Tickets
Shop
Nieuws 19 sep 2020

Mathias Große verkozen tot president Duitse schaatsbond

Na drie maanden als interim-voorzitter de Duitse schaatsbond te hebben geleid is Mathias Große zaterdagochtend tot voorzitter verkozen. Met tachtig procent van de stemmen was er nauwelijks tegenstand voor de 52-jarige Berlijnse ondernemer. Na de verkiezing bedankt hij de verenigingen en leden voor hun vertrouwen.

Foto : Soenar Chamid

De voorzittersfunctie van de Duitse bond was al sinds november 2019 vacant. De oorspronkelijke stemming die in maart op de agenda stond werd vanwege de uitbraak van het coronavirus uitgesteld. In juni werd Große, die de afgelopen jaren al als levenspartner van Claudia Pechstein bij het Duitse schaatsen betrokken was, als interim-voorzitter aangesteld. Sinds zijn aantreden heeft hij al voor de nodige opschudding in het Duitse schaatsen gezorgd. 

Een van zijn eerste wijzigingen binnen de organisatie was het ontslag van bondscoach Erik Bouwman. De 47-jarige Nederlander was de afgelopen twee jaar de coach van de nationale langebaanploeg en had het meermalen aan de stok met Claudia Pechstein, de partner van Große. Bouwman was uitgesproken tegenstander van de aanstelling van Große, die volgens hem 'grote gevolgen' zou hebben. 

Andere veranderingen die Große heeft geïnitieerd zijn het aanstellen van Gunda Niemann-Stirnemann en Andrea Behr als prestatiemanagers en het oprichten van een ideeënbus voor verbeteringen en suggesties. Daarnaast heeft Große nu hij daadwerkelijk tot voorzitter is gekozen ook een nieuwe hoofdsponsor aan de bond weten te verbinden. Het contract met de B&O Group zal lopen tot en met de Olympische Spelen van 2026. 

Vanuit het Duitse schaatsen is de afgelopen maanden ook de nodige kritiek gekomen op het handelen van Große. Bouwman heeft juridische stappen ondernomen om zijn ontslag aan te vechten en de atletenvereniging was bij monde van oud-schaatsers Mortiz Geisreiter en Leon Kaufmann-Ludwig zeer sceptisch over de manier waarop hij de eerste maanden zijn beslissingen heeft doorgevoerd. "Het klinkt als een muilkorf", zei Kaufmann-Ludwig in juli. "Velen denken goed na of en met wie ze kritische gedachten delen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan