Aan het dienstverband van Erik Bouwman bij de Duitse schaatsbond zal op 31 juli een einde komen. Dat heeft waarnemend voorzitter Mathias Große bekendgemaakt. Bouwman was sinds 2017 werkzaam in Duitsland, in 2019 kreeg hij de nationale selectie onder zijn hoede.

Het afgelopen seizoen ging Bouwman er met gestrekt been in richting Große en zijn partner Claudia Pechstein. "Iedereen rond het nationale team moet kotsen van haar overdreven vriendelijkheid richting de buitenwereld", liet hij in februari optekenen in de Telegraaf. Op diens vertrek reageert Große nu: "Een bondstrainer die een sollicitatie voor het hoogste ambt binnen de bond als een grap bestempelt en die de meest succesvolle Duitse schaatsster Claudia Pechstein 'zum kotsen' vindt, hoort niet thuis in dit werk."

Na de plotselinge aanstelling van Große enkele weken geleden zijn er al diverse wijzigingen opgetreden binnen het Duitse schaatsen. Zo werd Gerald Lutz, de arts die in de dopingaffaire rond Pechstein onwaarheden verspreidde, al teruggehaald als bondsarts en werd donderdagmiddag de komst van een nieuwe hoofdsponsor aangekondigd, mits Große in september door de algemene vergadering definitief als bondsvoorzitter aangewezen wordt.

Overigens is Bouwman niet de enige geweest met kritiek op de nieuwe voorzitter. Verschillende politici en ook de atletenvereniging bij monde van Moritz Geisreiter uitten hun twijfels. Bouwman onthield zich donderdag van commentaar. "Ik kan er nog niks over zeggen", liet de Groninger weten. 

Update 3 juli 14.00 uur:
Tegenover het Duitse persbureau DPA heeft Bouwman laten weten zich niet zomaar neer te leggen bij het besluit van Große. Hij overweegt juridische stappen. "Mijn advocaten zijn ermee bezig", meldde hij tegenover het Duitse persbureau DPA. "Mijn contract loopt nog tot 31 december.”