Tickets
Shop
Nieuws 16 jul 2020

Duitse schaatsers uiten bezorgdheid: 'Het klinkt als een muilkorf'

Foto : Richard Wareham

Het blijft onrustig na de aanstelling van Mathias Große als waarnemend voorzitter van de Duitse schaatsbond. Oud-schaatsers Leon Kaufmann-Ludwig en Moritz Geisreiter, beiden lid van de atletencommissie, uiten hun zorgen over de huidige ontwikkelingen. "Große heeft een gesprek met ons toegezegd, maar intussen zijn er vergaande besluiten genomen", vertellen zij tegenover de Süddeutsche Zeitung.

De Duitse schaatsers zijn er niet berust op dat Große, de levenspartner van Claudia Pechstein, de bond naar rustiger vaarwater brengt. Sinds november vorig jaar is de DESG na het vertrek van de vorige voorzitter stuurloos. In juni werd Große als enige kandidaat voor het voorzitterschap, in afwachting van de algemene vergadering in september, alvast tijdelijk benoemd. Een van zijn eerste handelingen was het ontslaan van bondscoach Erik Bouwman. Ook trok hij een hoofdsponsor aan, mits hij in september definitief verkozen wordt. In een open brief naar de leden repte hij over transparantie, betrokkenheid en het overwinnen van persoonlijke gevoelens.

De eerste maand met Große als voorzitter van de bond is door de atleten met wisselende gevoelens ervaren. "Ik vond de open brief deels zeer geslaagd", aldus de 24-jarige Kaufmann-Ludwig. De shorttracker kondigde dit voorjaar zijn afscheid aan wegens een aanhoudende knieblessure. "We hopen dat er een constructieve samenwerking op gang komt, ook al lijken sommige beloftes al overboord gegaan." 

De twee atletenvertegenwoordigers zijn blij met het vooruitzicht op een betere financiële positie van de bond, al is Geisreiter ook bang voor aanzienlijke bijkomende schade die het voorzitterschap van Große met zich mee zou brengen. Daar valt wat hem betreft ook het ontslag van Bouwman onder. Große zou namelijk de atleten niet van tevoren hebben ingelicht. "We hebben dat nieuws van de pers vernomen", vertelt hij. "De sporters die ik spreek zien geen andere profiteurs dan Pechstein en Große. Zij zouden juist graag verder werken met Bouwman."

Muilkorf
Daarnaast signaleert de stayer dat onder de atleten de angst ontstaat om zich kritisch te uiten. "Sporters komen naar me toe en zeggen - ongevraagd - dat ze bedenkingen hebben om hun mening te geven, omdat ze niet weten of ze dan hun topsportstatus zullen behouden." Die onzekerheid speelt ook bij de shorttrackers, aldus Kaufmann-Ludwig. "Sommige atleten hebben interviewverzoeken afgewezen, omdat ze bang zijn dat het tegen hen gebruikt zal worden. Sommigen vrezen ook dat het in de toekomst gebruikelijk zal worden dat zulke ingrijpende personeelsbesluiten (zoals het ontslag van Bouwman, red.) over de hoofden van de atleten worden genomen."

In zijn open brief kondigde Große al aan een ideeënbus te openen op de homepage van de bond. Die is intussen geopend, al stuurde hij vervolgens ook nog een e-mail aan alle atleten dat zij 'dringend verzocht' werden alle interviewaanvragen door te sturen naar het perskantoor en zich niet direct te uiten. "Dat klinkt als een muilkorf", zegt Kaufmann-Ludwig. "Nu denken velen goed na of en met wie ze kritische gedachten delen." De meerderheid van de atleten is volgens de twee zeer sceptisch tegenover de komst van Große. Uit een enquête in het winterseizoen bleek geen een atleet uitgesproken voorstander van zijn kandidaatstelling. 

Zonder tegenkandidaat lijkt het er vooralsnog sterk op dat Große in september bevestigd wordt in zijn rol als bondspresident. Ondanks dat Bouwman niet akkoord is met zijn ontslag, staat intussen een vacature voor een nieuwe bondscoach uit. De Duitse schaatsers hopen in ieder geval dat de rust snel terugkeert nu de Olympische Spelen in Beijing rap naderbij komen. Geisreiter: "Je kunt zien dat het ze energie kost. Ik weet uit eigen ervaring dat het vermoeiend is en het de normaal gesproken motiverende trainingen verstoort."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan