Tickets
Shop
Nieuws 02 okt 2018

Roest juicht NK Clubs toe: 'Zorgen dat dit niet de laatste keer is'

Over een paar dagen brandt in Thialf het eerste NK voor clubs los. Veertien clubs uit heel Nederland strijden zaterdag om de nationale titel. Een kanshebber voor de titel is STV Lekstreek uit de Krimpenerwaard, die met onder meer Patrick Roest en Hein Otterspeer twee toppers in de gelederen heeft.

Foto : Soenar Chamid

"Het is de eerste keer dat dit georganiseerd wordt en we moeten ervoor zorgen dat het niet de laatste keer is", begint de 22-jarige Roest gedreven. De regerend wereldkampioen allround reageerde meteen enthousiast op het idee van Sicco Janmaat om clubs uit alle provincies van Nederland op een centrale plek tegen elkaar te laten strijden. "Het is mooi dat je voor even voor je club mag uitkomen, maar vooral ook voor alle vrijwilligers en coaches is dit erg leuk."

Roest erkent dat clubs ontzettend belangrijk zijn voor ieders carrière. Niet alleen omdat je daar leert schaatsen zegt hij, maar ook omdat je daar de lol in de sport begint te krijgen. "Ik heb een hoop lol gehad bij m'n club en daarom ben ik er ook mee doorgegaan", vervolgt Roest, die op jonge leeftijd – hij denkt dat hij 7 of 8 jaar was – begon met (jeugd)schaatsen bij de club uit de Krimpenerwaard.

Dat kwam vooral door zijn zus Natasja, bij wie hij geregeld wedstrijden en trainingen ging kijken. Hoewel Roest in die periode ook nog voetbalde, twijfelde hij er geen moment aan om voor schaatsen te kiezen. "Ik kon al vrij snel goed schaatsen, maar vond het ook ontzettend leuk om te doen. Daarbij helpt het zeker mee als je nieuwe vrienden leert kennen."

Met de vrienden van toen heeft hij nu nog steeds contact. Sterker nog, hij spreekt ze wekelijks en ze komen Roest bij alle belangrijke wedstrijden aanmoedigen. "Ja, dat is heel leuk. Ze schaatsen zelf nog voor de lol en in de herfstvakantie gaan ze altijd met de club mee naar Inzell op kamp. Dat is een traditie."

Voor Roest was dat kamp met de hele jeugd van STV Lekstreek het hoogtepunt van het jaar. Nu hij bij LottoNL-Jumbo zit, gaat hij niet meer met zijn club mee, maar komt hij ze in de herfstvakantie nog wel altijd een dagje tegen in Zuid-Duitsland. "Meestal eten we dan een pizza met z'n allen, haha."

Foto : Soenar Chamid

Junioren
Bij het NK Clubs nemen junioren en senioren het zaterdag tegen elkaar op. Voor de junioren is dit een mooie leerschool, weet Roest. "De jonge rijders kijken tegen ons op. Het is daarom extra mooi dat ze op het zelfde uur wedstrijden mogen rijden." Of hij ze ook tips gaat geven? "Je gaat wel om met de jeugd van je vereniging, dus als ik iets zie, zal ik het zeker niet laten."

Pim Stuy hoopt dat hij één van de gegadigden is die in Thialf mee mag doen namens STV Lekstreek. Het 15-jarige talent kijkt als sprinter vooral op tegen Kjeld Nuis en Dai Dai Ntab. Graag zou hij willen leren hoe je makkelijk door de bochten kan komen. "En de startpositie is ook wel een dingetje. Ik ben benieuwd hoe zij hun reflex trainen."

Met Roest en Otterspeer heeft STV Lekstreek een paar grote namen in het team. Alleen bij het idee al dat Stuy samen met hen tegen andere professionals in een groot stadion mag rijden, beginnen zijn ogen al te glinsteren. "Het is sowieso leuk dat heel Nederland meerijdt. En dat dan ook nog zulke sterke rijders meedoen, is extra gaaf."

Stuy schaatst inmiddels zo'n negen jaar en was net als Roest ook voetballer. In de achtertuin skeelerde hij geregeld en begon op natuurijs voor de lol wat te schaatsen. "Toen zeiden mensen tegen m'n ouders: je moet hem op schaatsen zetten. Dat heb ik een jaar geprobeerd en dat vond ik zo leuk dat ik erop ben gebleven."

Nu hij bij het opleidingsteam van RTC Zuidwest traint, neemt hij zijn sport erg serieus. Zijn droom is dan ook om de top te bereiken en sprinttitels te winnen. Op het NK Clubs hoopt hij, mits hij mee mag doen, op persoonlijke records. "En het zou mooi zijn als we op het podium staan als vereniging." Roest is het daarmee eens. "We willen een goed resultaat neerzetten voor de club. Winnen? Dat is wel het plan, maar het zal vrij lastig worden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan