan sprinten.

Foto : Douwe Bijlsma

Eigenlijk rijdt ze het liefst haar rondjes op de shorttrackbaan. In die spectaculaire schaatsdiscipline maakt de Haagse Georgie Dalrymple in haar leeftijdscategorie de dienst uit en won ze al een zilveren medaille op de 500 meter bij het European Youth Olympic Festival in het Turkse Erzurum. Net als haar grote voorbeeld Suzanne Schulting is Dalrymple echter een multitalent en kan ze zowel op de shorttrack als de langebaan goed uit de voeten.

"Mijn focus ligt meer bij het shorttrackschaatsen", vertelt ze bij het KPN NK Sprint voor junioren B in Thialf.  "Ik train maar één keer per week op de langebaan en dat doe ik er echt een beetje bij. Zo'n NK Sprint vind ik echter wel gaaf om te rijden. Met mijn tijden had ik me voor dit toernooi geplaatst en ik vind het mooi om de strijd aan te gaan met de beste schaatssters van Nederland."

Mentaal vindt ze dat langebaan schaatsen wel lastig. Ze is gewend om in een groep of zelfs met een team haar rondjes te schaatsen en nu staat ze ineens alleen op de baan met slechts één enkele tegenstander. "Op de langebaan word je veel meer met jezelf geconfronteerd", meent ze. "Als ik zelf niet lekker schaats, dan ligt dat maar aan één iemand en dat ben ik zelf. Dan kan ik niet mijn ploeggenoten de schuld geven."

Knop om
Als half-Arubaanse/half-Nederlandse (haar vader is Arubaanse; haar moeder is Nederlands, red) laat ze zich echter niet zo gauw gek maken. "Ik kan de knop snel omzetten", zegt ze. "Als ik geen goede race rijd, dan zit ik niet gelijk in zak en as. Dan denk ik daar niet te lang over na en ga gewoon door met schaatsen. Dat komt toch door mijn Arubaanse achtergrond, denk ik. Ik doe gewoon mijn best en dan komt het wel goed. Ik maak me niet zo druk."

Op het KPN NK Sprint gaat ze de competitie aan met Femke Kok. Ondanks dat ze niet veel op de langebaan traint, kan ze de strijd met de Friese schaatsster goed aan. "Femke is nog wel beter dan ik, hoor", zegt Dalrymple lachend. "Zij rijdt met veel meer controle. Ze schaatst elke keer goed, terwijl mijn prestaties nog wel eens wisselen. Ik vind het wel mooi om tegen haar te rijden en probeer het haar zo lastig mogelijk te maken."

Door al dat shorttrackschaatsen is Dalrymple wel goed in de bochten. Ze is gewend om op hoge snelheid scherpe bochten te rijden en dat laat ze op de 500 meter goed zien. "Ook als ik op hoge snelheid schaats, durf ik nog wel te hangen en over te stappen", zegt ze. "Dat leer je als je veel shorttrack schaatst. Verder wil ik niet teveel over mijn eigen kwaliteit zeggen, hoor. Daar ben ik te bescheiden voor."

Na drie afstanden staat Dalrymple tweede in het klassement van het KPN NK Sprint voor junioren B en heeft ze nog één duizend meter om Kok, haar grote concurrente, te verslaan.

Bekijk ook de livestream van het KPN NK Sprint. En hier vind je de uitslagen van alle races. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan