Tickets
Shop
Nieuws 09 sep 2020

NK Clubs wordt officieel Nederlands kampioenschap

Het NK Clubs wordt dit jaar voor het eerst een officieel Nederlands kampioenschap. Op zaterdag 3 oktober 2020 is schaatstempel Thialf in Heerenveen het toneel van de inmiddels derde editie van het evenement. Amateurs én professionals van veertien clubs strijden er om de titel 'Beste schaatsclub van Nederland'.

Foto : Sander Chamid

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, is verheugd met de officiële status: "Het is voor de Nederlandse schaatssport fantastisch dat het jaarlijkse NK Clubs deze erkenning heeft gekregen. Nadat de twee vorige edities succesvol zijn verlopen, hebben we samen met onze sectie langebaan/kortebaan en de organisatie besloten om er een officieel NK van te maken", aldus De Wit. 

"Voor de club is het meer dan alleen een strijd om de titel. Het toernooi is een mooie manier om de clubbinding te vergroten. Aanstormende talenten uit de regio én veteranen van het ijs kunnen hier hun droom realiseren. Het is prachtig dat ze samen met topschaatsers als Ireen Wüst en Patrick Roest aan de start mogen staan. Het NK Clubs brengt de breedte- en topsport in de schaatssport bij elkaar."

Het NK Clubs is in 2018 in het leven geroepen om verenigingen te stimuleren een kwaliteitsslag te
maken in opleidingen en te zorgen voor nieuwe aanwas van schaatstalenten. Daarnaast geeft het NK Clubs een impuls aan het clubliefdegevoel in de schaatswereld. Voor de clubs is dit het hoogtepunt van het seizoen. Het is het enige toernooi waar het niet om de individuele prestatie gaat, maar om de prestatie van het team. Vandaar dat de clubs er alles aan proberen te doen om de toppers die vroeger bij hun club hebben gereden erbij te betrekken. 

De ranglijst voor beste clubs is samengesteld op basis van een optelling van de individuele prestaties van hun leden in het afgelopen seizoen. Per club moeten in totaal minimaal 28 ritten zijn gereden in de categorieën junioren dames en heren (500, 1000 en 1500 meter) en senioren dames en heren (500, 1000, 1500 en 3000 meter). De beste veertien clubs doen mee aan het NK Clubs. De Alkmaarsche IJsclub won het NK Clubs in 2019, STV Lekstreek uit Lekkerkerk was in 2018 de eerste winnaar.

De 14 deelnemende clubs aan de editie 2020 zijn:
1. Hardrijders Club Heerenveen (Tijnje)
2. S.D.T. Sint Nicolaasga (Sint Nicolaasga)
3. IJsvereniging Groningen (Groningen)
4. STV Lekstreek (Lekkerkerk)
5. Deventer IJsclub (Wilp)
6. HardrijVereniging Den Haag-Westland (Den Haag)
7. STG Koggenland (Zwaagdijk)
8. Alkmaarsche IJsclub (Alkmaar)
9. IJsclub Tilburg (Tilburg)
10. IJsclub Stokvisdennen (Dalfsen)
11. Centrale Schaatsvereniging Vriezenveen (Vriezenveen)
12. De IJsster (Sneek)
13. Schaatsvereniging De Striene (Breda)
14. IJsclub Haarlem (Haarlem)


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan