Tickets
Shop
Nieuws 21 apr 2021

Vijf vragen over Development Team Fryslân: 'Iedereen krijgt waar hij recht op heeft'

Als opleidingsinstituut levert het Gewest Fryslân al jaren talentvolle schaatsers af aan de erkende topteams. Dankzij de toewijzing van een licentie, gegeven door de KNSB, kunnen de schaatsers uit het Development Team Fryslân de komende jaren nóg sneller de stap maken naar een commerciële ploeg. Maar wat houdt zo'n licentie precies in? En wie komen er voor het Development Team in aanmerking? Sytse Prins, adviseur van het Gewest Fryslân, geeft antwoord op vijf prangende vragen.

Foto : Martin de Jong

Vorige week werd bekend dat de KNSB jullie een licentie heeft gegeven voor de komende seizoenen. Kun je uitleggen wat je met zo'n licentie kunt?
"Er zijn op dit moment gelukkig veel topteams, maar niet ieder team heeft ruimte om voldoende neo-senioren op te nemen. Samen met de KNSB proberen we de talenten die, om wat voor reden dan ook, niet in een topteam zijn opgenomen, maar wel dicht tegen de top aan zitten, faciliteiten te bieden die topsportwaardig zijn. We willen de atleten de mogelijkheden geven om zich voor te bereiden op het laatste stapje. Zo'n talentenpiramide hadden wij natuurlijk al bij het Gewest Fryslân, maar nu hebben we daar een status voor gekregen met een aantal rechten. Zo kunnen de sporters nu bijvoorbeeld op de juiste momenten gebruik maken van het topsportcentrum."

Welke sporters komen hiervoor in aanmerking?
"Rijders die vanuit de junioren doorstromen naar neo 1, 2 en 3 kunnen bij ons terecht mits ze tot de absolute top behoren en niet gekozen zijn voor een topteam. Je ziet namelijk dat niet iedere sporter op dezelfde leeftijd hetzelfde prestatieniveau heeft. De één ontwikkelt zich razendsnel en de ander komt wat langzamer tot bloei. Om dat gat te vullen, zorgen we er samen met de KNSB voor dat mensen die ertussen zitten een volwaardige kans krijgen om alsnog wereldkampioen te worden."

Het Development Team Fryslân bestaat komend seizoen uit acht rijders. Hoe is dit team tot stand gekomen?
"Vanuit de KNSB is de nadrukkelijke wens gekomen dat het Development Team vooral om neo's moet draaien en dat er maximaal twee senioren in mogen. Wij hebben als extra eis gesteld dat een senior alleen in het team kan komen als hij of zij het afgelopen seizoen tijdens één van de toernooien in de top twaalf van Nederland is geëindigd. Voor een plekje in het Development Team hebben we behalve naar kwaliteit ook gekeken naar homogeniteit; dat betekent in dit geval dat we zoveel mogelijk sprinters bij elkaar hebben gezet. We kiezen dus niet alleen de beste rijders, maar kijken ook hoe het sterkste team ontstaat."

Foto : Martin de Jong

Waar komen de schaatsers terecht die vanwege de nieuwe regels niet meer in het Development Team van Henk Hospes mogen?
"Voor de schaatsers die buiten de boot vallen en niet in het KNSB Talent Team van Peter Kolder of het Development Team van Henk Hospes terecht kunnen, is er de Friese selectie onder leiding van Ian Steen. Met dit team maken we tevens allerlei dwarsverbanden en zorgen we ervoor dat iedereen krijgt waar hij recht op heeft. Lotte van Beek en Sanne in 't Hof zullen hier ook onder vallen, maar voor hen hebben we een alternatief programma op hoogwaardig niveau bedacht. Zij reden het afgelopen seizoen allebei top twaalf, maar passen volgens ons niet in het Development Team, omdat zij als midden- en langeafstandsspecialisten een vreemde eend in de bijt zijn. Lotte zal vanwege haar luchtwegproblemen bovendien veel in het buitenland opereren; wanneer ze in Nederland is, faciliteren we haar."

Wat is jullie doelstelling?
"De ambitie voor het komende seizoen bestaat uit het klaarstomen van de rijders voor de volgende stap in hun carrière. De afgelopen jaren is gebleken dat in de luwte van het Gewest Fryslân diverse rijders aanzienlijk zijn gegroeid, met als uitkomst succesvolle resultaten en een stap naar een topteam. Die ambitie blijft onveranderd, net als de energie en positieve dynamiek die rondom de talentontwikkeling voelbaar is. Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk schaatsers uit Friesland doorstromen naar de top, zodat we zoveel mogelijk Friese kinderen motiveren om te gaan schaatsen."

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan