Tickets
Shop
Nieuws 01 okt 2019

Ireen Wüst: 'Schaatsen is veel meer een teamsport dan we denken'

Over een paar dagen barst het tweede NK voor clubs los. Veertien clubs uit heel Nederland strijden in Thialf om de nationale titel. Namens de IJsclub Tilburg zal Ireen Wüst zaterdag op het ijs verschijnen, maar volgens de vijfvoudig olympisch kampioene is de titel geen realistisch doel. "Deze keer is meedoen belangrijker dan winnen."

Foto : Soenar Chamid

Het zijn woorden die je de 33-jarige rijdster van Team TalentNED niet vaak hoort zeggen, maar bij het NK voor clubs is het een ander verhaal, stelt ze. Waar clubs als HCH Heerenveen of STV Lekstreek de beschikking hebben over meerdere toppers, moet IJsclub Tilburg het vooral hebben van talenten, waaronder Maud Lugters. "Voor ons is het al knap en goed dat we meedoen", aldus Wüst.

Vorig seizoen eindigde ze met IJsclub Tilburg op de achtste plaats, maar wat Wüst vooral heeft onthouden van de eerste editie was de 'gemoedelijke en familiaire sfeer' in het stadion. Dat haar vroegere coach Geert Aerts het rondebord vasthield, maakte het helemaal bijzonder. "De club traint ook op de Ireen Wüst IJsbaan en dan is het superleuk als je met de jeugd een wedstrijd kan schaatsen en in hetzelfde team zit. Ik vind het echt een heel leuk initiatief!"


Elfstedentocht

Dat initiatief kwam vorig jaar van oud-schaatser Sicco Janmaat, die als doel had om clubs weer belangrijk te maken. De carrière van iedere topper begint immers bij de club, zo ook die van Wüst. Zij sloot zich als twaalfjarig meisje aan bij de ijsclub in Tilburg. "Ik deed altijd aan hockey en tennis, maar door de Elfstedentocht wilde ik gaan schaatsen", vertelt ze. "Ik was altijd twee koppen kleiner dan de rest, maar er werd altijd tegen mij gezegd: 'Als je technisch leert schaatsen, komt de rest vanzelf wel'. Dat vond ik toen best moeilijk, maar ik ben blij dat dat erin is gehamerd."

Bij de ijsclub leerde ze niet alleen de basis van het schaatsen, maar kwam ze er ook achter wat plezier inhield. Zonder dat plezier was ze naar alle waarschijnlijkheid allang gestopt met schaatsen. "Bij de IJsclub Tilburg rolde ik in een vriendengroep en dat werden mijn beste vrienden. We gingen altijd één keer per jaar op trainingskamp naar Roden en dat was het hoogtepunt van het jaar. Dan sliepen we in één of andere schuur of groepsaccommodatie met stapelbedden en overdag deden we dingen als een smokkeltocht of levend stratego in het bos. Ja, dat was een fantastische tijd!"

Volgens Wüst speelt de club een heel belangrijke rol in de ontwikkeling van een schaats(st)er. Ze is tevens van mening dat schaatsen echt niet zo'n individuele sport is als vaak gezegd wordt. "Ik vind schaatsen veel meer een teamsport dan hockey en tennis. Pas als je het startschot hoort, is het een individuele sport, maar daarbuiten heb je gewoon zoveel lol met elkaar", aldus Wüst, die de binding met haar club sowieso nooit zal verliezen. "Ik hang altijd om die baan heen, haha!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan