Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2020

Relaygoud voor de Nederlandse shorttracksters op WK in Bormio

De Nederlandse shorttracksters hebben de WK Junioren in Bormio afgesloten met een gouden medaille op de relay. Na de wedstrijd over 3000 meter waren Xandra Velzeboer, Marijn Wiersma, Georgie Dalrymple en Anne Floor Otter sneller dan Italië en Rusland. Dat deden zij bovendien in een tijd die ruim 2,5 seconde sneller was dan het wereldrecord voor junioren, vorig jaar neergezet door Zuid-Korea.

Foto : International Skating Union

In de finale nam de Nederlandse ploeg direct het initiatief, al konden de andere ploegen goed hun karretje aanhaken. Zonder de Koreaanse vrouwen aan de start, hoefden de drie ploegen slechts te finishen en niet bestraft te worden met een penalty om een medaille te behalen. Toch werd er op het scherpst van de snede gestreden om de wereldtitel. De Russinnen wisten een aantal keer de oranjevrouwen te passeren en voerden daarmee de druk op.

Gelukkig kon het viertal dankzij goede wissels de verloren posities weer goedmaken en na een goede versnelling van Dalrymple werd een gaatje geslagen met de rest. Italië en Rusland gingen in de achtergrond het gevecht met elkaar aan, waardoor afmaker Velzeboer al met de handen in de lucht over de streep kon komen.

De eindtijd van 4.12,019 was tevens een fikse verbetering van het wereldrecord voor junioren (4.14,699). Het is voor het eerst in de geschiedenis van het WK voor junioren dat Nederland goud pakt op de aflossing. Het was het tweede wereldtitel van het weekend voor Velzeboer, die zaterdag al de beste was op de 500 meter.

Op de 1000 meter stond Velzeboer eveneens in de finale. Ze vatte de wedstrijd vanuit de zesde startpositie aan, omdat ze in de ronde daarvoor in leidende positie onderuit werd gehaald door een concurrent. Dankzij een toevoeging mocht ze alsnog in de A-finale startte en schoof direct na de start naar voren. Die positie kon ze echter niet vasthouden, waarna ze in het gedrang kwam. Als zesde kwam de rijdster van de Nationale Trainingsselectie over de streep, al werd ze even later nog bestraft met een penalty. Het goud ging naar de Zuid-Koreaanse Gil-li Kim. 

Penalty nekt Van 't Wout
Bij de mannen wist Jens van 't Wout met slinkse inhaalacties en sterke optredens eveneens de finale te bereiken. Na het startschot pakte hij direct de leiding, al had de concurrentie de messen wel geslepen. Het duel om de koppositie werd steeds feller en Van 't Wout hield lange tijd knap stand. In de slotrondes moest hij Long Sun uit China en Hyun-jun Ahn uit Zuid-Korea nog laten passeren.

Als derde kwam Van 't Wout over de streep en even leek het erop dat hij een bronzen medaille binnen had gesleept. De man van het RTC Noord/Wadro werd door de jury achteraf bestraft wegens een zogeheten 'arm block' en eindigde daarmee buiten het podium. Hugo Bosma ging zondag niet meer van start vanwege een opgelopen blessure. 

Op de relay deed de Nederlandse mannenploeg na de terugtrekking voor de halve finales van zaterdag niet meer mee. De finale ging tussen Japan, Rusland en Zuid-Korea, al werden de Japanners al voor de helft van de wedstrijd op een ronde gezet. De Koreanen leidden vrijwel de gehele wedstrijd en hielden de Russen met succes achter zich, om vervolgens in een nieuw wereldrecord voor junioren over de streep te komen. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan